Det är ingen örn – det är en gam!

Hoyzer Boyz klubbmärke har rönt mycket uppmärksamhet, mest positiv men också i enstaka fall negativ. Vi berättar den hela historien bakom klubbnamnet, emblemet och Grusets Svarta Gam.

Korpfotbollsklubben Hoyzer Boyz har det senaste året slagit igenom inte bara som fotbollslag utan också som publiklag. Helt plötsligt ser man folk med gam-emblemet lite här och där på stan, som ett naturligt komplement till de redan etablerade storstadsklubbarnas. Den nytillträdde General Managern har lagt stora resurser på att sprida Hoyzers grusevangelium och laget torde ha korpens mest imponerande sortiment av merchandise, vilket bringat välbehövligt tillskott i klubbkassan.

De allra flesta berömmer klubbmärket med den svarta gamen på gyllengul sköld. Men det har också funnits belackare. Lagets veterananfallare Ola har berättat om hur ett lag försökte sprida ut rykten om att Hoyzer Boyz skulle vara nazister och att gamen i själva verket var en naziörn, varpå han bad de obildade tölparna ta en historielektion. Även andra spelare och fans har konfronterats med misstänksamma frågor som antytt att klubbemblemet skulle ha något med högerextremism att göra.

Vi kan lugna alla undrande med att det till att börja med inte är en örn – det är en gam. Hoyzer Boyz har vidare inga som helst kopplingar till nazism, fascism eller rasism. Tvärtom är de flesta spelare gamla punkare och rockers med vänsterhjärta och engagemang i antirasistiska rörelser på meritlistan. Dessutom är det värt att betona att Hoyzer Boyz är ett fotbollslag och som sådant politiskt helt obundet, även om vi tar avstånd från brott mot mänskliga rättigheter och förespråkar en miljö i och kring laget fri från fördomar och förtryck.

Däremot finns det en tysk koppling som härrör från klubbens namne, inofficielle grundare och skyddshelgon; Robert Hoyzer. Hoyzer var en tysk domare som gjorde kometkarriär i unga dagar, men som kom att utlösa den största skandalen i tysk fotbollshistoria. Det uppdagades att han tagit pengar av ett internationellt spelsyndikat för att fixa matcher. Han dömdes till fängelse för mutbrott och blev berövad sin domarlicens.

När så Hoyzer Boyz grundades var det en självklarhet att ta ett namn som redan på förhand var skamfilat och förenat med uselhet, korruption, girighet och allmänt skitig byk. Gamemblemet ritades av Miranda Yung och lagets gamle eldsjäl Mappe Persson efter förebild av Förbundsrepubliken Tysklands sköld, men för att återigen betona det lite sunkiga och dubiösa valde han att göra om den till en gam, en fågel som till skillnad från örnen har oförtjänt dåligt rykte trots sin praktfulla uppenbarelse. En gamnackad asätare och en korrumperad fd domare torde vara de perfekta förebilder för ett korpfotbollslag av Hoyzersk kaliber.

Som liten bolltrillande grabb var Hoyzers lagkapten Carlis synnerligen fascinerad av den bevingade asätaren och höll den länge som favorit bland fåglar. Han kan berätta att (benämns grågam på svenska men kallas på de flesta andra språk just för svart gam) är Europas största rovfågel. Dess vingspann kan uppmäta hela 310 cm vilket klår samtliga örnarter. Liksom flertalet Hoyzerspelare har den en förkärlek för dött djurkött, emedan omfattningen av dess maltintag är förhöjt i dunkel.

Med emblemet som främsta varumärke har Hoyzer Boyz förärats smeknamnet Gamens Gäng, firade och besjungna med det storslagna tonsatta mästerverket Grusets Svarta Gam. Många klubbar anser sig ha det snyggaste klubbmärket och visst kan man tycka så på ett subjektivt plan, men frågan är ändå om inte Hoyzer Boyz emblem har den objektiva egenskapen av att vara vackrast av dem alla.