Surt poängtapp i slutsekunderna

Hoyzer Girlz såg ut att få med sig alla tre poängen från lagets debut i seriesammanhang. Men med matchens sista spark, ett hårt, välriktat skott, lyckades kvällens motståndare Lövet kvittera. 1-1 är ändå ett bra resultat i en premiär där det framför allt gäller att hantera och komma över debutantnerverna.

I god tid innan avspark hade den omfångsrika klacken funnit sig tillrätta på Hoyzer Hill vid Bandhagens grusplans bortre långsida. Publikfest, korvgrillning och maltförtäring; stämningen var hög, förväntansfull, men också något nervös. Supportrarna visste inte riktigt vad de hade att förvänta sig eftersom det var Hoyzer Girlz första match i tävlingssammanhang någonsin.

Hoyzer Girlz framför havet av fanatiska supporters

Klockan 19.30 blåser domaren i pipan och tjejerna i Gamens lag tar omgående tag i taktpinnen. För kvällen klädda i svart visar man redan från början prov på bra press, individuell skicklighet, offervilja och hög lagmoral. Backlinjen ser riktigt stark ut och på mittfältet finns mycket kompetens och teknik att bygga spelet på.

Matchbilden blir allt tydligare. Hoyzer Girlz har mest boll och Lövet tvingas till rensningar för att freda sig och skapar inte mycket framåt mer än ett par chansbollar mot löpande forwards, något backlinje och lagkapten Jenny Holmberg i målet ganska enkelt kan avvärja. Lövets rensningar skapar också många fasta situationer och det är på en av dessa Hoyzer Girlz gör sitt historiska första mål.

Anne Anttila slår ett bra slaget inlägg från kanten i jämnhöjd med straffområdet. Bollen dimper ner i röran av spelare och skarvas in via bortre stolpen. Ingen av tjejerna ville efteråt ta åt sig målet eftersom de inte visste vem som var sist på den. Kanske ödmjukt i överkant, men 1-0 är ett faktum.

Hoyzer fortsätter att skapa halvchanser. Både Maria Holmgren och Jennie har ett par dribblingsräder på kanterna som sånär resulterar, men avsluten vill sig inte riktigt. Smolk i maltbägaren är att Jenny i målet får känningar av en skada, tvingas kliva av och Hedvig kliver in och vaktar målet halvleken ut.

Maria sätter en passning på djupet

1-0 är också resultatet lagen går till vila med. I halvtid byter Hoyzer Girlz målvakt enligt tidigare överenskommelse och Anne Anttila drar på sig de gummerade handskarna. Lövet visar omgående i andra halvlek att man inte tänker ge sig utan kamp. De flyttar upp spelare högre upp i banan och försöker skära av Hoyzers uppspel, något man lyckas med ett par gånger, men fortsatt förtroendeingivande försvars- och målvaktsspel gör att halvchanserna som uppstår inte känns riktigt farliga.

Lövets målvakt gick och köpte korv efter Jennies fint

Hoyzer Girlz har inte lika mycket boll i andra halvlek, men motståndarnas höga press skapar också ytor för snabba omställningar och kontringar. Anna Ekelund har ett bra pressat skott strax utanför och Jennie är på väg igenom både en och två gånger och visar på bländande teknik då hon vänder ut och in på motståndarbackarna. Vid ett tillfälle har hon också dribblat målvakten halvvägs upp på Hoyzers klacksektion, men kommer ur vinkel och situationen rinner ut i sanden.

Flera av chanserna hade varit värda ett bättre öde då tjejerna visar prov på bra kombinationer och fin teknik. Med lite bättre skärpa och flyt framför mål hade matchen kunnat vara avgjord en bit in i andra halvlek, men istället bjuds Hoyzerklacken på en nervdallrande resa in i det sista.

Hedvig måttar en inspark mot löpande Hoyzerspelare

Avbytare och klack fortsätter peppa tjejerna, men på en olycklig spelomställning kommer motståndarna tre mot två ensamma Hoyzerbackar. En pass i djupled, ett välriktat kanonskott och bollen sitter i maskorna bakom en frustrerad Hoyzermålvakt. Spelet hinner bara sättas igång igen innan domaren retfullt blåser av matchen, liksom för att poängtera att 1-1 tillfallit på matchens sista spark och Lövets enda riktigt farliga målchans.

Hoyzerklacken var nöjd med fotbollsunderhållningen

Bittert, även om en poäng inte är fy skam i en seriepremiär och klubbdebut. Hela laget ska dock ha en stor eloge för sin insats. Med lite mer träning och matchvana kommer den här truppen te sig starkt även mot bättre motstånd. Det blir till att fila på positionsspelet då man ibland brast i att utnyttja kanterna och grötade ihop sig på mittfältet.

Dessutom måste man bli säkrare och få bättre rörelse i igångsättande faser då man t ex har insparkar. Allt för ofta skänktes bollen bort till löpande motståndare framför stillastående Hoyzerspelare. Tyvärr var det en sådan situation som föranledde det ack så sura kvitteringsmålet.

Målvaktssituationen är också problematisk då Jenny kan bli borta med sin skada och Anne efter matchen var tydlig med att hon inte ser sig som målvakt. Motståndarna visade också på vikten av att ha en bra målvakt, då hon ensam räddade sitt lag från förlust denna kväll. Dessutom hade hon ett anfallsvapen i sina långa utsparkar mot Lövets forwards.

En del för Kapten Jenny att tänka på inför nästa måndags match

Men över lag var det en underhållande match som bådar gott för framtiden. Det är ganska hoyzerskt att fallera att kopiera Busterseriernas lyckliga slut, men laget har så pass många vinnarskallar att det skulle vara förvånande om de inte tar revansch på sig själva omgående. Och Hoyzerklacken lär finnas där med sitt stöd också på måndag då Girlzen möter Sporting Aspudden, ett lag som såg något vassare ut än Lövet, dock absolut inte omöjliga för vårt hungriga gamlag.