Hoyzer Boyz vann igen

Hoyzer har haft en tyngre period med mycket skador, sjukdomar och resultat som gått emot. Torsdagens möte med Young Boys Älvsjö var matchen alla hoppats på skulle vända vinden och ge Hoyzer ny fart i jakten på seriesegern.

Vädret var optimalt för en höstmatch, gruset nykrattat och för en gångs skull slapp Svarta Gamens lag spela i Långbros ökända bäckmörker. Något som gynnar ett spelförande lag som Hoyzer Boyz. Mycket riktigt tar man direkt tag i taktpinnen, rullar boll på ett bra sätt, men får stundtals väldigt långt mellan lagdelarna. Mittfältet har svårt att hitta sina positioner och framför allt i omställningar blir det ett påtagligt orosmoment.

Men det är Hoyzer som skapar chanserna och YBÄ lyckas bara oroa med ett par långbollar på sin forward, samt ett par fasta situationer som säkre Niclas Josefsson i målet med hjälp av lagkamrater kan avvärja. Hoyzer har ett par snygga anfallsräder längs kanterna som sånär resulterar, men det dröjer ända in i första halvleks sista minuter innan Ola Wiklander på ett inspel skickligt placerar bollen vid målvaktens högra stolprot. 1-0 till Hoyzer i halvtid helt rättvist.

Ola Wiklander, målfarligast i Korpen?

Bjørnar Berger, lagkapten för dagen efter att Carlis Fridlund liksom många andra i truppen tvingats kasta in handduken pga skada, talar i paus om vikten av att hålla ihop laget bättre. Något som ger Hoyzer ett allt bättre spel i andra halvlek. Skillnaden syns mest i mittfältsspelet. Daniel Ek agerar allt mer dominerande från sin centrala mittfältsroll, vinner bollar, fintar och fördelar. Kantspelarna blir alltmer löpvilliga och bollföraren drar gång på gång upp revor i motståndarförsvaret.

Per Levin gör sin starkaste insats i Hoyzer med uppoffrande spel och förlorar knappt en duell på hela matchen. Det som fastnar mest på näthinnan är dock Pers Ronaldinho-räd, då han i kamp med två motspelare kommer ut med bollen under kontroll, avancerar, gör ytterligare en spelare och får också sånär kröna kvällens insats med både målpass och mål.

Matchens lirare Per Levin går från klarhet till klarhet i Hoyzer

Men målen låter vänta på sig och ju längre tiden går sprids oron i Gamlägret för att Långbros notoriske rättskipare ska spela ut sitt register vad gäller att ge motståndarna deras närmast obligatoriska handikapp. På ett inspel mot Hoyzermålet ser han så sin chans. Niclas använder armarna för att komma först till bollen och domaren pekar på straffpunkten. En avblåsning det är svårt att föreställa sig på någon högre nivå där målvakten ofta tillåts dominera sitt straffområde i luftduellerna. Niclas själv tycktes dock vara den enda i Gamgänget som ansåg att straffen var berättigad.

Liksom i vårmötet bjuds YBÄ in i matchen genom en straffspark, men liksom då lyckas man inte sätta den, då Niclas står rätt och kan rädda. Tyvärr har Micke Wiman varit för ivrig på returen och straffsparken döms korrekt att gå om. YBÄ byter straffskytt och den nya placerar den hårt men lika dåligt placerat, denna gång dock i mål. 1-1 är resultatet som knappast speglar matchbilden men är symptomatiskt för Hoyzers oflyt och oförmåga att utnyttja sitt spelövertag under höstsäsongen.

Men kvitteringen blir startskottet för en furiös offensiv där alla bidrar och höjer sig en nivå. Alla spelare tar på ett föredömligt vis större ansvar det dröjer inte länge innan det ger avtryck i målprotokollet. Berger bryter bollen i backposition på egen planhalva, avancerar en bra bit in på offensivt grus och slår ett behärskat inlägg med fel fot och återigen är Ola på tårna och kan sätta bollen i nätmaskorna.

Jockes kalasskott som smeker målställningen

Det är inte slut med detta. YBÄ-spelarna ser slitna och uppgivna ut medan Hoyzer spelar alltmer behärskat. Ola är återigen framme och oroar framför mål, misslyckas med avslutet, men får till en lyra som Micke Wiman i fritt läge kan nicka in med hjälp av mössan. Ola kliver av med skadekänningar och ersätts av en målhungrig Jocke Malm som omgående visar sin målfarlighet. Han tar emot och vänder bort sin back i en rörelse och får till en stänkare rakt upp i kryssribbans överkant, en spelsituation som förtjänat ett bättre öde.

Hoyzer spelar smart och äventyrar inte ledningen på något vis. Domarens fingertoppskänsla ställs åter i centrum då han väljer att blåsa av matchen exakt samtidigt som Jocke möter en inspark med huvudet och nickskarvar bollen i mål. Deja vú från våren då rättskiparen på exakt samma vis dömde bort en nickskarv i mål tiondelen innan den passerade mållinjen.

3-1 var ändå en extremt skön seger och ett viktigt styrkebesked inför nästa veckas seriefinal mot Countryside Alliance. Hela laget förtjänar beröm för en helgjuten insats, även om det stundtals såg lite stirrigt ut i uppspelsfaserna, något som dock blev allt bättre ju längre matchen led. Kristoffer Kearsley gjorde comeback efter sin pappaledighet och visade hur vikigt det är med trygghet i en backlinjen som, utöver en kommunikationsmiss i inledningen, i princip var felfri. Niclas i mål tog revansch på sig själv för de olyckliga målen som kommit till pga hans dåliga mörkerseende och var hur säker som helst vid de fåtal tillfällen då han ställdes på prov. I anfallet hittade Ola målet igen och Jocke var återigen bara målramar och godtyckliga domaringripanden från sitt första mål i seriespelet.

Mittfältet var annars den lagdel som symboliserade hur laget reste sig både efter paus och det olyckliga kvitteringsmålet. Man gick från att kämpa helhjärtat till att kämpa lika helhjärtat och lyckas förvalta uppspelen och i slutänden få utdelning för slitet. Höstens bästa insats gav också den första spelsegern sedan serien vände. Nu väntar uppladdning inför nästa torsdag då man förhoppningsvis får tillbaks ännu fler spelare i sina ordinarie positioner. Extra glädjande var att ärkekonkurrenten Countryside Alliance tappade mark i toppstriden då man endast fick med sig 1-1 mot Södermalms SS.