Hoyzer laddar inför måstematch

Det är två lag i akut poängnöd som på torsdagskvällen möts i ett renodlat bottenmöte. Hoyzer Boyz har inte hittat sitt vägvinnande spel och står på en futtig poäng efter fyra omgångar. Yawar Peru spelar stundtals bra fotboll, men har bara belönats med två oavgjorda såhär långt.

Alla som spelat fotboll vet att det tär på ett lag då motgångarna grinar en i ansiktet. Hoyzer Boyz har garanterat haft sin dos av detta, med följande frustration, skilda åsikter om hur man ska spela, parat med gnäll och gnabb då spelet inte fungerat. Nu är det dags att lägga allt sånt bakom sig och sluta sig samman, fokusera energin och göra Hoyzer till ett vinnande lag igen.

För trots att spelet inte riktigt fungerat finns det positiva tendenser i laget, Defensiven har tätat till Hoyzers tidigare läckande hull, inte minst genom att målvakt Niclas Josefsson tycks vara på väg mot toppform. Offensivt ska man egentligen inte heller klaga, då det de senaste matcherna har skapats tillräckligt med chanser för att vinna dessa. Men marginalerna har inte varit på Svarta Gamens sida. Vad gäller inställning och kampvilja är det inte heller där något att anmärka på. Problemet är snarare att den största lagdelen, mittfältet, stundtals hamnar lite utanför speluppbyggnaden.

Just nu handlar det främst om att sammanfoga lagdelarna, få ut optimalt ur mittfältet konstruktivt, som bollhämtare, bollförare, passningsspelare och avslutare. Den ojämna grusplanen har hittills gjort att mittfältarna långa stunder fallit bort i den uppbyggande fasen, då man tagit det säkra före det osäkra och lyft långt, med resultatet att man fått stora avstånd mellan lagdelarna, samt att motståndarna haft enorma ytor att kontra på. Mittfältet har då hänvisats till att försöka plocka upp långbollar eller vinna tillbaks bollen från motståndarna, alternativt ta det långa hemjobbet; en inte helt tacksam uppgift.

Hoyzer Boyz måste hitta tillbaks till sitt mer mångsidiga spel. Just nu är det lättläst; motståndarlagen vet när det kommer en lång boll och flyttar laget därefter. Även om Hoyzer vinner bollen är det svårt att hitta passningsvägar då motståndarna har fem spelare på egen planhalva som gör det trångt. Medicinen finns som antytt på mittfältet, att rulla bollen runt motståndaren, sätta dom i rörelse, dra isär dom och sen sticka in den på de ytor som ofrånkomligt dyker upp då man har förflyttningar i lagen.

Dags för Berger att ta tag i den taktiska taktpinnen

Med detta sagt är det på plats att säga att Hoyzer absolut inte ska avstå från långbollar. Klas Jonsson på topp har med framgång spelat target, men ibland blivit för ensam. När det däremot funkar som bäst, att Wiederholm och Edgren skickar välriktade långpass, att kantspelarna fyller på har Hoyzer ett strålande vapen i dessa lyror. Kanske är det också detta som är vapnet mot torsdagens kortväxta antagonister Yawar Peru. Så sent som i torsdags släppte de in kvitteringen på nick, efter att Real Hägerstens målvakt gått upp på en hörna i matchens sista flämtande sekund. Höga bollar på fasta situationer, således.

Motståndarna kommer garanterat försöka spela sig fram längs marken och Hoyzer får inte bjuda deras tekniker på för stora ytor framför backlinjen. Yawar Peru är förmodligen det lag i serien som försöker rulla boll mest, som har en spelidé och faktiskt ibland ett riktigt njutbart samspel. Och som dessutom försöker filma till sig fördelar i Korpen(!) Men liksom Hoyzer Boyz har de inte fått utdelning och torsdagskvällens möte är en ren uppgörelse i botten, där förloraren riskerar att bli avhängd från seriens fortfarande jämna mittskikt.

Svarta Gamens lag måste vara på tå defensivt, påpassliga offensivt, ha tålamod i spelet, hitta spelglädjen och visa på den fotboll man faktiskt kan prestera. Då kan redaktionen lova årets första trepoängare!

Brasklapp: Redaktionens åsikter är inte nödvändigtvis desamma som klubbens

Hoyzer Boyz vs Yawar Peru
Torsdag 27 maj kl 20.30
Bredäng Bollplan 1