Årets lag på Grusplan: Hoyzer Boyz

Hoyzer Boyz tar hem den mest prestigefyllda titeln vid sidan av gruset. Vi gratulerar oss själva till den ärofulla men fullt rättvisa utnämningen till Årets Lag. Här återger vi den artikel som frontade SvenskaFans löpsedel tidigare i veckan.

Det historiska första priset som årets lag på SvenskaFans/Grusplan går till Hoyzer Boyz.

Årets säsong (utomhus) på Grusplan är nu passé – nästan tusen lag har på SvenskaFans/Grusplan rapporterat om matcher, träningar, turneringar och transfers för att nämna en bråkdel. Det har i egenskap av redaktör för sidan vart ett sant nöje att läsa en stor del av alla dessa alster som publicerats. Det har sannerligen inte vart lätt detta – utse årets lag på SvenskaFans/Grusplan bland så många kandidater har kräft både tid och ett beslutsfattande som skulle få den svenska domarkåren att blekna i jämförelse. Men här kommer den då, den klassiska motiveringen:

”Hoyzer Boyz har en riktigt snygg och stilren lagdesign, en egen webbshop, bra rapportering med skarpa analyser och snygga bilder. Kort & gott: Hoyzer Boyz är typexemplet på det lag som vi gärna ser som aktiva på SvenskaFans/Grusplan.”

Det svävar någon slags mystik kring denna klubb, en mystik som drar den utomstående allt närmre denna gulsvarta klubb med förkärlek till gamar och ”z”. För att reda ut begreppen kontaktade jag Carlis Fridlund, lagkapten och språkrör för Hoyzer Boyz:

Ni har blivit utsedda till säsongens lag på SvenskaFans Grusplan – måste vara en underbar känsla?
Det känns oerhört bra, men också som en stor lättnad. Laget har varit i ett konstant icke alkoholrelaterat rus av hybris och ren skär glädje. Vilket i sin tur har utmynnat i ett och annat alkoholrelaterat dito. Det här är erkännandet vi väntat på. Och jag skulle ljuga om jag sa annat än att det känns väldigt rättvist och, på något diffust vis, väntat. Det är inte ofta vi vinner en titel, men när vi gör det gör vi det med besked!

Varför tror ni att just Hoyzer Boyz segrade?
Jag ser titeln som en bekräftelse på att det inte bara är resultatet på plan som räknas, att ett lag i bemärkelsen av fotbollsklubb består av så många andra faktorer. Hoyzer Boyz är ett sant holistiskt fenomen – helheten är större än summan av delarna. Många korpbollspelare verkar tro att det räcker att kämpa för sitt lag 2×20 minuter i veckan. Den hoyzerska livsstilen bär man med sig jämt, i alla sammanhang, som en tung men ärofylld börda.

Ni har bland annat en webshop på sidan, vad säljer bäst?
Populärast sett till kvantitet är nog olika sorters pins. Därefter tishor med klubbskölden med den svarta gamen samt munkjackor med det trycket. När vi spelar match är den officiella drycken Hoyzerbier en storsäljare bland såväl fans som spelare. Men den säljer vi inte i webbshoppen.

Berätta lite om årets säsong och framtiden på Grusplan?
Höjdpunkterna i seriespelet var dubbelmötena mot vår ärkerival Erasure, det första genom det underbara draget på läktarna, det andra rent sportsligt. Men Hoyzer Boyz storhet har kanske inte alla gånger synts på plan. Det har varit ömsom vin, ömsom vatten. Däremot har vi vid sidan av planen etablerat oss som en storklubb med supporters, medial uppmärksamhet, nya sponsorer, en bra organisation, aktiviteter som inte minst den kommande storslagna Hoyzerfesten. Grusplan var för oss en möjlighet att sprida de hoyzerska grusplansevangeliumet även utanför kretsen av närmast sörjande och fanatiska supporters. Där har vi hittills lyckats bra med en blandning av nyheter, krönikor, intervjuer, supporterartiklar och tips från utbildade specialister som Taktikern och Dietisten. Men vi kan bli ännu bättre.

”Taktikern” är en briljant skribent. Vem döljer sig bakom?
Det är en väl förborgad hemlighet. Hoyzer Boyz är måna om att knyta till sig en stab med spetskompetens inom flertalet områden. Liksom General Managern, Dietisten m fl agerar han mest i det fördolda, i de mörka katakomberna under Hoyzer Arena där han med kritan i enhandsfattning skissar taktiska ekvationer på sin uråldriga griffeltavla. Ingen vet hans sanna namn, få har sett hans ansikte. Han är helt enkelt Taktikern.

Hur ska ni göra för att försvara er utmärkelse till nästa säsong?
Vi ska bli bättre på alla plan, framför allt på plan. Det är alltid svårt att försvara en titel, men lita på att vi kommer att kämpa med näbbar och klor. Nu kommer naturligtvis andra lag göra sitt bästa för att slå oss också vid sidan av gruset, kopiera vårt koncept och säkert också vår sarkastiska humor. Men så är den moderna korpfotbollen. Det gäller att fortsätta utvecklas. Inte ens Hoyzer Boyz kan leva på gamla meriter.

Till sist då; för dom som inte vet – vad kännetecknar en sann ”Hoyzerist”?
Som du insinuerar är det ett faktum att den sanna hoyzerska livsföringen kräver en viss förkärlek för flytande malt, ansiktsbehåring, stökig rock och fotboll på grus och makadam. Vi vill att spelare och supporters tillsammans ska vara ambassadörer för sin klubb, vara allmänt schyssta, toleranta och koola typer och utstråla en stolthet över Gruset, Gamen och General Managern. Det är inget man föds med utan det krävs tillgiven karaktärsdaning under lång tid. Det är långt ifrån alla som uppnår det högsta stadiet av harmoni mellan de olika delarna som skapar helheten, det välsignade tillstånd vi kallar TransHoyz. Det är som att ha dubbla heltidsjobb, fast svårare, sämre betalt och omänskliga arbetstider… Men en sån här fin hedersutnämning gör verkligen att det känns värt alla uppoffringar.