Ord från Dietisten Del 6: Köttdrinkar

Efter en välbehövlig semester är alla elitkorpbollspelares favoritdietist tillbaka för att få oss i form inför höstens tunga matcher. Denna gång går han till botten med köttdrinken.

Ny säsong och nya råd från er Dietist! Jag har träffat delar av laget under sommaren och många frågor har ställts; vissa i förtroende och vissa öppet som underlag för debatt. Vad som många i laget efterlyser är ett sätt att kombinera dryckesintag med köttintag. Visst, det är inget fel på den klassiska planka + STÖL-kombinationen, men för en jäktad korpbollspelare med många järn i elden kan det vara praktiskt att på stående fot få i sig alla nyttigheter en trimmad kropp behöver. Vad som eftersökts är alltså någon form av köttdrink.

Jag har konsulterat mina dietistkollegor i USA och Storbritannien inför den här artikeln, då jag själv inte är någon expert på just köttdrinksområdet. Det visar sig att det finns några färdigblandade produkter i handeln som med lite god vilja kan svara upp mot kriteriet köttdrink.

Chelada är en blandning av Bud Light och Clamato. Clamato i sin tur är en tomatjuice/musselfondkombo. Kött är här använt i vid bemärkelse, men ett intressant sätt att få i sig både malt och musslor. Produkten kan dock vara svår att få tag på i Sverige.

Jones Turkey & Gravy Soda är ungefär vad det låter som. En läskedryck med kalkonskysåssmak. Nu verkar tyvärr smaken ha utgått ur sortimentet, men det går att beställa online via hemsidan www.jonessoda.com. Förhoppningsvis gör smaken comeback.

Bovril är en klassisk brittisk produkt. Ett kompakt, salt biffextrakt som om man spär ut det med varmt vatten blir en behagfull köttdrink att läppja på innan match.

Detta om produkter som finns tillgängliga i handeln. Nyttigast och smakligast är såklart att mixa sin egen köttdrink. Jag sitter inte inne med något färdigt recept men kan ändå ge några generella råd. Först och främst behövs en duglig mixer som kan finfördela, puréa och slutligen lösa upp det råa köttet (av nöt, bör tilläggas). Extern vätska bör tillsättas, och här är det bara fantasin som sätter gränserna. Olika grönsaks- och tomatjuicer, GlockenGolds multivitaminjuice för extra nyttighet, mjölk, grädde, buljonger av olika slag. Viktigt är att få till en så slät och lättdrucken köttdrink som möjligt. Drycken kan såklart kryddas efter tycke och smak. Worcestershiresås är alltid gott till kött. En lyxvariant kan innefatta knaperstekt bacon strösslat på toppen.

Jag hoppas jag har inspirerat er till vidare experiment i köket. Näringsinnehållet i en köttdrink är extremt högt och garanterar gynnsam effekt på gruset.