Ord från Dietisten: Del 1: Våga konserver!

Vi hälsar Dietisten välkommen till Hoyzers plats på det världsomspännande informations- och kommunikationsnätet World Wide Web. Dietisten är diplomerad näringsfysiolog och kommer att ge tips och råd till våra hjältar i Hoyzer Boys. Fokus kommer ligga på elementär kosthållning.

Det råder en allmänt spridd missuppfattning i vårt land om att den s.k. helkonserven på något sätt skulle innebära en osmaklig och näringsfattig föda. Inget kunde vara mer fel. En förpackning picknickbog av märket Tulip innehåller t.ex. ansenliga mängder proteiner och är förvånansvärt fettsnål. Om man sedan reder en sås av gelén som bogen ligger i och kompletterar med en sallad, förslagsvis Mimosa eller Legym, ja då har man plötsligt en fullvärdig måltid som passar utmärkt som uppladdning inför match eller träning.

Vidare kan Salta biten rekommenderas. Det trådiga köttet, de simmiga flottsvålarna och den markerade sältan gör en förbannad, och som vi alla känner till presterar en fotbollsspelare som bäst när han eller hon är uppretad. Viktigt att komma ihåg är att alltid ha stora mängder vatten tillhanda, då saltet framkallar en outsläcklig törst.

På Överskottsbolaget kan många intressanta produkter, företrädelsevis från Östeuropa, inhandlas. När det är säsong kan man ha en sådan tur att kaninkorven finns tillgänglig. Värm den sakta i sin egen lag eller ät den naturell direkt ur burken. Eventuellt kan en klick senap förhöja den kaniniga smaken. Kaninen är ett snabbt och smidigt djur, och dessa egenskaper överförs via amylasenzymer till den som äter dess kött.

Ja, det var några enkla tips på hur man genom vad man äter kan höja sin prestation på gruset. I del 2 kommer jag ta upp den brännande frågan om planksteken: hjälpare eller stjälpare?

Har du frågor eller funderingar kring mat, träning och/eller livet i allmänhet? Mejla Dietisten på herthahoyzersc@comhem.se!