Dietisten: Rekommendationer för den åttonde spelaren

Dietisten är tillbaka efter en kulinarisk äventyrsresa i främre orienten och levererar tips för kurrande supportermagar.

Beirut, september 2007. Jag har just avnjutit en lysande supé på en undanskymd men helt fantastisk restaurang i de gamla kvarteren. Kocken har strösslat sina mezes med den finaste av nyskördad medelhavsk glutamat och det libanesiska rödvinet är både mjukt och förtrollande. Tillsammans med mitt sällskap går jag ner mot vattnet. Mörkret är kompakt och de fåtaliga gatlyktorna ramar filmiskt in scenen. Lite yr av vinet men ändå vid full sans kysser jag min mörka skönhet. Hennes blodröda läppar ger ett omedelbart gensvar och jag vinkar in en taxi. Väl i baksätet på bilen fortsätter vi utforska varandras kroppar med en frenesi förbehållet nyförälskade. Ja, Dieteisten är kär och han vill skrika det från hustaken! Vilket jag för övrigt gjorde lite senare på kvällen med påföljd att tungt beväpnad milis avlade visit.

Vad har nu detta med illa dränerade och bristfälligt upplysta grusplaner att göra? Jo, kärleken till en kvinna eller man är stark, men kärleken till ett lag kan vara lika stor. Om inte större. Och kärleken Hoyzer Boyz supportrar visar sitt lag är en vacker manifestation av ett engagemang som inte bör förringas. Ett lag kan svika, ett lag kan gång på gång underprestera. Men kärleken finns alltid kvar. Det är ett förhållande på gott och ont, och med en stor skillnad jämfört med förhållandet till en kvinna eller man. Du kan byta partner, men du byter inte lag. I med- och i motgång som det heter. Kärleken är stark, och en sann supporter sviker inte sitt lag.

Likväl som en elitkorpbollspelare av Hoyzersk kaliber förbereder sig noga inför en match bör en supporter vidta åtgärder för att på bästa möjliga sätt ge sitt lag stöd. Det finns två pelare att bygga sitt gastronomiska supporterskap på, och för er som följt artikelserien kommer inte det här som någon överraskning. Det handlar såklart om 1) mat och 2) dryck. Självklarheter kan tyckas, men ni skulle förvånas om ni visste hur många klackar därute som hejar på fastande mage. En skrämmande syn, och något som måste stävjas.

Jag skulle nu vilja lansera en praktisk guide till ett sant hoyzerskt supporterskap. Allt som oftast samlas HHSC och övriga supporterfalanger vid Älvsjö station. Är det sen samling som gäller finns ett Konsum bekvämt beläget vid stationen. Där kan den sugna supportern inhandla basvaror som picnicbog, skagenröra, pain riche samt dubbeljapp. Är ekonomin skral kan även folköl plockas ner i korgen, men jag rekommenderar klubbens egna Hoyzer Bier som säljs vid arenan. Maltens fyllighet och humlens beska kommer mer till sin rätt i en burk som pryds med Grusets Svarta Gam. Den förutseende supportern har även garderat sig med ett balanserat fruktvin ur Systembolagets sortiment. Själv slår jag ett extra slag för Solbacka körsbärsvin och den outslitliga klassikern Sangria, men det står var och en fritt att experimentera.

Är tidig samling utlyst styrs stegen med fördel till Älvsjö Wärdshus som, trots sitt namn, bjuder upp till en intensiv smakupplevelse i E621:s tecken. Det är alltså ett värdshus med det genuina kinesiska köket på menyn. Krogen kan starkt rekommenderas, och det finns även möjlighet till rikligt maltintag om så önskas. Är det lite mer bråttom till arenan finns en grill strax bortom värdshuset. Jag har själv inte provat deras läckerheter, men menyn lovar om jag inte minns fel ett potpurri av klassisk svensk husmanskost såsom tunnbrödsrulle, 150-grammare med ost, lövbit, mörbit etc.

Efter match är det naturliga och självklara alternativet restaurang Karlavagnen i Fruängens centrum, tillika Hoyzer Boyz stamlokus. Bli inte förvånad om du här stöter på gravt berusade hoyzerspelare som antingen 1) firar triumfatoriskt eller 2) försöker glömma. Alltså en bra plats att fraternisera med spelare, fixa autografer och bli fotograferad med Kaptenen. Som bonus kan tilläggas att det bjuds frikostigt med popcorn till maltdrycken och att ägaren är en dedikerad hoyzersupporter.

Med Gamen mot seger!