Kommando Hoyzer mobiliserar inför Europaäventyret – ”Ålänningarna är varnade!”

På lördag drabbar Sveriges koolaste lag samman med Ålands bästa korplag Strandnäs Stål. Men det är inte bara truppen som laddar inför det som kommer bli generalrepet inför seriestarten. Hoyzers hårdföra fans i firman Kommando Hoyzer kraftsamlar också. Och allt tyder på att flera av de mest militanta supportrarna trots utreseförbud kommer att försöka följa med till Åland på Hoyzers Europaäventyr.

Det finns supportrar och så finns det supportrar. Det är en oskriven lag att populära klubbar som Hoyzer Boyz också attraherar rötägg som intresserar sig för annat än grusfotboll. Hoyzer Boyz har enligt supporterpolisen tre kända firmor – den största och mest etablerade grupperingen Kommando Hoyzer, deras knattefirma Komijendå Håjser, samt utbrytargruppen HFG (Hoyzers Fina Grabbar). Alla har de under åren varit med och ställt till med hyss i samband med Hoyzers matcher.

Så kallade fotbollsälskare rasade när lagkapten Fridlund i tidningen Södermalmsnytt uttalade sig på ett sätt som kunde tolkas som stöd för huliganernas aktiviteter. ”Firman gör ett bra jobb – det är aldrig några bortafans på våra matcher.” Vi kontaktar Kaptenen för att få en klargörande kommentar kring uttalandet:

– Jag har aldrig personlig haft några problem med Kommando Hoyzer. Visst, ibland förekommer okvädningsord såsom ”kanalje”, ”borgarbracka”, ”skälm”, ”illbatting” eller ”syntare” från La Curva och då är det oftast de som är i farten. Så har man ju hört om upptåg då de hytter med nävarna åt motståndarsupporters, kanske rentav blänger argt på dom. Och visst, sånt kan ju uppfattas som att gå lite över gränsen för vad fotbollssupporters borde pyssla med. Men oftast är de bara där och stöttar oss.

Kommando Hoyzer har också med den senaste uppdateringen av lagets forum och merchendisesida fått utrymme för sina produkter, något klubbledningen motiverar med att man hellre vill ha ett samarbete för att främja en positiv supporterkultur snarare än att gå i konflikt med lagets hårdföra supporters.

Vi frågar klubbledningen om de inte fruktar att Hoyzers fotbollshuliganer ska söka konfrontationer mellan dem och deras åländska motsvarighet, inte minst med tanke på vilka frestelser en ålandskryssning erbjuder.

– Jag förstår att det kan framkalla viss oro hos våra motståndare och deras fans, men vi vet av erfarenhet att de oftast blir lugnare efter några öl. Det är därför vi gladeligen säljer dem Hoyzerbier på våra matcher, säger klubbens pressombud.

En inofficiell talesman för Kommando Hoyzer, som vill vara anonym, har en inte fullt så lugnande hälsning till Strandnäs Stål:
– Vi ska nog göra vårt bästa för att möblera om på den lilla ön. Ålänningarna kan se sig som varnade därom!