Efter el Clásico: Baksmälla – eller hur man hanterar Hybris

Hoyzer Boyz derbytriumf i veckan har tveklöst tagit klubben till nya höjder, men nu går lagets mentala coach ut och varnar spelarna. Risken är att man blir hög på framgång, ett berusningsmedel så starkt och beroendeframkallande att en motgång kan få ödesdigra effekter.

Glädjen var av förklarliga skäl hög efter måndagens prestigefyllda vinst mot ärkerivalen Erasure. Spelare och fans kramade om varandra nere i la Curva, medan Erasurespelarna med böjda huvuden och släckta blickar strövade förbi och i vissa fall försökte döva smärtan efter förlusten med en Hoyzerbier. Segerbanketten fortsatte sedan på Karlavagnen och ett urval hårdföra spelare gick vidare för stenhård spritfest som pågick långt in på nästa dygn.

Såhär framåt veckoslutet har spelarna börjat samla ihop spillrorna av sig själva och ett fåtal trogna slöt upp till torsdags- träningen. Nu nalkas speluppehåll, men tro inte att Gamens Gäng vilar för det. Snarare tvärt om är detta en tid att samla sig, komma ner på jorden och sikta framåt. Detta menar lagets mentala coach, som varnar för att berusa sig på framgångens sötma.

– Framgång kan vara en oerhört farlig drog, som vid missbruk kan få ödesdigra konsekvenser för spelarens jaguppfattning. Den här veckan har många spelare levt i ett euforiskt rus, sett sig själva som oslagbara och i sådana situationer är det lätt att tappa fotfästet på verklighetens gropiga grusplan. Självförtroende är oerhört viktigt för en korpbollspelare, men det måste också balanseras med en god dos självkännedom och en förmåga att inse sin roll i ett större sammanhang, dvs fotbollslaget.

– Vad vi kan se nu är att spelarnas överjag trissas upp till närmast orimliga höjder. De ser framgången som ett bevis på sin förträfflighet. Gott så, men det kan också leda till en hård avtändningseffekt. När framgångarna upphör, rentav utbyts till motgångar, såväl för laget som för spelaren, kommer detta att ifrågasätta den orimliga struktur av uppblåsta överjagskänslor som byggts upp. Förväntningarna infrias inte, vilket således får de individuella spelarna att antingen ifrågasätta sig själva, dvs deras jag kolliderar med överjaget. Eller så fortsätter de tro på sin egen oövervinnelighet och konstaterar egocentriskt att det är de andra i laget som fallerar. Förr eller senare kommer en baksmälla och för en korpbollspelare, liksom för andra elitidrottare kan detta vara ödesdigert, rentav leda till självhat, depressivitet eller långvariga personlighetsstörningar.

Hoyzers mentala coach menar att det därför är viktigt att sätta upp gemensamma mål för framtiden. Framgångarna måste sättas i en kontext som blickar framåt, snarare än bakåt.

– Man måste vara medveten om att fallet kan bli mycket långt från toppen. Det måste finnas en dialog mellan spelare och ledare där man tar upp framtiden. Mättnadskänsla kan vara ödesdigert för en korpbollspelare. Samtidigt måste man vara beredd på att sporten är sådan att man vinner ibland och förlorar ibland. Glädje och sorg, vinst eller oavgjort, hat-trick eller självmål är två sidor av samma mynt i korpfotbollens underbara men grymma värld.

– Euforin efter en sån här match får inte skymma insikten i att man faktiskt deltar i ett spel och enligt spelteorin finns det bara ett visst antal olika utfall. Spelmissbrukare blir ofta så höga på framgångar att de sen inte kan vända en neråtgående spiral. En korpbollspelare måste, tillsammans med sitt lag, vara beredd på vilka insatser som krävs för framgång, men också hur det kan smärta när det går en emot. Det är viktigt att intala sig att man både vinner och förlorar som ett lag – på så vis kan man stötta varandra också i motgång. Framgångsruset sitter som bekant bara i så länge man fortsätter att vinna. Därefter är den svåra avtändningen ett faktum och då måste man förhindra fritt fall.

Efter speluppehållet väntar match mot serieledarna HMG. Ledigheten kan komma lägligt eftersom det ger tid för kontemplation och återhämtning.

– Man ska naturligtvis inte ta ifrån spelarna glädjen att ha vunnit en så viktig match. Men en serie avgörs inte med en match och det är viktigt att få in det perspektivet. Nu har man tid att smälta segern och fokusera på nästa match som vi redan nu kan anta bli betydligt svårare mot ett lag som är bättre än ett vingklippt Erasure. Man kan ta med sig att Hoyzer besegrade Erasure som lag, att man förmådde göra det trots avsaknad av individuella nyckelspelare. Och det är som lag man måste samla sig, fokusera på nästa delmål och inse att det inte går att leva på gamla meriter.

Låt oss hoppas att denne vise man har rätt och att Gamens Gäng Hoyzer Boyz förmår mobilisera krafterna till matchen mot de raska ynglingarna i HMG.