Clash of the Titans – en taktisk triumf

Hoyzer Boyz hemliga vapen Taktikern kommenterar tvekampen på Södermalm. Här försöker han utröna frågan som fotbollsvärlden ställer sig idag : Hur kunde Hoyzer Boyz besegra Andrea Doria?

Andrea Doria, ett lag som länge såg sig själva som nummer ett på Södermalm, blev medvetna om Hoyzer Boyz existens i samband med att Svarta Gamens gäng utsågs till årets lag på grusplan. Då Andrea Doria numera huserar i fotbollsförbundets system trodde de att Hoyzer Boyz skulle vara ett lättsvalt piller.

Hoyzer Boyz å andra sidan har alltför mycket hybris för att känna sig hotade av ett gäng som spelar på s.k. naturgräs, som undviker offsidefällor och som kastar in bollar från sidlinjen. Den hoyzerska hybrisen bygger på vetskapen om att det finns en taktisk tanke bakom varje rörelse på plan. En strategi som skulle få såväl Montgomery som Rommel att framstå som kanonmat.

Inför matchen hade jag sett till att få en grusmatta som var välkrattad, tungsprungen och på vissa delar söndersladdad av ett gäng Volvo 240-raggare från Värmdö. Då jag själv inte kunde medverka under match såg jag till att förse klubben med en chocktaktik: ingenting från Hoyzers katastrof till säsongsavslutning skulle ändras.

När jag i efterhand ser videoupptagningen från matchen ser jag ett Andrea Doria som var förberedda på att möta ett lag som backade hem; ett lag som skulle göra allt vad de kunde för att hålla siffrorna nere. Men det de mötte var en skäggig ensemble som genom hög press effektivt bekämpade varje form av försök till s.k. “one touch-fotboll”, och som genom chocktaktiken belåtet kunde ta halvtidsvila med 2-0 i bagaget.

Det var ett resultat som jag inte hade gjort någon plan för. Då spelarna kom ut till andra halvlek efter nödvändig påfyllning av malt märktes det. Framgång i kombination med hybris är inte något den hoyzerska truppen är vana med. Andra halvlek var Gamens gäng en smula tafatta och den höga pressen avtog. Vid sidlinjen bläddrades det frenetiskt i de pärmar jag försett laget med, men svaret gick inte att finna.

Hoyzers maskineri malde allt längre ned i banan. Effektivt men samtidigt skakigt. Det var först i samband med att Andrea Doria reducerat genom en ytterst tveksamt dömd frispark en lösningen gick att finna. I en pärm som kommit med av misstag stod det: “Vid uddamålsöverläge  – backa hem och tjonga kontringsbollar” – det vackraste fotbollen har att erbjuda. Något jag inte trodde Hoyzer var mogna för. Efter taktikförändringen kontrollerade Hoyzer Boyz matchen totalt. Genom såväl grisigt som effektivt spel.

3-1-målet på kontring blev spiken i kistan och ytterligare en gång har det visat sig att taktik besegrar s.k. “capoeira-fotboll”. Lite skamset kan jag konstatera att jag gjorde ett fel som hade kunna varit fatalt: jag underskattade Hoyzers kapacitet.

Förlåt.

// Taktikern