Hoyzer vs Erasure – korpens El Clásico

På måndag är det dags för korpens motsvarighet till El Clásico – det glödheta derbyt mellan Hoyzer Boyz och ärkerivalen Erasure BK.

Hoyzer och Erasure är två lag som genom åren följts åt i seriesystemet och som alltid bjudit på laddade drabbningar. I år är det kanske mer dramatiskt och prestigefullt än någonsin då de ligger på samma poäng i tabellen. Men även om måndagens match kommer att klassas som en hatmatch mellan två bittra rivaler så är det av karaktären hatkärlek. Båda lagen har delat träningsplan och t o m haft vissa gemensamma träningar. Hoyzers lagkapten Carlis Fridlund kommenterar:

– Det stämmer att vi tränat en del tillsammans, inte minst av taktiska skäl. Vi har nog lyckats kartlägga deras spel och känner spelarna ganska väl och vilka vi ska hålla ett öga på. Vi har ett par ess i rockärmen som förhoppningsvis ska bli obehagliga överraskningar för Erasure. Det är uppenbart att dom försökt toppa formen till den här matchen och haft bra uppslutning på sina träningar såhär inför derbyt. De senaste veckorna har vi haft slutna träningar för att slipa formen och etablera de taktiska dispositionerna inom laget.

Både Hoyzer och Erasure har satsat stort inför den här säsongen och båda klubbarna har värvat friskt men behållit stommen av trogna spelare. För de chocklilas del var det dock osäkert in i det sista om de skulle komma till spel.

– Vi var tvungna att kontakta kansliet med en förfrågan om dom kunde klämma in våra ärkerivaler trots att de inte registrerat sig. Till sist fick vi tag på deras måltjuv Emil Bertz, så allting ordnade sig. Handen på hjärtat så hade nog saknaden efter derbyna smärtat mer än vad skadeglädjen över att Erasure splittrats hade värmt gamhjärtat, säger Carlis.

Hoyzers stjärnback Jonny Wiederholm är laddad till tänderna inför måndagens drabbning:

– Jag har mer eller mindre omedvetet haft denna match i tankarna under hela försäsongen och nu är det äntligen dags. Det är med en skräckblandad förtjusning man ser fram emot måndagens drabbning både på och utanför plan. Men de som förväntar sig skönspel kommer nog att bli besvikna. Ett derby av denna kaliber kommer att definieras av två taktiskt spelande lag, där man säkrar i defensiven och istället försöker utnyttja motståndarnas misstag. Även inställning samt offer- och kampvilja kommer att spela en stor roll där laget som vill mest kommer att ha en stor fördel.

På frågan om vad som kommer att avgöra derbyt är Jonny tvärsäker.

– Personligen tror jag att Hoyzer Boyz positionsspel, som rönt stora framgångar under vårsäsongen, kommer bli tungan på vågen. Kan vi bara hålla huvudet kallt, spela smart och enligt General Managerns upplagda taktik så har jag stora förhoppningar om att Gamens Gäng kommer stå som segrare när grusdammet lagt sig. Som spelare hoppas man också att supporterklubben ställer upp till 100 procent och ger denna match den fantastiska inramning som den förtjänar. Hoyzer Boyz åttonde spelare i La Curva är minst lika viktig som laget på plan och förhoppningsvis kan det massiva stödet från HHSC få oss att ge det lilla extra som krävs för att gå segrande ur denna matchernas match.

Erasure kommer garanterat ställa bästa lag på plan, något som är mer ovisst för de gultröjade. Hoyzer har under den senare delen av serien plågats av skadeproblem och även om dessa tycks ljusnat något är det ett problem som måste lösas nu när transferfönstret öppnat. Hoyzers General Manager har haft ett par hektiska veckor och förklarar klubbens värvningspolicy:

– Vi tittar ständigt på talangfulla spelare som kan tillföra laget nåt. Men det räcker inte att ha lite boll i sig, du måste kämpa och visa vad du kan också på träningarna, samt påvisa att du kan samspela under match. En kedja är inte starkare än sin svagaste länk och Hoyzer Boyz är en lagmaskin i sann anda. Om vi ska värva så är det spelare med rätt attityd och glöd. Jag vill inte kommentera vad vi har på gång, men kan säga att vi förmodligen kommer att förstärka under sommaren.

Också Hertha Hoyzer Supporter Club kommer att slå på stort inför derbyt. Det ryktas om gamkarneval med korvgrillning, merchendiseförsäljning, ansiktsmålning och allmän folkfest. Det tidigare publikrekordet på 14 pers lär ligga i farozonen och matchen utanför planen verkar vara vunnen redan på förhand. General Managern är mycket nöjd med all positiv uppståndelse kring klubben och vill inte tala om de tidigare svarta rubrikerna kring polisingripanden, skadekriser och skandaler:

– Hoyzer är fest! Hoyzer är glädje och kärlek till fotboll på grus. Vi kommer att ha ett mäktigt tryck från våra supportrar och det kommer ge extra energi på plan. Oavsett hur det slutar på måndag kommer det finnas anledning att ta vara på kvällen i Gamens, grusets och rusets tecken. Men självklart går vi för att vinna!

Hoyzer Boyz vs Erasure spelas på Hoyzer Arena/Långbro BP den 4/6, avspark kl 20.15