Hoyzer segrade i slaget om Södermalm

Matchen mellan Hoyzer Boyz och Andrea Doria hade på förhand haussats till overkliga höjder. Segraren mot huvudkandidaten till titeln Årets lag skulle mötas i en tvekamp och Andrea Doria hade bara en målsättning – att vinna och bevisa att man åtminstone var bättre på plan. Men Hoyzer visade att man trivdes på gruset som i sin egen nedsuttna barfåtölj och gick segrande ur en tuff och händelserik drabbning på Pålsundsvallen.

Superlativen kring de båda lagens engagemang inför matchen gjorde det svårt att tro att det här bara var en vänskapsmatch i den normalt ganska fotbollsovänliga månaden december. Nu behövde man inte ens plocka fram den röda bollen – förutsättningarna var perfekta. Åtminstone för Hoyzer Boyz som har vana av att spela mot tekniskt skickliga lag på grus. När domare Youssef Bennani blåste igång matchen blev det omgående tydligt att Andrea Doria inte skulle få promenera hem den här matchen trots meriterade spelare och nylig uppflyttning till den etablerade seriens division sju.

Hoyzerspelarna visade kämparglöd och trivdes på gruset, medan Doriaspelarna ofta fick problem med underlaget och Hoyzers höga press. Redan från början syntes det att inget av lagen tänkt vika ner sig eller hålla igen. Glidtacklingarna var många och oftast riktigt snygga. Men innan matchbilden riktigt hunnit sätta sig utnyttjar Hoyzers Mikael Wiman en studsboll som han behärskat placerar mellan benen på motståndarmålisen och underdoggen iklätt gult har tagit ledningen.

Efter målet får Andrea Doria allt mer av spelet, en matchbild som kanske var mer väntad och som håller i sig under större delen av matchen. Men Hoyzer Boyz försvarar sig med näbbar och klor. Sällan tillåts Doriaspelarna komma till riktigt farliga avslut och när de gör det står Hoyzers suveräne målvakt Niclas Josefsson i vägen. Mellan de blåkläddas anfall sticker Gamens gäng upp och har ett flertal farliga lägen efter snabba kombinationer på mittfältet. Detta resulterar också i att spelmotorn Hasse Håkansson kan placera bollen i mål efter ett snyggt inspel. 2-0 till Hoyzer Boyz är också det något oväntade halvtidsresultatet.

Andra halvlek börjar lite som den första utan någon riktig karaktär. Sedan börjar Andrea Doria ta över och kommer i anfallsvåg efter anfallsvåg med många fasta situationer efter desperata Hoyzerrensningar. Men tiden rinner ifrån dom. Båda lagen börjar bli tröttkörda och när domare Bennani blåser en enligt Hoyzersupportrarna tveksam frispark efter att Kaptenen till synes ovetandes sparkat ner rivige Jesper Hussfelt får man ett utmärkt läge till reducering. Frisparken slås vid straffområdeslinjen till vänster om Hoyzermålet och Niclas hinner för en gångs skull inte med. 2-1 med cirka tio minuter kvar av matchen.

Andrea Doria inleder jakten på kvittering, men nu rycker Hoyzerspelarna upp sig, håller ihop laget, behandlar bollen lugnare och låter motståndarna göra misstag under press. Spelet jämnas ut då Andrea Doria får långt mellan lagdelarna och slår allt fler chansbollar. Båda lagen är märkbart slitna och orkar inte ta lika många löpningar, vilket i detta läge gynnar Hoyzer som bara behöver slå vakt om sin ledning, så som man misslyckats med så många gånger tidigare.

Niclas i Hoyzermålet fortsätter att dominera och avvärjer de blås farligaste chans på mållinjen, innan nådastöten kommer. En lång rensning från Daniel Sannum dimper ner framför Andrea Dorias mål, där Klas Jonson är högst i luften och kan nicklobba bollen över målvakten i mål. Andrea Doria orkar inte lägga i en växel till efter kallduschen och matchen slutar mycket riktigt, men något oväntat, 3-1 till Hoyzer Boyz.

Publiken på Pålsundsvallen fick bevittna en mycket trevlig tillställning där bägge lagen visade framfötterna, men där Hoyzer för dagen var snäppet vassare i avsluten. Efteråt firades det över laggränserna med Hoyzerbier, glögg och pepparkakor. För Gamens gäng lär denna säsongsavslutande insats fortsätta firas långt in på morgondagen. Andrea Doria ska ha all heder för en god insats och för att de är ett gäng schyssta spelare. Returmöte planeras till våren!