Inför el Clásico: Erasures lagkapten Emil Bertz

Uppladdningen inför säsongens kanske hetaste derby är i full gång. Båda lagen har stängda träningar inför måndagens batalj, men vi når Erasures lagkapten Emil Bertz för att ta del av hans tankar inför prestigemötet med Hoyzer Boyz.

Så var det dags igen. Vad har hänt sedan det senaste mötet?
Vi har förlorat Thomas, vår lagledare, tränare, målvakt, massör, osv. Viktigaste kuggen ”has left the building”, och då menar jag inte att han dött. Det är riktigt, riktigt tråkigt.

Under sommaren ryktades det om att du var på väg att lämna Erasure för Hoyzer Boyz. Vad var det som fick dig att stanna?
Jag hade fortfarande kvar ett halvår på mitt kontrakt. Sen vill jag ju spela i ett lag som vinner, man byter ju inte ut Liverpool mot Leyton Orient. Fast å andra sidan så kan man ju se det mer realistiskt och säga att: det lag jag spelar i vinner, så egentligen är det hugget som stucket. Jag tror att det där med kärlek till klubben, att man ska vara klubben trogen osv, är en föråldrad syn. Lagkänslan byggs inte på kompisar, den byggs på pengar. Vi pratar modern fotboll. Hör jag några bud?

Vi har förstått att det skett vissa förändringar i Erasures trupp. Kan du berätta lite om det?
Vi tappar ju Thomas som gått som free transfer till Panos Ljungskile, som för övrigt storsatsar ännu en gång med Bikinikungens pengar. Fredrik Wellner är senaste nyförvärvet. Meningen var att han skulle gå till Hoyzer men blev nekad vid himlens port. Vi behövde en snabb och teknisk ytterforward så vi tog in honom i värmen.

Beskriv din roll i laget jämfört med tidigare?
Skulle vilja säga att jag är mer målgörare än tidigare. Förra veckan hade jag gjort 13 mål, idag har jag gjort 14. Efter derbyt är det väl 15.

Hur har förberedelserna inför prestigederbyt sett ut?
Som jag sagt förut, det handlar mycket om det mentala för oss. Enligt den kinesiska kalendern är det grisens år i år. Vi åkte därför till en grisfarm utanför Uppsala, för att så att säga, bli deras vänner, förlika oss med ”dämonerna”. I tre dar sov vi, mediterade och spelade fotboll med grisarna. Vi åt deras mat, uppfostrade deras kultingar och invigdes i deras uråldriga riter. Vi bröts ner mentalt för att byggas upp igen. Tobbe trodde ett tag att han var gris och har inte riktigt återhämtat sig. Därför kommer han inte medverka på derbyt.

Vad tror du vi får se för matchbild?
Ett mikrokosmos av matcher i matchen. Alla i Erasure har någon som dom vill tvåla till. Allt är personligt. Annars kommer vi se att ganska lugnt tempo, stillastående och bitvis tråkigt spel från oss, allt för att ”trötta ut” Hoyzer.

Det känns som att Erasure slårt lite ur överläge. Hur ska ni spela för säkra tre poäng?
Som vanligt så blir det ett krig på mittfältet. Slår vi ut Hasse och Carlis så måste Hoyzer slå långbollar. Sen har vi två snubbar på Ola, det bör räcka. Precis som förra derbyt alltså.

Vad kommer att avgöra denna kamp?
Sturm und drang, stolthet och fördom. Det är ledorden som jag tror kan bli väldigt viktiga i en sån här fight. Sen är det ju så klart de individuella misstagens match.

Vad ska Erasure göra för att råda bot på sina bedrövliga publiksiffror?
Vi har inga fans. Vi skiter i dom… Dom e tråkiga… Står och skriker och sånt. Överreklamerat!

Kommer ni att uppdatera er lagsajt lite oftare så att fansen vet att ni lever?
Nej.

Avslutningsvis och viktigast av allt – Hur slutar matchen?
1-0 till Erasure