En klassiker föds – Hoyzerpizzan

Ett gourmandiskt missfoster? Eller det bästa av två världar? Efter minutiösa förberedelser är den ett faktum och provsmakarnas omdöme är enhälligt: Hoyzerpizzan, en cross-over mellan plankstek och pizza, är en njutning för såväl öga som gom. Ett måste för den seriöst satsande korpbollspelaren.

Mästerkocken Tore Wretman mötte planksteken under en resa i USA och tog med sig denna delikatess till Stallmästargården i Stockholm. Genom att etablera sig hos de mer välbeställda i samhället lyckades denna anrättning omhuldas av en aura av framgång, solida värderingar och inte minst flärd.

I ungefär samma veva började en annan lika klassisk institution göra sitt intåg i landet: pizzan. Deg, ost och tomatsås i kombination med tillbehör så som konserverade champinjoner, kokt skinka och kronärtskocka. Pizzan kom att leva i en ständig utveckling. Kebab, oxfilé, texmex och inte minst den vulgära, mortadellastinna, stenungnsbakade versionen.

Planksteken genomgick inte samma evolution. Detta är trots allt ett koncept som enligt alla gourmeter är fulländat. Hoyzer Boyz levde också i tron att så var fallet, tills den dag Dietisten, Taktikern och inte minst #12 slog sina kloka huvuden ihop. Dietisten ritade upp en kostpyramid som klart och tydligt visade planstekens näringsriktighet, men menade samtidigt att det som är bra kan göras bättre. Taktikern mumlade skeptiskt. #12 tittade upp från sin pizza och sa: ”Vad sägs om att lägga en plankstek på denna anrättning?” Dietisten tog fram sin matvåg, miniräknare och sade så exalterat bara en Dietist kan säga: ”Det är möjligt!” Taktikern mumlade surt om FC Gothia.

En månad senare sammanstrålade en testpanel bestående av hungriga Hoyzer-spelare på Kendals krog i Alvik för att ta fram pizzan. Efter överläggningar kom följande idé fram; Pizzabotten, tomatsås, ost, färska tomater, spritsad pommes duchesse, biff, bacon, aubergine och bearnaisesås vid sidan om. En första pizza bakades och en enig testpanel gav den sitt gillande. Men den var inte riktigt fulländad.

Efter några ytterligare provomgångar adderades vitlök, rödvinssås vid sidan om och inte minst förgräddades den spritsade pommes duchess för ultimat färg och konsistens. Anrättningen kompletterades med en starköl och ingen sallad. Saken var klar. Spelarna med #12 i spetsen var lyckliga. Dietisten var i extas. Och Taktikern var bara nästan lika surmulen som vanligt.

Mästerverket som heter Hoyzerpizza kommer att bli premiumpizzan på Kendals meny och snart vallfärdar korpbollspelare till Minnebergsvägen för att smörja sitt krås. Det skulle inte förvåna om det är ett koncept som kommer att kopieras och förvanskas av krögare med ambitioner. Glöm inte var Hoyzerpizzan åts först.