Utsikt från en grästuva – en materialares betraktelser del 4

Något naggad i kanten fortsätter Hoyzer Boyz materialare Bubblan sin artikelserie om livet vid den absoluta sidlinjen. Denna gång tar han upp en annan framgångsrik filosof, tänkare och korpfotbollsspelare, ingen mindre än självaste Arthur Schopenhauer.

Livet har varit arbetsamt, känslomässigt upp och ner samt sexuellt torftigt för undertecknad den senaste tiden. Om sanningen ska fram så orkar jag inte tala om eländet (min redaktör har även uppmanat mig, vänligt men lite väl bestämt, att jag nog bör utesluta, citat: ”alltför närgångna personporträtt rörande” min ”person”, menande undertecknad, och därtill även, citat: ”genast upphöra med de så kallade ´nakna och ärliga´ redogörelserna” gällande polisvåld, liktornar och blöta Corso-notor.

Får han en enda gång till läsa hur en ”uppenbart alkoholskadad individ (menande undertecknad) romantiserar ett helt liv fyllt av missbruk, svek, nordfinska tjärtabletter, gikt och misär” så lägger han ner min kolumn med omedelbar verkan samt polisanmäler händelsen. Vad ska det rubriceras som månne, undrade jag lite försynt. Ja skit i det du! blev svaret.

Men men – evighetsperspektivet, redaktör`n, evighetsperspektivet. Tystnad. Blodrött redaktörsanlete. Bubblan som smyger ut från kontoret. Nåväl, gamle Bubblan drar vidare i de filosofiska träskmarker han hitintills undvarat er läsare. Idag: Arthur Shopenhauer och hans bitterljuva iakttagelser.

Att optimism är ett hån mot människans namnlösa lidanden är en uppfattning jag och Hoyzer Boyz helt delar med dysterkvisten alternativt muntergöken Arthur Shopenhauer (1788-1860). Vidare: tillvaron är en uppenbarelse av en blind, meningslös, brutal och grym världsviljas spel. Senast igår, by the way, blev jag nekad inträde på Hornstulls systembolag av två bryska, brutala och blinda väktare. Nåväl, Shopenhauer sneglar österut där de filosofiska spörsmålen behandlar begärets utslocknande och där målet för en lyckad upptagelse i världsalltet är denna ett slags begärets regression.

Vi kan inte nå varaktig lycka, tycks Shopenhauer mena, om vi inte utrotar och förintar vårt inre myller av begär och egoistiska känslor. Tillvaron är obeskrivligt fasansfull, fylld av grymhet och barbari. Livet är en meningslös tragedi där vi är slavar under begär menar käre gamle Arthur. Visst kan man kalla honom pessimist, men i så fall en härlig sådan! Hör här; det finns en utväg, en flyktväg ur eländet, i alla fall en tillfällig sådan. Världens mörka fängelsehåla, där de flesta befinner sig, går att undkomma – genom konsten; måleriet, poesin, musiken och framför allt, menar Shopenhauer, genom korpfotbollen.

Enda kända lagbilden på Danzig, Shopenhauer stående till höger

Korpfotbollen, menar Shopenhauer, lösgör människan från livets obarmhärtiga sträckbänk. Genom korpfotbollen, och detta betonar Shopenhauer bestämt, finner vi oss plötsligt befriade från tillvarons tortyr och för ett ögonblick (2 gånger 20 minuter) kommer vi i kontakt med någonting utanför den empiriska sfären, ett annat slags existens. Korpfotbollsspelarna får bokstavligt talat en känsla av att helt förflyttas ur tiden och rummet och även ut ur dem själva.

Shopenhauer själv spelade enligt uppgift centerhalv i korplaget Danzig United M F, division 12 södra mellan åren 1804 – 1812 och sägs ha varit en hetlevrad bollspelare, inte sällan utvisad efter verbala domarangrepp så som ”din förbenade hegelianska dialektiker” eller ”Domarpack, världen är min föreställning, inte din”.

Att spela korpfotboll är bland många andra saker ett försök att lyfta sig till den rena viljelösa åskådningens klara rymd. Genom korpfotbollen, genom den, och bara genom den genomskådar vi bländverket i allt, igenkänner oss själva och lägger ut en väg mot befrielsen.

Hoyzer Boyz upplever detta en gång i veckan ute på Långbro idrottsplats, strax intill det mentalsjukhus som huserat tyska morfinister under 20-talet. Kom dit ni alla, låt oss gemensamt bevittna underverket. Givetvis under alkoholstinna undantagstillstånd. Viljeakten (tanken på att komma och heja på) och den kroppsliga rörelse som förknippas med den är en och samma händelse uppfattade på två frånskilda sätt – inifrån och utifrån.

Så, tänk. Och börja gå. På Långbro vi mötas!

Hoyzer Boyz möter FC Vantör tor 4/9 kl 20.15 på Långbro BP