Exklusiv intervju med Hoyzers General Manager, del 1

Hoyzer Boyz marionettmästare ger sin syn på säsongen som gått och förutsättningarna inför framtiden; en unik inblick i förehavandena bakom kulisserna på regerande innehavarna av titeln Årets lag.

En avslappnad General Manager tar emot i klubblokalens väl insuttna skinnfåtöljer, för dagen ledigt klädd i moderiktig kavaj med det gyllene Gamemblemet, över jeans och skjorta utan slips. Och visst har han all anledning till att vara nöjd efter lagets framgångar på och vid sidan av gruset.

Som marionettmästare i Årets Lag och därmed titelförsvarare och därmed ansvarig att sätta ihop en slagkraftig ensemble inför den kommande säsongen torde han ha fullt upp med jobb. Spelarna har ett kort träningsuppehåll över jul och nyår men General Managern har tillbringat nästan all vaken tid på kontoret i katakomberna under Hoyzer Arena.

Med detta i bakhuvudet ter sig hans lugna och vänliga men bestämda sätt sig extra beundransvärt. En allsmäktig sportchef i ett storsatsande korpbollslag brukar inte ha tid att ge djupintervjuer mitt under deras mest hektiska period på året, men detta verkar inte bekymra honom nämnvärt. Istället får vi ett långt och givande samtal om året som gått, säsongen som kommer och vilka tankar General Managern har kring korpfotbollen som livsstil.

Mycket välförtjänt vann Hoyzer Boyz titeln Årets Lag enligt Grusplans redaktion. Också på annat håll har Hoyzer rönt medial uppmärksamhet och uppskattning. Hur kommer det sig att detta tämligen anonyma lag under ditt befäl utvecklats så i sin framtoning?

Startskottet kan nog sägas vara förra årets säsongsavslutning där bara tre spelare dök upp. Då insåg man att laget var tvungna att göra något för sammanhållningen. Ett löst sammansatt lagråd började organisera inför nästa säsong. De första upptaktsmötena vart kaotiska med handgemäng, hårda ord och personangrepp.

Oenigheterna tycktes vara alltför många för att man skulle lyckas ena laget kring gemensamma målsättningar. I samband med detta kontaktades jag för en konsultering. Jag hade följt utvecklingen i laget och sett den groende potentialen, men insåg samtidigt att det skulle bli ett hästjobb att få alla dessa individualister att dra åt samma håll.

När jag så tillfrågades om att ta ett övergripande ansvar visste jag att det var mitt kall. Förvisso ett av de tuffaste jobben i fotbollsvärlden, men mina motkrav på långsiktiga satsningar för att bygga varumärke och lag parallellt föll i god jord också hos spelarna. Därefter har alla jobbat hårt för att uppnå detta mål och med tiden är det allt fler också av skeptikerna som insett att det har varit rätt väg att gå för Hoyzer Boyz.

Självklart inser jag att det förpliktigar att ha så stort inflytande, så mycket makt. Framför allt i en klubb som denna med djupt rotade demokratiska och humanistiska värden. Men min högra hand är spelarrådet och det krävs mycket för att jag ska gå emot de som är själva klubben, dvs spelarna själva.

Så huvuduppgiften har i mångt och mycket handlat om att få alla att dra åt samma håll. Vi har jobbat mycket med intern dialog, högt i tak och en transparens i kommunikationen. För att stärka de interna banden har etableringen av varumärket skett parallellt och idag vet jag att spelarna är stolta över att tillhöra klubben och vad den symboliserar, vilket i sig är av enorm betydelse för sammanhållning och motivation. Hjärta slår ofta bollkänsla när det väl kommer ner på grusnivå. Här utgör också våra supporters en viktig kugge i maskineriet. Hoyzer är ett holistiskt fenomen, där helheten överträffar summan av delarna.

Hoyzer Boyz har tveklöst lyckats med detta, men hur har den utvecklingen synts på grusplanen rent resultatmässigt?

Visst har det varit skillnad från tidigare säsonger. Vi har jobbat hårt på taktik och positionsspel. Sedan måste jag ta på mig del av skulden för att vi kanske inte alltid lyckats få ut max just under matchsituation. Det som sett enkelt och bra ut på träning har lite för ofta blivit fel och svårt under match. Och det har satt sina spår i resultaten. Men också här är det viktigt att se utvecklingen långsiktigt.

Självklart är det frustrerande att inte kunna få en spelidé att fungera fullt ut på en gång, men sådan är fotbollen. Vi måste vara medvetna om att vi ställt högre krav på oss inför den här säsongen, både klubbledning och spelare. Och det tar tid för nya system att sätta sig. Men tålamodet kan vara kort i den stenhårt resultatinriktade värld korpidrotten av idag utgör.

Den hotfulla post-it lappen från anonym avsändare

Missnöjet över uteblivna resultat fick ju vissa supportrar att vända sig både mot styrelsen och mot spelarna. Hur ser du på detta idag?

Jag antar att det ena exemplet har att göra med den hotfulla postit-lappen med krav på min avgång. Såhär i efterhand har jag inte så mycket mer att säga om det än det jag gjorde då. Supportrarna hade all anledning att vara missnöjda med resultaten de senaste matcherna. Men jag föredrar att ta diskussionen direkt, även med vissa hårdföra individer i supporterkretsarna. Att lämna små handskrivna lappar på min ytterdörr är ett föga effektivt sätt att föra dialog på. Vad mig anbelangar är den historien ur världen. Vi anser oss ha en mycket bra relation till alla våra supportergrupper.

Den andra incidenten antar jag syftar på spelarskandalen i somras, då en Hoyzerspelare ertappades spik nykter kväll före ledig dag. Den historien var mer infekterad då det handlade om att en spelare medvetet bröt mot klubbens ordningsbestämmelser. Det är helt enkelt väldigt ohoyzerskt att vara nykter då man absolut inte behöver det.

Hoyzer Boyz som vi är vana att se dom

Spelaren stängdes av från träning och skickades på rekreationsresa med finlandsbåten. När han kom tillbaks mådde han mycket bättre och spelarna såg till att han kom in i gamla osunda lagvanor igen. Idag är han fullt återställd och en fullt integrerad del i laget också gällande de obligatoriska kringaktiviteter som involverar maltdryck.