Never Mind Fotbollsgalan…

Årets seriespel på grus har börjat förtvina i minnets dunkla vrår, ett år som mest bjudit på sportsliga besvikelser, men också ljuspunkter, sportsliga, sociala, strukturella. För att krama det sista ur säsongen vill vi leta reda på de saker som fastnat i den fettklump som utgör den hoyzerska hjärnan och hylla laget för att de minnesvärda stunder de trots allt bjudit på.

Det är bara att hoppas att ingen utsatte sig för måndagens pinsamma ceremoni som mupparna i Svenska Fotbollsförbundet kokat ihop tillsammans med den ”folkliga” skvalkanalen TV4, den ytterst obehagliga tillställning som går under namnet Fotbollsgalan. Hur kan hyllningar av nåt så vackert och engagerande som fotboll bli så urlakade? Hur kan man reducera något så minnesvärt och rafflande till något så urvattnat och patetiskt? Helst vill man avfärda det hela som ett stort missförstånd kring vad idrott handlar om, ett felaktigt antagande kring fotbollens underbart gäckande och ofta oförutsägbara narrativ. Men medvetandet om detta kunde ingenstans skönjas under den ungefärliga kvart undertecknad orkade med, sedan avgick jag som tittare.

De tycks fullkomligt ha missat det där som är fotbollens själ, ända ner på makronivå, på förorternas misskötta men ack så mjälla grusplaner. Den sammanhållning, glädje, sorg, frustration, och andra starka känslor; allt det engagemang som skapas kring fotbollen som socialt fenomen. I Hoyzer Boyz har vi alltid försökt bejaka den sidan av sporten och det känns som en lättnad att SvFF inte har ett skit med den saken att göra. Hoyzer skapar minnen (och minnesluckor), i vått och torrt, i medgång och motgång. En del vackra som nyslagna skrubbsår, en del fula som plastgräs. Men de är lik förbannat minnesvärda.

Därför är det inte helt utan viss darr på rösten vi på Hoyzers Grusplansredaktion stolt ber att få presentera årets…

… målkung
Klas Jonsson behövde bara fyra matcher på sig att stjäla titeln från Ola Wiklander. Sex fullträffar blev det, vilket detta relativt målfattiga år räckte för att krönas till målkung i Hoyzer Boyz.

… match
Hoyzer Boyz och Hoyzer Girlz fortsätter att matcha varandra och inte bara på träning. I fjol var det Anne Anttila och Bjornar Berger som blev ett par. Jenny Holmberg och Daniel Sannum ville inte vara sämre. Kuriosa var att Jenny då hon startade Hoyzer Girlz uttalade sig om att hon inte ville att folk skulle hålla på och bli ihop bara för att vi spelade i samma klubb. Vi bävar redan inför matchningar av Hoyzers mixlag i inomhusspelet.

… smörpass
John Hollingworths perfekta inlägg rakt på framrusande Ola Wiklanders huvud var nog årets känsligaste passning. Och ett snyggt fotbollsmål av Ola ska tilläggas.

… mål
2009 går knappast till historien som den målrikaste säsongen i Hoyzers historia. Men vi fick se en debuterande målskytt då Per ”Den Nye” Levin påpassligt stal ett mål framför näsan på medspelare. Mycket välförtjänt och förmodligen det mål som betydde mest för målskytten.

… domarmiss
Då domaren förra året över lag var usel var nivån på de olika domarna denna säsing åtminstone varierande. Pers mål ovan kom till efter att Team Fashion knyckt en inspark som tilldömts Hoyzer Boyz, domaren är inte alls med på noterna. När Niclas räddat chansen och Hoyzer återerövrat bollen menar domaren att det är ”fördel” vilket ger Hoyzerspelarna en veritabel autobahn fram till mål. Båda lagen var ungefär lika förbryllade, men för en gångs skull gjorde Svarta Gamens lag mål tack vare en domarmiss.

… höjdare
Ett övertaligt mittfält kombinerat med sämre defensivt bestånd flyttade ner Bjornar Berger i backlinjen. Två gånger om lyfte han från backposition in höga ballongbollar i offensivt strafforåde mer eller mindre på chans. Två gånger om studsar bollen i mål efter tveksamma målvaktsingripanden. I år var det inte norrmannens erkänt lödiga vänsterkanon som var det offensiva vapnet, utan långlobbarna.

Trots att Hoyzer kom näst sist fick de känna på segerpokalen

… segerbuckla
De sportsliga framgångarna lyste med sin frånvaro under 2009. Det blev tidig dusch också i åländska Skrubbsårsturneringen där ett drucket och oorganiserat lag blott plockade hem en ynklig poäng. Hoyzers enda möjlighet att få sträcka pokalen mot skyarna var att helt sonika stjäla den.

… glidtackling
Motståndarna var halare i år än vad brukligt är och glidtacklingarna var klart färre än föregående säsong. Men Daniel Sannum visade i flera matcher på fantastisk inställning då han offrade hud och hälsa för att röja undan bollen framför motståndarnas fötter. Respekt!

… tabbe
Målvaktsklippan Niclas Josefsson borde veta bättre än att släppa in en chansboll från halva plan direkt på avspark. För övrigt matchens försmädliga enda mål i vårmötet med Paddan.

… mångsidigaste
Positionsspelet var inte det bästa då Hoyzer mönstrade en bakfull/full trupp på Åland. Virrigast var nog Zeta Enochsson som på lagkamraternas fråga vilken position han spelade på svarade ”Jag spelar fan överallt”.

… blåsning
När Micke Edgren kom tillbaks till Hoyzer Boyz efter sin sejour i England skröt han brett och vitt om sina meriter från brittisk amatörfotboll, där han växt till något av frisparksspecialist, öst in mål, men hamnat i konflikt med tränaren. Inte förrän säsongen 2009 var färdigspelad uppdagades sanningen. Det var bara hittepå alltihop…

… våghals
Hoyzer leder med 2-1 och har chansen att vinna sin första match efter fyra mållösa matcher sedan premiäromgången. Man tilldöms straff och upprusande kommer vikarierande målvakten Micke Wiman och stjäl straffen från förvånade medspelare. Miss och Hoyzermålet är öppet för kvittering. Wiman slår den dåligt placerat, inte särskilt hårt och i lagom höjd för målvakten. Men den går in… Hoyzer kan andas ut och vinner med 3-1 utan att ha ”säkrat” hemåt.

Man ska inte ta emot sig med ansiktet! Eller använda Voltaren!

… skrubbsår
Var dels titeln som Bjornar Bergermycket välförtjänt vann under Skrubbsårsturneringen, men synligast var de i höstderbyt mot CA. Lagkapten Carlis Fridlund ville ändra matchbilden i Hoyzers slutforcering, sökte en kapning och flög som en vante. Resultat; CA-spelaren blev utvisad, Hoyzer kvitterade, Kapten fick skrubbsår på lår, knä, armbåge, översidan av handen samt i ansiktet. ”Det var det värt” konstaterade han kort.

… spelarskandal
Bjornar Berger påstod sig inte veta det alla andra i Svarta Gamens lag visste, nämligen att Voltaren är skadligt för gamar. Lagkamraterna iscensatte en intervention, förde bort Bjornar till en isolerad plats och historien fick ett lyckligt slut.

… debut
Nyförvärvet Tim Nellfors behövde bara tio minuter på sig för att göra sitt första mål i en seriematch för Hoyzer Boyz. Det vart avgörande i 2-1-mötet med YBÄ men var också hans enda i tävlingssammanhang.

… dragning
Micke Ek är Bambi på hal is på det åländska röda gruset under Skrubbsårsturneringen. Jonny Wiederholm gör en överstegsfint i defensiv position, 20 meter bort ser han och lagkamraterna hur Micke ramlar ihop, bortfintad…

… påpassligaste
I Hoyzer har ”Zeta-mål” blivit ett etablerat uttryck för ett spelmål av måltjuvskaraktär, ofta på retur, en tursam styrning eller att påpassligt vara på rätt plats dit bollen inte helt sannolikt studsar. Zeta Enochsson cementerade begreppet i premiären då han satte Hoyzers första mål just på en målvaktsretur.

… torraste
Hoyzers måltorka under våren var den längsta perioden i klubbens historia utan nätkänning. Ökenvandringen varade i tio halvlekar från Tim Nellfors avgörande mål i premiären till Ola Wiklanders mål på straff mot Fiumelago. Måtte det aldrig inträffa igen.

Årets tjockskalligaste tar en pauscigg

… skalle
Säsongen 2009 hade Hoyzer tydligen lärt sig att nicka. Förutom ett par målgivande skarvar via huvudet förgylldes serien med några snygga nickmål signerade Micke Ek (x2), Per Levin och Ola Wiklande. Men årets skalle går till John Hollingworth som brutalt skallades ner av en klumpigt sen CA-spelare i det rafflande höstderbyt.

… kapning
Hoyzers grusplansredaktion kapar laget längs fotknölarna efter insatsen i vårderbyt mot Countryside Alliance. Laget tar åt sig av kritiken och ger upp sitt nya optimistiska spelsystem, försöker hitta tillbaks till det enkla spelet, men det ger först resultat efter en intensiv träningsinsats under sommaruppehållet.

… självmål
Micke Edgrens kanonvolley i sista omgången höll bästa Steven Gerrard-klass, vilket en hjälplös Niclas Josefsson i Hoyzermålet blev varse.

… vändning
Får tillskrivas den genomgripande förändring laget visade upp efter sommaruppehållet, då man räddade hedern från en totalt förnedrande säsong. Annars var Hoyzer Boyz påtagligt dåliga på att vända matcher detta år. Endast i matchen mot Fiumelago lyckades man vända ett underläge till seger. Starkt också att komma tillbaks och kvittera CA:s tvåmålsöverläge i höstderbyt. Däremot tappade man i sann medgångsanda aldrig poäng då man väl tog ledningen. Dags att kalla in en lagpsykolog?

… miss
Både Jon Nilsson och John Hollingworth lyckades missa bollen med öppet mål från två meter, dessutom i samma match. Men frågan är ändå om inte Ogge Hallberg får priset för missen i sista omgången. Målet blir inte så mycket öppnare och passningen blir inte mycket bättre rakt på foten än så.

Hoyzer Boyz klart mest uppblötta av alla deltagarna i Skrubbsår

… blötaste
Avslutningsfesten på Skrubbsårsturneringen var kulmen på ett träningsläger som för Hoyzer blev blötare än väntat. Fylla på ditvägen, fylla under turneringen och fylla hela vägen till båten. Lagkaptenen väcktes av nattpromenerandes i ett kärr och lyckades få en taxi till båten, Zeta hade somnat på en parkbänk i färjestaden och kom på båten som sista man, men Micke Ek hade haft den blötaste kvällen av alla och fick övernatta hos åländska polisen. Å andra sidan var han den enda som orkade festa på hemvägen, då han shoppade loss på en magnumflaska Champagne för 1500 spänn och firade mol allena hela vägen till Norrtälje.

… stolpskott
Aldrig tidigare har stolparna stått så mycket i vägen som 2009. I vårmatchen mot Team Fabulator prickade Hoyzer ribba och stolpar inte mindre än fem gånger, men fick gå mållösa av plan. När motståndarna väl träffade virket, då gick den stolpe in. Ibland kan en sportmatch vara hemskt orättvis och grym.

… seriösaste
Det har varit ett jävla tjat på diverse motståndarlag om hur seriösa Hoyzer Boyz är. Frågan är om de inte blandar ihop begreppet seriös med ord som ambitiös, pretentiös el dyl. Men likställer man seriöst med att idka samkväm och dricka öl efter varje korpmatch, då är Hoyzer garanterat seriens seriösaste lag…

… klackspark
Det åländska lånet Lucas Åsbacka gjorde en strålande match som back mot seriesegrarna Sporting Söder. Årets snyggaste brytning är en konstspark med klacken, där han elegant bryter en passning som annars friställt en Sportingspelare vid bortre stolpen.

… glaslirare
Ogge Hallberg vann utnämningen förra gången efter en jobbig säsong och efter att ha spätt på det med ytterligare ett år av ut och in i laget är det bara att återigen gratulera lagets glaslirare #1.

… stjärnskott
När vi ändå är inne på glas – ni har väl inte missat Hoyzerglasen? Hoyzershotten kan nu avnjutas extra stor och god med en exklusivt frostad Gamlogga. Årets bästa skott är också Hoyzers shot, den inte särskilt goda, inte särskilt starka, men dyra shotten!

Klas och Niclas gjorde succé direkt i sina comebacker

… comeback
2009 var något av comebackernas år i Hoyzer Boyz. Innan säsongen var Micke Edgren åter del av laget efter sin Englandsvistelse. Långtidsskadade spelare, som Hasse Håkansson, Jonny Wiederholm, Niclas Josefsson och Kristoffer Kearsley, återvände och stärkte laget efter en trög inledning. Men comebacken man minns är Frälsareffekten, då Klas Jonsson efter sommaren öste in mål och assists i sina fyra första matcher. Klas borde göra comeback oftare.

… skönaste
Emil Bertz iskalla och mycket rättvisa kvitteringsmål i slutminuterna mot ärkerivalen Countryside Alliance bjöd nog på det största jublet och de skönast revanschkänslorna i Svarta Gamens gäng.

Över lag förtjänar hela laget en eloge, inte minst för att med enträgenhet och uppoffringar i form av träning och fortlöpande feedback ha lyckats vända en katastrofal vår till en betydligt starkare höst. Att det skulle komma en backlash efter fjolårets succésäsong var kanske ingen överraskning, men det är ändå mentalt starkt att ta sig samman som lag och åter få alla att dra åt samma håll med tanke på hur illa det stundtals såg ut under inledningen av serien.

Nu är det bara att knyta ihop säcken, ladda om inför 2010 och hoppas på nya minnesvärda (hjältemodiga och mindre hedersamma) bravader i Hoyzers framtida lag.

Med Gamen mot seger!

Skit i fotbollsgalan du också och köp tishan i Hoyzer Shop!