Förbundet stoppar tjejernas matchställ

Nu sällar sig Hoyzer Grrlz till skaran av lag vars matchställ stoppats pga ett inte alltför tydligt regelverk. Bl a har Kameruns fotbollslandslag tidigare experimenterat med såväl linnen som byxdräkter vilket fått förbundet att gå i taket.

Nystartade Hoyzer Grrlz har redan kommit på kant med överheten, nu genom att presentera ett matchställ som ådragit sig förbundets ogillande. I en ej offentliggjord rapport skall enligt initierade källor lagets matchklädsel givit upphov till uttryck som “vulgärt”, “för sexigt” och “nakenchock”. Laget ska dessutom ha hotats av böter ifall de spelat i de enligt förbundet reglementsvidriga kläderna.

Klädsel har tidigare varit på tapeten i sportsammanhang, speciellt då tjejer stått för det sportsliga. Bl a har det debatterats friskt kring hur volleybolltjejer objektifieras både i sina tättsittande inomhuskläder, men framför allt rörande de bikiniliknande kläddon som är brukligt för beachvolleyboll.

Handlar det om ett uttryck för reaktionära patriarkala strömningar, ett sätt att kontrollera och sätta sig över kvinnliga idrottares val? Eller är det ett sätt att på institutionaliserad väg försöka stoppa objektifieringen av tjejer inom idrottsvärlden?

Regelverket kring den nedre gränsen för storlek på benklädnad är inte helt entydigt i Korpen. Frågan har tidigare kommit upp även hos herrlaget Hoyzer Boyz, som länge var inne på att spela i minimala shorts.

Matchstället som fick rött kort

Hoyzer Grrlz lagkapten Jenny Holmberg är rasande över förbundets ifrågasättande:
– Jag är trött på att en massa gubbar ska sitta och bestämma vad vi tjejer ska ha på oss. Vill vi ha slimmade kläder som förebygger tröj- och byxdragningar borde det vara vår ensak. Dessutom vill vi visa att vi inte skräms av att få skrubbsår med grus i. Vi i Hoyzer Grrlz ska minsann visa att vi är hårda som en tjälfrusen grusplan en kall juldagsträning.

Ändå tyder nu det mesta på att Hoyzer Grrlz kommer att välja att spela i liknande matchställ som herrlaget. Men Kapten Holmberg är inte helt nöjd för det:

– Visst, det kanske ändå hade blivit så att vi valt att spela i traditionella matchställ, men jag tycker ändå att det borde vara vårt val. Det är en principfråga lika mycket som en rent estetisk.

Vi har sökt förbundet för en klargörande kommentar, men utan att ha lyckats lokalisera dessa mörkermän.