Hoyzer i Prideparaden

Pridefestivalen är slut för den här gången, och vi kan trots sporttema konstatera att många av de stora idrottsföreningarna lyste med sin frånvaro. I paraden kunde man främst observera representanter från FC Z, gaylaget Stockholm Snipers, samt en del enstaka supportertröjor. Och så naturligtvis Hoyzer Boyz.

Hoyzer Boyz fanns förstås representerade i paraden, denna gång av supporterklubbens egen Vlona, stolt bärandes Hoyzerpins och den gulsvarta halsduken med Gamemblemet. Nära festivalområdet i Tanto, tillika Hoyzer Boyz ordinarie träningsanläggning, möttes hon upp och hyllades av en betydande stomme ur laget.

Skanderandes ”Hoyzer Boyz, Hoyzer Girlz, Hoyzer Gayz” och klädda i Hoyzers matchställ, nysvettiga efter dagens fotbollsturnering, slog de så följe till Pride Park. Senare på kvällen sammanstrålade de med fler spelare och supporters på lokal, där malten flödade i sådana mängder att General Managerns mobiltelefon med bilder från den storslagna paraden och lagets hyllningar tappades bort. Men en annan vaken fotograf lyckades glädjande nog fånga den trogne Hoyzersupportern Vlona i paraden.

Hoyzer Boyz General Manager tycker att det är beklagligt att såpass få fotbollsklubbar öppet visade sitt stöd för Prideparaden och vad den representerar:

– Det är viktigt att visa att även idrottsrörelsen och klubbarna är öppna för alla oavsett sexuell orientering. Vi vill därför poängtera att vi är för denna öppenhet och tycker att det är dags för de andra storklubbarna att vakna, liksom för idrottsföreningslivet i största allmänhet, både supportrar och aktiva. I Hoyzer Boyz är det viktigaste att man som spelare har en stor kärlek till spelet och har rätt kunnande och karaktär. Etnicitet, sexualitet, inte ens kön är av grundläggande betydelse.

– Ibland får jag intryck av att idrottsledare och utövare väljer att ta på sig ögonbindeln istället för att inse att det redan idag finns homo- och bisexuella i deras klubbar och föreningar. Att den ofta grabbiga jargongen dessutom insinuerar att sport skulle vara något exklusivt för heterosexuella män kan också i förlängningen innebära att man skrämmer bort sexuella minoriteter från idrotten. Eller skrämmer dessa till tystnad, som tycks vara den rådande ordningen idag.

– Det vore förstås förödande då sport borde handla om helt andra värderingar. I ena änden finns de som betonar sammanhållningen och kamratandan, i den andra tävlingsandan och vikten av att vara bäst. I inget av fallen har sexualiteten någon som helst betydelse. Men jag hoppas Pridefestivalens sporttema öppnat ögonen på några – det handlar ju om ett långsiktigt opinionsbildande för att ändra förhärskande värderingar inom sportvärlden.