Kaptenens nygamla look skakar Hoyzer

Det är numer allmänt känt att Hoyzer Boyz är ett lag som premierar ansiktsbehåring. Inför denna säsong har man storsatsat på att odla skägg, polisonger och olika varianter av överläppsbeprydnader. En lång och stickig försäsong har givit önskvärda resultat, både på gruset och i truppens alltmer vildsinta anleten. Men just när det går som bäst har ingen mindre än Kapten tagit till kniven och riskerar att dra hela laget med sig i fördärvet.

Hoyzer Boyz har inlett årets serie på ett mycket övertygande vis. Tre segrar på tre matcher och en imponerande målskörd skvallrar om att man tycks ha gjort det mesta rätt under försäsongen. Ett stadigt växande ekonomiskt överskott har gått hand i hand med en allt ymnigare ansiktsbehåring. Även spelare som tidigare gjort gällande att de saknat genetiska förutsättningar för att gro skägg o dyl, har haft tid att vårda fram en karaktärsdanande ansiktsbehåring.

Nyförvärven har tagit seden dit de kommit och inte minst stjärnförvärvet Klas Jonssons skägg har rönt minst lika mycket uppskattning och beundran som hans teknik och lödiga högerfot. Självförtroendet har spridit sig in på plan och inget har kunnat stoppa Hoyzers skäggiga mannar i seriespelet.

Men mitt i dessa framgångar som saknar motstycke i de hoyzerska historieböckerna händer det som sänt chockvågor långt utanför Hoyzers hårda kärna – självaste Kaptenen lägger sig under rakkniven. Och det är bara början. Fler spelare följer sin lagkaptens exempel och det moraliskt utseendemässiga förfallet hotar nu den Hoyzerska framgångssagan.

Med gråten och vreden i halsen ringer Grusplansredaktionen upp Kapten Fridlund för att få reda på vad som ligger bakom vansinnet:

Hoyzer har surfat på en skäggig framgångsvåg under våren och plötsligt hotar du dra olycka över laget! Hur kan du göra detta mot klubben och dess supportrar?
Jag ser det inte som att jag gör det mot laget. Även om våra framgångar i serien har varit i symmetri med mitt skägg, så har mitt eget spel inte riktigt stämt. Det har varit små marginaler och stolpar emot mig och jag behövde göra en drastisk ändring. Sambandet är heller inte helt empiriskt eftersom vi fick stryk i Gruscuppen.

Kaptenen före (t v) och efter (t h), märkbart hålögd och sliten
Katastrof eller storm i ett vattenglas – avgör själv

Är inte det väldigt egoistiskt? Lagets bästa måste ju gå före din person?
Självklart. Samtidigt är jag snarare begåvad med en imponerande skäggväxt än med en känslig högerfot eller bländande teknik, så det är viktigt också för laget att jag presterar så bra som möjligt på gruset. Så är det ju knappast så att jag tagit bort allt – jag är nog fortfarande skäggigare än någon annan i laget.

Du ska ju vara en förebild och ledargestalt i laget – ger inte det här fel signaler?
Jo, kanske. Jag blev lite brydd då jag insåg att lagets yngste spelare som visat imponerande tillväxt på skäggfronten under våren också gått och rakat sig bara för att jag gjort det. Unga killar som han och de andra som inte fyllt trettio behöver någon att se upp till, någon skäggig. Samtidigt kan vi konstatera att vi i våra bästa stunder fortfarande är det lag i korpen med ymnigast ansiktsbehåring. Mer vilda än tama.

Vad ska du göra för att få laget på rätt köl igen beträffande skäggfrågan?
Jag ska ta ett snack med de i laget som vacklar angående ansiktsbehåringen. I första hand måste jag förstås förklara mitt eget val, men generellt måste det bli rättning i leden. Vi lägger mycket tid på sådana frågor som har med stil och utseende att göra. Då andra lag snackar skit om motståndarna eller drar grabbiga skämt i omklädningsrummet, pratar vi om hur man ska framhäva sin ansiktsbehåring på bästa vis, ger tips om olika sätt att trimma till det för att harmonisera med ens personlighet, får det att växa med hjälp av maltdryck, det bästa mustaschvaxet, eller rent alldagliga saker som t ex hur man motverkar hudens sju ålderstecken, vilken koksaltslösning som ger snyggast och mest beständig ärrvävnad av skrubbsåren eller favoritrecept på bearnaisesås.