Taktikern: Silly Season

Hoyzers egen ritbordsstrateg Taktikern kommer med oumbärliga tips till lagledare, sportchefer och andra som måste visa sig på styva linan då transferfönstret står öppet.

Vinterhalvåret brukar skilja agnarna från professionella taktiker. Det är nu vi nogsamt ska granska scouternas rapporter, analysera de individuella prestationerna från den gångna säsongen och se till att allokera de ekonomiska resurserna så optimalt det bara går. Jag tänkte berätta för er; ärade fotbollsvänner; hur man taktiskt sköter detta rävspel som i brittiska imperiet kallas Silly Season.

Truppen måste förändras
En framgångsrik trupp är med all säkerhet inte framgångsrik om den förblir intakt från säsong till säsong. Framgång mättar och de mest framstående riskerar att bli fetast. Det finns dock metoder för att bibehålla såväl trupp som framgångar.

Ingen spelare ska tillåtas vara säker på sin plats

En sådan metod är att invagga spelaren i en falsk otrygghet. Att hinta agenter att spelare är till salu; att låta illvilliga journalister få tro att vissa spelare är feta; att på fansens forum skapa illvilja, är alla framgångsrika sätt att få båten i gungning. Det viktiga i denna situation är att se till att klubben ställer sig ovetande till alla dessa illvilliga rykten och förklarar att de står på spelarnas sida. Klubben blir den snälla farbrorn som skyddar spelarna mot den elaka omvärlden. Lite grand som Pingstkyrkan. Eller fula gubben.

ndividuella kontraktsförhandlingar
Varje trupp har minst ett antal kontrakt som måste förnyas mellan säsongerna. Och vissa spelare sitter på allt för långa kontrakt. (Jag förespråkar givetvis att inga kontrakt ska skrivas på mer än en säsong, men många klubbar har en annan policy.)

Underpresterande spelare med alltför långa kontrakt brukar jag ta ett snack med. Förklara att jag vill premiera deras framgångsrika spel med ett förlängt, prestationsbaserat, kontrakt: en ytterst låg grundlön och enorma summor vid spelade matcher och gjorda mål. Visa upp en kalkyl som gör dem ekonomiskt oberoende. För att sedan helt sonika sätta dem i frysboxen.

Man blir vad man äter

Förklara för dem att de inte är lika bra som förra året, att de måste träna hårdare, äta bättre och kanske till och med rehabträna i bassäng. Spelaren kommer som ett brev på posten vilja riva kontraktet. Och då är det bara att beklaga.

Andra spelare kan vara för lågt avlönade givet prestation och de ska givetvis premieras. Det gäller att lägga fram ett förslag som smickrar spelaren. Kaptensbindeln, ett tröjnummer i startsjuan, fadderuppgifter för nya spelare, hyllningssånger från klacken, ansvar för terränglöpningen och priser som årets vänstermittback är ytterst billiga investeringar med riktigt hög effekt.

Nya spelare
Varje år uppvaktas jag av agenter som vill att jag ska ta en titt på just deras spelare. Då mina egna scouter grundligt sonderar terrängen ser jag agenternas erbjudanden som tämligen ointressanta. Dock gäller det att hålla sig väl med agenterna. Det är ju trots allt så att de kontrollerar informationsflödet till media.

Jag brukar lägga alla erbjudanden i en hög och plocka ut sju slumpvisa för en provträning. Denna metod fungerar alldeles utmärkt då jag givetvis bara är intresserad av spelare med tur. Under träningsmatchen matchar jag alltid det sämsta tänkbara laget. Inte för att spara mina bästa spelare utan för att inte ska ha beslutsunderlag nog för att kunna erbjuda kontrakt.

En framgångsrik image är A och O

När det gäller scoutade spelare brukar jag se till att skapa en framgångsrik bild av klubben. Jag har ett stort välfyllt pokalskåp på mitt kontor (www.pokalhuset.se har ett fint och billigt utbud), jag har inramade bilder med personliga hälsningar från storspelare jag aldrig jobbat med och jag har alltid en skål med färsk lime på mitt skrivbord.

Jag ser alltid till att konkurrensutsätta spelarna med spelare som är mycket bättre och totalt osannolika värvningar. Och förklara för dem att verkligen står och väger mellan dem. Hot och smicker på samma gång. När förhandlingen drar igång är det viktigt att till och börja med att erbjuda något stort och vänta tills timmen innan transferfönstret stänger för att förklara att förutsättningarna ändrats. Då alla broar är brända skriver spelaren på, lite motvilligt, vad som kunde ha varit ett drömkontrakt.

Ekonomisk framgång
Genom att använda dessa metoder firar klubben ekonomiska framgångar varje vinter. Fotboll handlar givetvis om att minimera utgifterna och maximera inkomsterna. Allt för att ge oss, utbildade taktiker, en allt större del av kakan.