Utsikt från en grästuva – en materialares betraktelser del 2

Det har varit en turbulent tid för de Hoyzerska grusrötterna. Materialarassistenten Dunken tog time-out av personliga skäl och istället klev Kulan in som en given föstärkning. Men trots tumultet kan Hoyzer Boyz stolt presentera fortsättningen på materialaren Bubblans iakttagelser kring livet vid den absoluta sidlinjen.

Ja, imorgon bär det av för grabbarna. Europaäventyret börjar. Högriskmatch borta på Åland. Jag och Dunken har strukit kavajer hela natten och ringt runt till våra kontakter som fixat rikligt med falska drinkbiljetter som grabbarna kan förlusta sig med på båtresan dit. Kör hårt, pojkar!

För min del stannar jag på land. Jag har dåliga erfarenheter av sjön i allmänhet och Ålandsfärjor i synnerhet. Trots att jag alltid sett till att få en hytt (red. Läs tillnyktringscell) för att kunna göra mitt ifred har jag å Dunken uppfattats som ”störande” av personal och rederi vilket fått den ystra konsekvensen att vi är förbjudna att beträda rederiets båtar. Även Ålands kommun ska ha haft ett finger med i det spelet. Det är politiskt rävspel säger jag. En eloge ska gå till personalen på taxfreen som försökt lägga in veto mot beslutet. Tack tjejer o killar, även jag är nedstämd över att jag inte längre kan handla av er.

I min förra krönika nämnde jag att jag nästa gång skulle ta upp det här med svetten, malten, gruset, köttet och fotbollen. Det tänker jag också göra och jag tänker ta min utgångspunkt i Hegels dialektik. Som ni vet läste jag bla filosofi under tidigt 70-tal (Dunken läste hushållspedagogik [sic] och det som föräldrarna på den tiden kallade ”flum”, ”anti-nytta” och ”slödderverksamhet” kallade vi ungdomar för ”ett led i drömmen om den stora gemenskapen”, dvs man fick ligga en hel del.

Nåväl, gamle Hegel menade ju att konflikten är förändringens, utvecklingens innersta princip (en tanke som han mer eller mindre stulit från pyromanen Herakleitos) och att varje konflikt utvecklas tills den löses upp, för att därefter bilda en ny situation med nya konflikter osv. Denna process går genom tes, som slår över i sin motsats, antites varpå de gemensamt uppgår i syntes. Syntesen blir en ny tes osv.

Vad har nu detta med Hoyzer Boyz verksamhet att göra kanske ni undrar (Jag vet att Dunken är förvirrad nu). Jo, som följer: Vi kan initialt se öl och elitkorpfotboll som varandras motsatser (ja, jag vet vad ni tänker säga men håll ut en liten stund). Som tes respektive antites. Denna konflikt resulterade i en sammanslagning av de två, där element från båda håll uppgick i en syntes med fragment från båda sidor av konflikten, resultat: Hoyzer Boyz bildades.

Konflikten kan därmed sägas ha upplösts och en ny situation har bildats. Hoyzer Boyz, eller kaos, är nu vår tes och ordning är vår antites. Dessa två element uppgick så småningom i syntesen ”Hoyzerfest 2007” där kaos (Hoyzer Boyz) och ordning (planeringen, förberedelserna osv) bildade en ny situation, dvs. klirr i kassan, en ekonomiskt välmående förening. Det samma gäller för tesen ”plankstek” och dess antites ”fin figur”= syntesen ”Skäggmuren”.

Listan kan göras lång men min poäng är att vi inte ska se Hoyzer Boyz uppkomst, deras handlande, dryckesvanor osv. som slumpartat, godtyckligt eller beroende av chansartade omständigheter utan som en historisk nödvändighet som helt enkelt (med nödvändighet) följer, vad vi kallar, förändringens lagar.

Hegels ”världsande” som styr förloppet har sin yttersta manifestation i Hoyzer Boyz (Hegel missförstod detta och ansåg att det istället var Preussen som var manifestationen). Avslutningsvis, tesen ”Erasure”(vara) har inför säsong -08 slagit över i sin antites: icke-vara vilket förhoppningsvis lagom till nästa säsong uppgått i syntesen ”bliva”. För det är ju alltid ett nöje att vinna över sin ärkefiende.

Men, nu är det Åland som gäller! Lycka till , killar! Visa var skåpet ska stå!

P.S skulle nån av er träffa Jarmo (han brukar hänga nere i hamninloppet) så be honom att ta med mina cowboyboots som blev kvar i häktet senast jag å Dunken var på Åland. D.S