Hoyzer föll knappt mot Åländska mästarna

Åländska mästarna Strandnäs Stål bjöd på stor gästfrihet, fantastiskt kringarrangemang, fint väder och effektiva avslut och kunde efter en del nervdaller vinna matchen på det röda gruset. Hoyzer Boyz första match mot internationellt motstånd slutade med förlust 4-3, ett resultat som ändå bådar gott både inför returen på hemmaplan och seriepremiären på torsdag.

Ohoyzerskt tidigt slöt huvuddelen av truppen i Gamens lag upp på Cityterminalen tillsammans med materialaren Kulan och ett gäng supporters. Den viktiga försvarskuggen Micke Edgren valde dock att försova sig och en annan spelare (ingen nämnd ingen glömd) hade glömt avboka resan. Något reducerade bar det så av mot Åland, först medelst buss, därefter med Vikings Ålandsfärja till Mariehamn. Samtidigt låg förmodligen flertalet av motståndarna, de Ålänska korpmästarna Strandnäs Stål, och sov som sötast.

Efter inmundigande av en närande frukostöl äntrades skutan och det tog inte lång tid innan truppen gjort sig oönskade i baren. Efter obligatoriska inköp i Taxfreeshoppen och ett par öl till lyckades så småningom laget samla sig så pass att man kunde ha en taktikgenomgång. Grundspel, uppspelsfaser och positionering diskuterades. Hoyzer Boyz hade information om att motståndarna gjorde sin första träningsmatch för året och att det gällde att få samspelet i det egna laget att fungera för att kunna matcha individuellt skickliga Ålänningar.

Ålands största (men inte längsta) buss

En avspänd Hoyzerskara tar sig något otippat fulltaliga förbi knarkhunden i tullen och möts där av Strandnäs Ståls lagledning uppbackad av klubbens egen blåsorkester. Som att inte det vore nog har man dessutom abonnerat en urgammal dubbeldäckare för guidad tur till Strandnäs träningsanläggning för ombyte.

Till tänderna laddade på väg mot Strandnäs

Strandnäs grusplan var en något exotisk upplevelse för de grusälskande Hoyzerspelarna, då den mer påminde om en tennisbana med sitt röda, mjälla grus som härrör från Ålands vanligaste bergart.

Sannum vägrade lägga av spriten innan avspark

Prick klockan två Finländsk tid blåser domaren från Tullinge igång matchen mellan Strandnäs Stål och Hoyzer Boyz. Hoyzer tar omedelbart tag i taktpinnen och skapar med hög press tidsnöd för Strandnässpelarna. Man vaskar också fram de första chanserna och ett mål hänger i luften. Dessvärre är det ”fel” lag som först antecknas i protokollet. En missriktad inspark mot stillastående Hoyzerspelare leder till en snabb spelomställning och Strandnäsforwarden sätter bollen stenhårt bakom Niclas Josefsson i Hoyzermålet.

De för dagen brunklädda Hoyzerspelarna fortsätter pressa högt men får se både 2-0, efter att ha tappat boll onödigt på mittplan, och sedan 3-0 efter osäkerhet i försvaret. Båda målen riktigt snygga, men kanske inte sett till spelet logiska. Men man hänger inte huvud i Gamens lag och det dröjer inte länge innan Ola Wiklander ganska fult kan fösa bollen över mållinjen och reducera.

Hoyzer spelar nu mer resolut över hela laget och Bjørnar Berger växer alltmer in i sin roll som central mittfältare och spelfördelare. Det är också han som serverar lagkapten Carlis Fridlund med passningen som föranleder 3-2-målet; ett välplacerat skott vid målvaktens bortre stolpe. Det är också halvtidsresultatet.

Andra halvlek blir en lång jakt på kvittering. Ålänningarna visar på flera individuellt snygga prestationer, spelkombinationer och får också ett antal chanser då Hoyzer flyttar upp mycket folk, men Niclas spelar säkert i målet. Bästa chansen får Kaptenen på en skottpass från kanten, men istället för att styra in bollen från nära håll lyckas han få felträff. Klas Jonsson är hela tiden vass då han bryter in i banan med fart och Ola Wiklander är ständigt på hugget på topp. Backarna följer med upp bra, men det öppnar också ytor bakåt och mitt i kvitteringsjakten sticker Strandnäs Stål upp och målar efter att Niclas och backarna blivit överspelade.

Supporterföreningen Kneel For Steel bjöd på Tifo

Uppförsbacken är nu mycket brant för Hoyzer och både Ogge Hallberg och Daniel Sannum har klivit av. Men man misströstar inte utan fortsätter jaga. Ola respektive Klas har varsin bra chans, men Strandnäs målvakt storspelar och gör bland annat en fantastisk dubbelräddning. Med blott minuten kvar får Hoyzer en frispark ett par meter utanför Strandnäs straffområde.

Sannum står som vanligt för matchens kapning

Man flyttar upp mycket folk för att täcka målvakten som klarar Klas skott, dock inte bättre än att Ola kan sätta returen. Hoyzer har åter kontakt, men resten av matchen spelar Strandnäs rutinerat och släpper inte till några fler chanser. Slutresultat 4-3 till hemmalaget i en spännande match där Hoyzer hade de flesta och bästa chanserna men Strandnäs visade på bra effektivitet.

Två tämligen nöjda lag med landskampsinramning

Det var ändå muntra miner i Gamens lag efter slutsignalen. Spelet hade stundals varit riktigt bra. Offensivt ser det mycket lovande ut och Ola tycks ha hittat målet lagom till seriestarten. Ett litet frågentecken för defensiven, men delvis vart den lidande pga den höga pressen, delvis spelade man med endast två ordinarie backar varav Sannum var påstruken i överkant och tvungen att bryta framåt slutet. Per Levin och Robert Bäckström gjorde dock bra insatser som vikarier, men var något ovana vid ett hårt och följsamt markeringsjobb istället för den mer fria rollen på kanten.

Jonny Wiederholm är också ett offensivt vapen med sin högerfot då han kommer upp i banan. Ogge har fortfarande inte hittat målet, men är allt som oftast rättplacerad då chanserna dyker upp, så målen kommer där också.

Wiman hela vägen in i kaklet

Bjørnar gör en jättematch som mittmitt och Mikael Wiman stod för en stark arbetsinsats på kanten där han gör sig mer rätt med sin fysik än som renodlad toppspelare. Och Niclas befäste sin position som förstakeeper även om han lastade sig själv för upprinnelsen till 1-0-målet, men stod därefter för flera klassräddningar.

Allt som allt såg det lovande ut inför premiären. Att prestera tre mål på bortaplan är heller inte fy skam med tanke på att returmöte är inplanerat, men då kommer å andra sidan motståndarna vara mer samspelta.

Stort cred till de supporters som följde med till Åland och stöttade sitt lag, liksom de skadade spelare som anslöt till klacken. Hoyzer Boyz vill också tacka Strandnäs Stål för ett varmt välkomnande samt ett fantastiskt och minnesvärt arrangemang. Vi kan inte lova att vi bräcker det i returen, men ska göra vårt bästa.

Slitna spelare på väg hem