Hoyzers fjärde raka seger

Hoyzer Boyz ställdes på torsdagskvällen mot Young Boys Älvsjö, och frågan som alla ställde sig var om Svarta Gamens lag hade konserverat den goda formen från tidigare seriespel. Svaret var entydigt och resultatet 2-0 rättvist. Men det hade kunnat gå riktigt illa då domaren var nära att på egen hand sänka Hoyzer Boyz.

Vädret var som så många gånger tidigare under serien alldeles utmärkt och var säkert en bidragande orsak till att Hoyzer Boyz noterade publikrekord denna säsong. Den tidiga matchstarten ställde dock till det lite då ett par nyckelspelare anlände sent och missade inledningen. Men det störde inte fokus – redan från början lägger man i en hög växel och vindsnabbe Ola Wiklander är fler gånger uppe och stressar YBÄ-målvakt och försvarare till rensningar och enkla misstag.

Trenden förstärks med tiden och när senkomlingarna är spelklara har Hoyzer inte bara tyngd utan dessutom bredd att konservera sin press. Men planens mest tongivande spelare står dessvärre i Älvsjömålet, gör flera kvalificerade ingripanden och skapar lite lugn i ett annars stirrigt, stressat och tillbakapressat Young Boys. Hoyzer gör det mesta rätt utom det allra sista, då antingen målvakten, YBÄ-ben, stolpen eller marginalerna ställer till det.

Halvlekens mest komiska situation uppstår då en YBÄ-spelare solklart tar med handen i eget straffområde vilket hindrar Emil Bertz från att bli fri med målvakten. Båda lagen stannar upp och väntar på att domaren ska signalera straff, en signal som dock inte kommer. Är bara att lyfta på hatten för YBÄ som måste ha trumfat oss rejält vad gäller något så urhoyzerskt som domarmuta och vederbörandes numer välkänt labila omdöme skulle bli än värre.

Mållöst i halvtid ändrar inte matchbilden nämnvärt i inledningen av andra halvlek. Hoyzer fortsätter att pressa högt och YBÄ har vid det här laget givit upp att spela sig genom mittfältet och satsar istället på långbollar på sin välväxta targetplayer, som dock desarmeras på ett beundransvärt vis av backlinjen och Niclas Josefsson i målet.

Men matchen ska snart öppnas upp. Ett välriktat inlägg från Micke Ek söker sig in i straffområdet. Ola och Kaptenen går i närkamp med ett par försvarare och i oredan slinker bollen ut till Bjørnar Berger som får till en snygg halvträff som söker sig upp i nätmaskorna. 1-0 till Hoyzer Boyz, i det här läget helt rättvist.

Svarta Gamens gäng Hoyzer Boyz fortsätter sin segermarsch

Hoyzer har en bra period också efter ledningsmålet, men nu träder domaren in i huvudrollen. Per Levin får ett läge vid motståndarnas straffområde men missar olyckligt bollen och träffar en YBÄ spelare istället. Domaren menar att han gjort det avsiktligt och visar upp det gula kortet. Hoyzer tvingas spela med en man mindre och går ner på ett smalt tvåmannamittfält.

YBÄ passar på att flytta upp mer folk i anfallen och får sin bästa period i matchen då man gång på gång lyfter in bollar i straffområdet. Ett starkt försvar av ett enat och defensivt Hoyzer, samt Niclas storspel i målet parat med lite tur och oförmåga hos motståndarna sätter dock stopp för kvitteringen. Minuterna går väldigt långsamt i Hoyzerlägret och det ska bli än värre, återigen tack vare ett tveksamt beslut från domaren.

Älvsjögänget tilldöms en frispark några meter utanför straffområdet. Hoyzer ställer mur och Kristoffer Kearsley står och stångas lite med en YBÄ-spelare. Frisparken slås men domarens pipa ljuder igen. Den här gången har han hittat en straffspark, då han enögt menar att Kristoffers ge-och-ta situation varit ruff. En mer balanserad och kompetent domare hade nog tagit båda inblandade spelarna åt sidan och tillrättavisat dom. Sådana här situationer uppstår otaliga gånger under match inte minst vid fasta situationer.

Men domaren dömer som bekant och de hoyzerska protesterna är inte mer än markeringar över den orättvisa man tycker drabbat laget. YBÄ är åter inbjudna i matchen och bollen placeras på straffpunkten. Niclas tar plats på mållinjen och gör sig så stor och skrämmande han någonsin kan. Kanske är det minnena från straffmissarna i Champions Leaguefinalen kvällen innan som spökar hos Young Boys-spelaren. Han tycks varken gå på kraft eller placering då han sätter bollen högt över och långt utanför från sex meter. Hoyzerspelarna jublar lättat och en aning skadeglatt åt att rättvisan skipats trots domarens dåliga omdöme.

Men pärsen är ännu inte över. Ett märkligt beslut från annars utmärkte Klas Jonsson blir till en perfekt passning till en YBÄ-spelare som lättar bollen i ribbans undersida från nära håll. En annan missar öppet mål och Hoyzer ser för en gångs skull i matchen skakat ut. När utvisningen är över lyckas man dock lugna ner spelet litegrann, men en uddamålsledning är ett skört övertag oavsett hur spelet ser ut. Därför är det extra förlösande när Klas som nyss varit nära att bli syndabock snappar upp en smart pass från Ola och friställd med målvakten kyligt kan rulla in 2-0 som också blir slutresultatet.

Hoyzer Boyz står för ytterligare en stabil insats och återigen ska backlinje och Niclas i målet hyllas för en prickfri insats. På mittfältet var det egentligen bara ett lag som försökte spela boll och man lyckades för en gångs skull bibehålla en hög press så länge man var fulltaliga. Anfallet var också bra, men ställdes mot duktiga backar som understödda av en skicklig målvakt höll siffrorna nere då Hoyzers press var som mest påtaglig.

Bjørnar hårdrockspekar… igen

Young Boys Älvsjö ska ha all heder för en väl genomförd match. Spelet var skapligt tufft men oftast inte fult. Den annars så lugne mittfältsgiganten Bjørnar gav oss som var med i förra sommarens Ormigecup deja vu-känslor då han, efter att ha blivit tacklad i ryggen, medelst regelrätt hårdrockspekning skällde ut en motståndare på norska. Men över lag visade båda lagen på fokusering, god disciplin och sportslig inställning även vid hårda närkamper och kontroversiella domslut.

Sämst på plan var återigen domaren som ofta befann sig långt från spelsekvenserna, väljer att sila mygg och svälja elefanter och sånär på egen hand räddade poäng åt YBÄ. Både vi och andra lag har fått väldigt många märkliga domslut mot oss och det är svårt att hitta en nivå på spelet då domaren är så infernaliskt inkonsekvent att varje regelrätt närkamp och tackling kan resultera i kort eller straffspark beroende på denna unga mans lynne. Vi ser fortsättningsvis hellre att lagen och spelarna får avgöra matcherna på egen hand istället för genom godtyckliga och ofta helt oförståerliga domarbedömningar.

Hur som haver. Hoyzer Boyz är fortsatt i serieledning med ett måls bättre målskillnad än Countryside Alliance som också vann sin svåra match mot Södermalms SS, en match där domaren åter satte sig själv i huvudrollen. Nästa torsdags möte med CA lär tveklöst bli något utöver det vanliga. Låt oss hoppas på fint väder, god publikuppslutning, fotbollsfest och att domaren låter spelet tala snarare än kortleken och pipan.