Osämja i Hoyzer Boyz efter två raka förluster

Förra veckan åkte Hoyzer på säsongens största förlust mot HMG. I måndags fick man trots spelövertag se sig nedgjorda av Smekt Sune. Det labila spelet från avslutningen av våren tycks vara tillbaks och det har rapporterats om att de olika åsikterna om åtgärder har skapat sprickor i det annars så harmoniska laget.

Speluppehållet efter derbytriumfen mot Erasure tycks inte ha gynnat Gamens gäng Hoyzer Boyz. Två raka förluster, där åtminstone den ena både på pappret och på planen borde ha lett till vinst. Initierade källor talar om sprickor inom klubben, där olika lagdelar hamnat i luven på varandra. Anfallarna anses av de andra lagdelarna bränna för mycket chanser, backarna skyller på dåligt arbete hos mittfältarna som skyller på instabilitet i backlinjen som skyller på dålig kommunikation med målvakten, osv.

Vad som är sant må vara osagt, men faktum är att det också på Hoyzerforumet diskuteras nya spelsystem och taktiska förändringar. Hoyzer Boyz General Manager tonar ner pratet om osämja, men förnekar inte att diskussioner förs om ändrade dispositioner i laget.

– Vi har som regel väldigt högt i tak i klubben och premierar att alla ska få säga sin åsikt. Sedan kan självklart både olika spelartyper och lagdelar ha olika åsikter om vad som felas. Ibland blir det lite polsk riksdag, men det är helt i sin ordning. Efter matcherna är det viktigt att analysera vad som varit bra respektive dåligt och efter en motig period är det självklart att man letar efter felen, men också försöker prata om det på ett konstruktivt vis, hur man ska kunna undvika dom i framtiden.

Mot HMG tenderade laget att sjunka väldigt lågt ner, då mittfältet slet hårt i defensiven vilket drabbade det offensiva arbetet. Mot Smekt Sune spelade man betydligt bättre men fallerade den sista tredjedelen av plan.

– HMG pressade oss stundtals i matchen och överlastade våra kanter. Därför hamnade mittfältarna ofta i knät på backlinjen och vi saknade spelvägar då vi ville vända spelet. I senaste matchen mot Smekt Sune fick vi upp mittfältet bättre, men återföll istället i en gammal synd där vi slarvar med passarna i uppbyggnadsfasen. Dessutom måste vi över lag bli bättre på att ställa om – det duger inte att markera sin spelare då man själv ska delta i ett anfall. Fyll på uppåt med mittfältet och försök vinna några meter på din gubbe. Vi måste våga ta de offensiva löpningarna i anfallssituationer, både med och utan boll.

Just spelomställningarna tycks vara något av den springande punkten. Mot Smekt Sune släppte man till två kontringsmål, varav det ena skedde efter en rejäl markeringsmiss.

– I det fallet brister kommunikationen mellan backar och målvakt. Samtidigt måste jag berömma Smekt Sune för att dom spelar taktiskt klokt utifrån sina förutsättningar. Dom utnyttjar de duktiga spelare dom har, dräller inte med bollen utan rensar hellre ut över kanten då de blir pressade. Kanske inte rolig fotboll, men ett effektivt sätt att förstöra för lag som gärna vill rulla boll. Nu föll vi istället tillbaks på att slå långa bollar på chans, spela fantasilöst och blev lättlästa.

– Vi måste bli kyligare och ha bättre tålamod, men det är alltid svårt när det går en emot. Hoyzer spelade ut dom långa perioder av första halvlek men vi ligger ändå under. Sedan sprider sig frustrationen. Vi har pratat mycket om tillit – att spelare och lagdelar måste lita på varandra. jag tror att vi kan vända den här trenden genom att göra smärre korrigeringar, prata igenom hur vi ska agera i olika situationer och sen är resten en fråga om inställning och kamp.