Hoyzer Boyz – skandalernas lag

Hoyzer Boyz är ett lag man förmodligen, om än motvilligt, älskar eller hatar. Med anledning av den sk Örebreohändelsen vill vi med sentimentalt tonläge påminna läsarna om de senaste årens lag- och spelarskandaler, en uppräkning som stärker myten om det notoriska lag som i sann holistisk anda är mer än summan av individerna.

Det kan knappast ha frångått någon att Hoyzer Boyz, frånsett den sensationella seriesegern 2008, mest utmärkt sig vid sidan av gruset och inte alltid på ett positivt vis. Popularitet, publicitet och medialt strålkastarljus har som de flesta vet en baksida, framför allt i ett lag som engagerar. Den här artikeln handlar inte om domarskandaler, uruselt spel eller annat som försiggår sig i sportens tecken. Denna artikel är en hyllning till vissa medias ofelbara förmåga att alltid nosa upp skandaler som inte har med själva fotbollen att göra. Ändrade spelplaner i sista stund, poängstölder, illegitima avanmälningar från träning, mer eller mindre bryska avvisanden från plan, styvmoderlig behandling från förbundet, handgripligheter och personangrepp inom laget? Det är också vardagsmat (med tillhörande maltdryck) för ökända Hoyzer Boyz.

En samling väna herrar med en osviklig förmåga att hamna i knipa

Nej, det som kännetecknar detta lag är en osviklig förmåga att ständigt hamna i prekära situationer, ofta genom alkoholpåverkan, men också genom nån sorts inneboende, förmodligen undermedveten strävan mot ett problematiskt och ickekonformistiskt leverne. För en Hoyzer gör det i princip detsamma eftersom fotboll bara är en pytteliten del i en holistisk version av det sant hoyzerska. Summa summarum är Svarta Gamens gäng skvallerblaskornas våta drömlag, minus kändisskap. Livsbejakande parat med en rock’n’roll-anarkistisk utopi satt i realitet? Jag vet inte det…

Som medlem i Hoyzers Grusplansredaktion har jag haft nöjet att följa laget på nära håll, i med- och motgång, i regn och rusk, på grus och makadam, på krog som ölsjapp, och alltid händer det något kring klubbens minst sagt karaktärsrika spelare. Vägen har varit kantad av skandalösas fylleslag, svindlerier, interna stridigheter, beslag av vapen, skadegörelse, störande av ordning, gråt och svartsjuka, hot, myndighetsingripanden och andra gärningar av smått kriminell art. Men som Mr Wolf säger; det är skillnad mellan att vara en karaktär och att ha karaktär. Frågan är var herrarna i Hoyzer Boyz kvalar in? Hur som helst listar vi några av de större skandaler som härjat laget under mina år på redaktionen:

General Managern fängslad
En Hoyzervän på besök är i färd att bli avhyst från rockklubben Debaser Medis. General Managern försöker tala utkastarna till rätta och det hela urartar i att vakterna byter fokus från att avvisa vännen till att vilja kasta ut GM, som naturligtvis tvärvägrar. Det hela slutar i polisiärt ingripande.
» Hoyzers General Manager Bakom lås och bom

Det hotfulla kravet på avgång

Hoten mot General Managern
Under 2007 lockade Hoyzer storpublik, vilket naturligtvis också innebar en del problemsupporters. Efter en poängmässigt skral inledning av serien utsätts klubbens GM för ett anonymt hot. Det mesta tyder på att firman Kommando Hoyzer ligger bakom den hotfulla post-it-lappen.
» General Managern hotad – men försvarar supportrarna
» Upptrappning i ordkriget – Kommando Hoyzer bakom hotet?

Hoyzergate
Mitt under brinnande säsong rycker Hoyzer Boyz i ärkerivalens lagkapten och skyttekung Emil Kaneko Bertz. Emil fotograferas i Hoyzertröjan och ses mer eller mindre som klar för klubben, men det hela faller på kontraktsvillkoren och Emil ansluter först efter avslutad säsing i Erasure. Den skandalartade affären väcker upprörda känslor i bägge läger.
» BOMBEN: Erasure-Emil i Hoyzertröjan
» Hoyzergate: kommentarer till Erasureaffären
» Hoyzergate: Erasure-Emil kommenterar ryktena
» Hoyzergate: General Managern ger svar på tal

Nykteristskandalen
En icke namngiven Hoyzerspelare ertappas av en hängiven supporter, spritt språngande nykter mitt i Södermalms krogtätaste distrikt. Supportern försöker tala vett med spelaren, t o m få sans i denne med ett par öl, men spelaren flyr fältet. Skandalen som rullas upp skakar klubbens identitet i grunderna.
» Spelarskandal skakar Hoyzer Boyz
» Spelarskandalen i Hoyzer: ”Han mår jäkligt dåligt just nu”
» Spelarskandalen i Hoyzer: ”Jag skäms nåt fruktansvärt”

Vegetarianskandalen
Skandalen är ett faktum då lagkaptenen Carlis Fridlund öppet medger att han är vegetarian. I en klubb som hyllar kött i dess mest förädlade former, såsom plankstek, kebabpizza och picknick-bog är detta naturligtvis inget man tar lätt på.
» Lagkaptenens chockbesked: ”Jag är vegetarian”
» Spelarskandalen: Är Kapten nästa Judas?
» Spelarskandalen: General Managern tar Kaptenen i försvar

Micke Ek utslagen utan skägg

Skäggskandalerna
Lagets rivige mittfältare Micke Ek får dipens av lagledningen för att idka höghöjdsträning i Alperna. Dock läcker skandalbilder på spelaren ut, där denne rakat av sig skägget under sitt träningsläger, vilket naturligtvis inte är acceptabelt i Hoyzer Boyz, där man värnar ansiktsbehåring i alla dess former. En liknande skandal uppstår då lagets kapten några månader senare tar till kniven och rakar av sig det begynnande helskägget.
» Skandalbilderna som skakar Hoyzer Boyz
» Micke Ek kommenterar skandalbilderna
» Kaptenens nygamla look skakar Hoyzer

Voltarenskandalen
Skandalen är ett faktum då det avslöjas att Bjornar Berger spelat under inverkan av otillåtna preparat. I Hoyzer Boyz har man förbjudit användning av den smärtlindrande och antiinflammatoriska dödsdrogen Voltaren, då denna innehåller ämnen som är skadliga för klubbens totemdjur gamen. Berger stängs av från klubben och förs bort i en sk ”intervention.”
» Spelarskandal i Hoyzer – använde otillåtet preparat
» Spelarskandalen i Hoyzer – lagkamraterna ingrep
» Spelarskandalen i Hoyzer – locket på från klubbledningen
» Spelarskandalen i Hoyzer – Skandalspelaren talar ut