Plattmatch eller läggmatch då Hoyzer föll?

Förutsättningarna var klara inför sista omgången. Vinst krävdes för att Hoyzer Boyz skulle vara säkra för nedflyttningsspöket. Samtidigt skulle man då spela ärkerivalerna Countryside Alliance i händerna, då man skulle snuva onsdagskvällens motståndare FC Black Jack på chansen att knipa andraplatsen från just Alliansen.

Mittskiktet mellan klara seriesegrarna Sporting Söder och jumbon Team Fabulator var en helt öppen historia inför den rafflande avslutande omgången i division 8. För Hoyzer Boyz del kunde det sluta med allt emellan en neslig nedflyttningsplats och hedersam fjärdeplats. Dessvärre var mötet med tredjeplacerade Black Jack första match på programmet, så möjligheterna till att spela på resultat var begränsade. Eller?

Låt oss resa bakåt i tiden fem år. I Tyskland rasade då en mutskandal kring en domare vid namn Robert Hoyzer. Vederbörande hade för en spottstyver bidragit till att fixat matcher å ett spelsyndikats vägnar. Under viss påverkan av maltdryck fann ett gäng förtappade själar sin nye idol och döpte sin nystartade fotbollsklubb till Hoyzer Boyz. Lagsymbolen blev gamen, en ståtlig fågel med lika dåligt rykte i naturen som den tyske domaren hade i idrottsvärlden. Klubbmärkets parodi på det tyska förbundsvapnet som en gam istället för en örn är idag nutidshistoria, liksom Hoyzers framgångar på och, framför allt, vid sidan av gruset. Vad beträffar Robert Hoyzer dömdes han till fängelse och fråntogs sin domarlicens. Han frigavs i fjol varpå Hoyzer Boyz ställde till med stor muckarfest.

Vad vill undertecknad då med denna lilla avstickare till anekdot? Jo, man ska aldrig lita på att Hoyzer sätter det sportsliga framför det hoyzerska. Mutor, spratt, skandaler och furbo på såväl lägre som högre nivå är vardagsmat i det dubiösa gäng som har för vana att dra på sig matchtröjorna i Svarta Gamens namn. Frågan inför sista omgången var alltså om man skulle spela för att säkra kontraktet eller för att snuva sin nemesis CA på andraplatsen. Redan tidigt stod det klart att man i de två sista omgångarna skulle möta seriens bästa lag och då Alliansen spelat över sin förmåga hela säsongen och således länge såg ut som en kandidat till topplaceringarna smeds ränker i Hoyzer Boyz.

Hur som haver tycktes den officiella inställningen inför matchen vara allt eller inget. Man hade i omgången innan visat musklerna genom att slå seriesegrarna och hade nu chansen att knipa den stabila mittenplacering som var målet inför en säsong som varit ömsom vin ömsom urin. En övertalig trupp hänvisas till Vårbergs IP efter att ordinarie plan bedömts ospelbar. Av erfarenhet vet vi att för många spelare mest leder till förvirring och irritation och denna afton hade man kunnat spela två matcher samtidigt med manskapet som stod tillhanda.

Men Hoyzer Boyz startar i ett frejdigt tempo mot ett Black Jack som tycks tagna av stundens allvar. Innan de svartklädda har hunnit inse att matchen är igång har Hoyzer haft ett antal avslut utifrån och frilägen, varav det farligaste i stolpen och äger matchen totalt, den hårda motvinden till trots. Med lite tur och kyla i avsluten hade Svarta Gamens lag kunnat gjort ett par mål på de inledande fem minuterna. Det som händer sen ger dock förespråkarna för läggmatch vatten på sin kvarn. Black Jack tar sig för en gångs skull över halva plan med bollen under kontroll, avlossar ett chansartat distansskott som ser helt ofarligt ut tills Micke Edgren möter bollen på volley och med yttersidan skjuter bollen i eget mål.

Årets självmål signerat Micke Edgren. Medvetet eller ej?

Om det är ett mycket vackert självmål eller ett oerhört klantigt försök till rensning beror nog helt och hållet på perspektiv. Klart är att Black Jack tar över det mesta av spelet efter målet. Ytterligare ett onödigt ingripande, denna gång av Klas Jonsson som helt oförklarligt gör ner sin spelare på mittplan och visas av banan, ger motståndarna än mer övertag. Men Black Jack visar på oförmåga att förvalta sina chanser och halvleken slutar med blott ett måls överläge för de svartklädda som med detta resultat f´ör stunden har andraplatsen i hamn.

Hoyzer Boyz kommer ut med förnyade krafter i andra halvlek, där Klas Jonsson och Ola Wiklander gång på gång oroar motståndarna med kvicka löpningar, men mindre väl avvägda avslut. Black Jack spelar defensivt och matchen går in i ett skede av låsta positioner, med dålig bollbehandling och kommunikation i bägge lagen. Bäst chans har Ogge Hallberg som dock väljer att placera bollen utanför det öppna målet från nära håll – debutmålet i den gula tröjan låter vänta på sig. Kvitteringen kommer därför som en skänk från ovan, eller ur motståndarmålvaktens synvinkel, en boll från ovan som resulterar i en skänk från Black Jack. Backspelande Bjornar Berger lyfter en lång lycka-till-boll mot Ola, en ballongboll som ser ut att leda till intet. Målvakten missbedömer dock studsen och får se bollen segla över sina uppsträckta händer och in i mål.

1-1 innebär varken hackat eller malet för något av lagen och därför inleds en furiös jakt på ledningen. Hoyzer har fortsatt svårt att få ordning på sitt övertaliga mittfält (hela åtta personer delar på tre platser) och ägnar mycket negativ energi åt domarens tämligen bedrövliga insats. Om det inte vore för att Alliansen var en sån bunt med ohoyzerskt rättskaffens hedersknyfflar hade man utan omsvep begärt kontoutdrag och husvisitation hos kvällens rättskipare. För då bollen efter en Black Jack-farlighet rinner ut till inspark Hoyzer, tilldöms motståndarna bollen. Delar av det gulklädda laget har redan tagit löpningar för en snabb spelvändning mot ett högt Black Jack, så när bollen slås in i straffområdet uppstår panik.

Olika tongångar i Hoyzer Boyz efter förlustmatchen

Återigen uppstår frågan om Per Levin försöker rensa bollen eller medvetet spelar den till motståndarna. Mål blir det i vilket fall och Hoyzer har åter nedflyttningsspöket på halsen. De sista minuterna av matchen blir en kavalkad i förvirring, dåliga inspel, kassa avslut och allmän kalabalik. Hoyzer får chansen att spela klart matchen med en man mer efter att lagkapten Fridlund gjorts ner i en närkamp, men antingen väljer laget att medvetet låta bli att chansa framåt för att istället säkra hemåt, eller (som påstods) uppfattar helt enkelt inte lagkamraterna att motståndarna spelade med reducerat antal spelare. Närmre än ett par halvchanser kommer Hoyzer Boyz inte en kvittering, då den verkliga pressen i slutforceringen uteblir.

Efter matchen var det olika tongångar i Svarta Gamens lag. Micke Ek svor som en borstbindare och förbannade laget och sig själv för att ha spelat den sämsta matchen någonsin, Klas Jonsson skyllde på domaren, Kapten Fridlund anklagade med svart blick lagkamraterna för att inte vara uppmärksamma på det numerära överläget, medan Lucas Åsbacka något oväntat tyckte att laget just gjort sin bästa match mot seriens bästa lag. Om det var en läggmatch var man i Hoyzer skickliga på att sända dubbla signaler och lägga rökridåer. Större delen av truppen tycktes relativt likgiltiga och begav sig utan omsvep till den lokala syltan för inmundigande av alkoholhaltig maltdryck.

Hoyzerspelarna firar kontraktet och planerar för nästa säsong

Ett fåtal dröjde dock kvar med svepskälet att de var ”lite för upprörda för att kunna koppla av” innan de sett om de fått hjälp av Fashion BK som vid vinst mot YBÄ skulle säkra kontraktet åt Hoyzer Boyz. Det var förmodligen en ömklig syn att bevittna hur de omsvidade Hoyzerspelarna förvandlades till patetiskt Fashionkramande ölgubbar där de satt och tryckte i avbytarbåset. Men med deras hjälp visade Fashion på kvaliteterna som lyst med sin frånvaro under hösten och kunde med hjälp av ribban och ett bättre spel manövrera ut Älvsjöynglingarna med hela 4-1.

Resultaten innebar sammanslaget att Hoyzer Boyz klarade kontrakt och att Countryside Alliance missade uppflyttning, något av ett drömscenario för de som vill behålla rivaliteten mellan de båda Södermalmsklubbarna. Ett oavgjort resultat hade enbart inneburit att CA behållit andraplaceringen, samtidigt det inte gjort någon placeringsmässig skillnad för Hoyzer Boyz, hur man nu skulle kunna veta det innan resten av omgången var slutspelad. 
Men frågorna kvarstår dock; läggmatch eller plattmatch? Rasar Countryside Alliance? Det kommer nog aldrig att uppdagas, även om det naturligtvis kommer bygga på prestigen i mötena lagen emellan kommande säsong. Enligt uppgift ska respektive lags kaptener haft kontakt med varandra under kvällen och även om deras meningsutbyte lär vara en väl förborgad hemlighet misstänker undertecknad att psykkriget och tråkningarna inför nästa säsong redan har inletts. Räkna med täta derbyn som en extra krydda till serien också 2010!