Ord från Dietisten: Del 3: Bira och Boll

Dietisten om stärkande dryckers väl och ve för den seriöst satsande elitkorpbollsspelaren.

Det händer ofta att jag får frågor om dryck i samband med idrottsutövning. De s.k. sportdryckerna är populära bland idrottsutövare i de lägre divisionerna. Pripps Plus, Battery Energy Drink, Grape Tonic etc. Under en matchsituation fungerar dock vatten alldeles utmärkt. Gärna ljummet, då alltför kallt vatten har en svalkande effekt. I korpfotboll är ilskan den viktigaste drivkraften; lankigt och jolmigt kranvatten fungerar därför bäst.

I halvlek ligger det på materialarens lott att se till att en blandad läskback finns tillgänglig. Druviga och blommiga läskedrycker av typen Champis, Trocadero, Citronil och Portello höjer stämningen i laget och fyller på med snabba kolhydrater i urlakade fotbollskroppar.

Den allra viktigaste frågan är ändå vad den seriöse bollkonstnären förtär till vardags för att hålla maskineriet igång. Här finns det egentligen bara en dryck att rekommendera och det är maltdrycken. Malt, gärna av korn, är rik på folsyra, antioxidant samt B-vitamin och skänker genom sin fyllighet en behaglig mättnadskänsla. Humlen ger en rogivande effekt vilket kan vara till nytta efter segereufori likväl som efter ett bittert nederlag. Att snabbt komma i fas och balans är oerhört viktigt för psyket.

Jästen och vattnet fungerar som katalysatorer och fullbordar maltdryckens diskreta men ändå påtagliga charm. Vilken maltdryck man nu väljer att njuta är en smaksak; mörk malt likväl som ljus innehåller det nyttiga och uppbyggliga. Ett varningens finger bör ändå höjas för de allra billigaste avarterna av maltdryck som finns att tillgå – den fadda smaken och sura lukten riskerar göra dig så upprörd att du helt tappar fokus.

Hur bör då maltdrycken intas? Gärna i samband med en annan viktig komponent i en fullvärdig kost som diskuterats tidigare; planksteken. Annars kan den med fördel inmundigas framför televisionens milda sken i samband med utsänd fotboll av hög kvalitet – ett bra sätt att bygga upp kroppen samtidigt som teoretiska studier bedrivs.

Kvantiteten på intaget bör bestämmas i samråd med tränaren och lagledningen. Det är individuellt hur mycket en person kan tillgodogöra sig maltens välgörande effekter. Och som med allt annat riskerar ett överdrivet intag att sänka snarare än höja prestationerna på och vid sidan om planen.

Det var lite om dryck. Nästa artikel tar upp den brännande frågan om tillsatser i mat och dess effekter på idrottsmän i allmänhet och korpfotbollsspelare i synnerhet.

Har du frågor eller funderingar kring mat, träning och/eller livet i allmänhet? Mejla Dietisten på herthahoyzersc@comhem.se!