Alternativa fotbollsgalan 2010

Årets fotbollssäsong är slutspelad på såväl grus som gräs och ikväll högtidlighålls detta med det urdumma jippot Fotbollsgalan™. Hoyzer Boyz kontrar med att presentera sina egna utnämningar i det enda laget som verkligen spelar roll: Hoyzer!

Som fotbollsälskare är den sk Fotbollsgalan™ ett lågvattenmärke för hur fördummande sporten kan bli, nästintill i paritet med storkapitalism, huliganism, chauvinism och kvällstidningsjournalistik . En provokation på kräkreflexen med kraftigt laxerande, likväl som deprimerande verkan, lika välkommen och festlig som en fullskalig baksmälla efter det stora kalaset. Det finns inga ord för hur mycket jag i egenskap av Hoyzer hatar Fotbollsgalan™, denna buskisföreställning orkestrerad av pajasarna i SvFF och numer förkroppsligad i den ”folklige” superfjanten Peter Jihde.

Hoyzer tar starkt avstånd från denna konceptuella avart, detta hån mot fotbollen (inte minst den riktiga som spelas på grus) och manifesterar detta med sin egen, alternativa fotbollsgala. Här värderar och hyllas säsongens verkligt minnesvärda bravader, hjältemodiga såväl som mindre hedersamma, i Svarta Gamens lag. För att inte helt främja oss från det fiaskobetonade tevekonceptet kryddar vi det med en dos pauskomedi, som säkert uppskattats av Lagrell & co, alltid lika desperat angelägna att sätta slipsen i pannan och bjussa på sig själva!

Med darr på rösten, ståpäls och sentimentalt andaktig blick, är Hoyzers Grusplansredaktion hedrade att få utnämna årets…

… MVP
Lagets viktigaste spelare är kanske den mest hedervärda utnämningen av dem alla, inte minst då det är spelarna själva som bestämmer vem som gjort mest för laget under året. Icke helt oväntat tillfaller denna titel Hoyzer Boyz sista utpost, tillika en spelare som växt för varje match och agerat med allt större självförtroende, stabilitet och auktoritet. Efter en fjolårssäsong som till stor del spolierades av skadebekymmer är det extra skönt att se honom kunna agera ohämmat, en comeback som gör utnämnandet till MVP än mer välförtjänt. Dessutom en sann kämpe, lagspelare och kamrat som alltid har en klapp på axeln eller ett smittande leende till övers. Det är ingen slump att målvakten ofta beskrivs som ”halva laget”, i synnerhet om han heter Niclas Josef Josefsson!

Hoyzers viktigaste spelare, enligt spelarna

… match
Höstmatchen mot Spola Kröken hade verkligen allt utom ett lyckligt slut. Hoyzer Boyz spelar fantastisk fotboll, kvitterar i numerärt underläge, vänder matchen, dominerar, men tappar på ett par enkla missar. Har möjlighet att knipa en pinne med matchens sista spark (straffspark) men missar chansen. Oerhörd dramatik, men tyvärr gick det inte Hoyzers väg denna gång.

… målkung
För tredje raka året kammar Klas ”Frälsaren” Jonsson hem såväl mål- som poängligan med sju fullträffar, skuggad av Ola Wiklander på fem. En intressant bubblare är John Hardy Hollingworth som med fyra fullträffar ändå kostade på sig att bränna två straffar, vilket räddade Ola från en rekorddålig tredjeplats. Likväl; Hat-trick för Frälsaren!

… smörpass
Mitt i uppsjön av mer eller mindre pinsamma felpass slank en eller annan delikatess igenom motståndarförsvaren. Tyvärr resulterade de alltför sällan i mål, varför ett gott förspel sällan blir ihågkommet med den emfas de förtjänar. Klas, Marco, Ola, m fl stod för strålande målpass. Men smörpassens smörpass denna säsong måste ändå vara Bjørnar Bergers välriktade och hårda krossboll rakt på framrusande Micke Eks panna. Snygg pass, snyggt mål!

… mål
Inför serien var Hoyzers uppsatta mål att inta en tämligen intetsägande mittposition. Men som säsongen utvecklades fick man finna sig i att kämpa i tabellens absoluta bottenskikt. Först genom oändligt viktiga vinster i de avslutande omgångarna kunde man knipa den femteplats som gjorde att man gick segrande ur seriens källarkrig. Andra mål? Inte så många, inte så snygga, men alltid lika sköna!

… träningsnarkoman
Hoyzers satsning på träning bar till sist frukt där det som bekant fanns en målsättning om 50-procentig närvaro. Men några utmärker sig som mer flitiga och angelägna än andra. Bäst träningssnitt har Bjørnar och Jonny, bägge med 68,9% träningsnärvaro sett över hela säsongen. Tätt bakom kommer Michelle och Per med 66,7%. Därefter var glappet stort till Ola med 48,9%, John och Niclas (46,7%), bröderna Ek (40,0%), Klas och Marco (37,8%), samt Emil (35,6%). Resten var inte ens i närheten – skämmes lite grann och bättra eder!

Usel pausvits nr 1:
Varför ger inte Zlatan oss nåt
när Philippe Senderos presenter?
… nolla
Hoyzers supernolla står i mål och heter Niclas. Det verkade länge som att lagets enda möjlighet att vinna matcher i serien hängde på att Niclas skulle hålla tätt bakåt, för särskilt målglada var man banne mig inte. Först i sista omgången lyckades Hoyzer med konststycket att både släppa in ett mål och vinna!

… besserwisser
Inte helt oväntat Ola Wiklander och i detta fall handlar det inte om dryga utläggningar om obskyr musik, eller erotisk film från svunna tider, utan om ren, objektiv, vetenskapligt verifierbar kunskap: Sanningen! Ola var den enda som klarade full poäng på Hoyzer Quiz och dessutom gjorde det på en tid i toppklass!

… glidtackling
Då glidtacklingar på grus är något av det vackraste, mest självuppoffrande och upphetsande inom fotboll, alla kategorier, förtjänar detta utnämnande en egen kategori. I hård konkurrens med självuppoffrande och brutala dito tillfaller utnömnandet den snyggast glitackling, som Micke Edgren stod för, en tackling som nästan var för snygg för att vara sann. Inte undra på att Micke slutar spela och titta på domaren och trodde han pekade frispark då han tecknade att tacklingen var på bollen.

Micke Edgren kan inte bara glidtackla

… comeback
Ordinarie lagkapten Carlis Fridlund har haft ett tungt år. En rejäl knäskada under vinterns inomhusspel sabbade försäsongen. Väl på gruset igen kom bakslag efter bakslag, comebackförsök på comebackförsök. Några matchinhopp blev det i alla fall innan olyckan var framme igen under en sensommarträning. Denna gång var det korsbandet som rök all herrans väg, samtidigt det visade sig att läkarna missat en rejäl miniskskada sedan tidigare. Nio månaders rehab att vänta för il Capitano – bättre lycka med comebackförsöken år 2011.

… hybris
Efter att ha besegrat serieledarna och dessutom gått hela vägen i Hoyzer Cup var hybrisen i taket! Inte minst hos John som blev stor matchvinnare genom att slå in den avgörande straffen i cupfinalen. Men likt Ikaros flög den mysfeta gamen för nära solen; i egenskap av självutnämnd straffskytt missade inte John en, utan två straffar i viktiga lägen i två raka matcher. Till råga på allt var han utplockad som straffskytt till sista matchen också, men fick istället upprättelse genom att göra mål på rullande boll.

… spelarskandal
Liksom vid fjolårets Voltarenskandal var lagdynamon Bjørnar Berger inblandad i höstens stora spelarskandal. Helt skamlöst drog han Hoyzer Boyz goda namn i smutsen genom att hänge sig åt anti-sporten golf! Oacceptabelt, tyckte såväl klubbledning och lagkamrater. Men avstängningen varade bara en match innan Berger togs till nåder på oklara grunder, förmodligen akut spelarbrist.

… snyggaste
Klas Jonsson har länge varit den i Hoyzer som dragit upp utseendesnittet till ett acceptabelt fulsnyggt medel. Men nu har klubbens affischpojke fått konkurrens från oväntat håll. En smalare, nyktrare och friskare Micke Ek har enligt säkra källor nått något av ”hunk”-status, och då inte bara bland trånande lagkamrater. För övrigt lades ett förlag om att försöka utforma Hoyzer Boyz mer som ett pojkband, där spelararna är tänkta att motsvara olika önskvärda stilar och preferenser hos lagets olika målgrupper. Dags för nyförvärv?

… fulaste
Jag säger bara: Ola Wiklander. Med detta menar jag inte att Hoyzers egen gingerkid är fulare än nån annan i laget, snarare att han är något av expert på att göra fula mål. Och dessa var glädjande nog relativt vanligt förekommande denna säsong, både från Hoyzer och motståndarna. Men frågan är vilket som är fulast. Det är lätt att glömma hur fult ett mål är i euforin över att Hoyzer målat, eller besvikelsen över att antagonisterna slagit till. Johns bökmål mot Real ligger bra till, liksom hela förarbetet till Daniels mot Yawar Peru. Men då alla gärna vill vara fulast i klassen skänker vi titeln till Ola, vars bägge mål mot 116-Södermalm var rätt så fula, mest för att motståndarmålvakten rätt enkelt borde ha tagit dom.

… skalle
Micke Ek har blivit något av en nickspecialist i ett Hoyzer som sällan lyckosamt sätter dit pannan framför offensivt mål. Ett av de klart snyggaste målen för året var tveklöst Mickes stenhårda nick på Bjørnars inlägg. Stolpe-stolpe-in! Svagt av laget att inte låta det vackra målet bli matchens vinnarskalle.

… viktigaste
Ett nedflyttningshotat Hoyzer var bara tvungna att vinna näst sista för att ha ödet i egna händer, men bolljävulen vägrar studsa i mål. Klas storspelar och gör allting rätt utom det sista, men är högst delaktig då han serverar Per ”Den nye” Levin, som offrar knän och hälsa genom att slänga sig och glidtackla bollen i mål med bara minuter kvar av måstematchen. Förmodligen målet som räddade Hoyzers seriesäsong.

Hoyzers ständiga nyförvärv gjorde karriärens andra och lagets viktigaste mål

… räddning
Niclas stod över lag för en hel del galna räddningar, inte minst då han helt korrekt blev utsedd till matchens lirare av de slutgiltiga seriesegrarna Sandbyknudorna i höstmötet mot just dessa. Knudornas referat talar för sig själv: ”Hoyzers målvakt var för övrigt matchens lirare. Han gjorde en del riktigt svettiga räddningar. Bäst minns man Bobbys skott från halvdistans som keepern gjorde en stilig TV-räddning på samt den fenomenala enhandsräddningen på slutet där han snuvade Markus på ett snyggt mål. Även i övrigt spelade han med lugn och stor pondus.”

… kyligaste
Det var över lag dåligt med kyla framför mål, detta tämligen målsnåla år. Däremot var Ålandsturneringen Skrubbsår en rejält kylig historia. Men Hoyzer visade att man har vana av året-runt-träning och stod för en gedigen insats. Extra lyxigt med badtunna och bastu för de Hoyzers som blev kvar hela kvällen!

… blåsning
Hasse Håkansson hade för en gångs skull tänkt släppa chips med dipp och fjärrkontroll, maka sig ur den insuttna tv-soffan och ta sig till Hoyzer Boyz livsviktiga avslutande match. Men en stressad Carlis hade blandat ihop spelplanerna och istället för Bredäng tog sig Hasse till Bandhagen där han fick se slutet på Girlzens match istället. Det hade varit hejdlöst roligt om det inte vore för att det var oavsiktligt. Desto mer genomtänkt var bluffen om att Hoyzer skulle byta klubbmärke inför säsongen, för få en nystart och nå nya och kapitalstarka målgrupper. Det nya klubbmärket presenterades och möttes av såväl indignation som glada tillrop, men så var det ju också första april…

… segerbuckla
När Hoyzer väl förtjänat sin segerbuckla, genom att finalslå regerande cupmästarna NNFC, var pokalen allestädes frånvarande. De hade helt enkelt glömt den hemma. Snöpligt för Svarta Gamens förkämpar som gärna hade delat en Hoyzerbier eller två i den silvriga Hoyzerkoppen.

Usel pausvits nr 2:
-Kan du säga resultatet innan en match startar?
-Självklart. Kan inte du?
-Självklart inte, kan du?
-Javisst, 0-0.
… snöpligaste
Efter att ha slagit seriesegrarna i omstarten samt knipit Hoyzer Cup var gruset som krattat för Svarta Gamens lag. Man började inför fortsättningen av hösten försiktigt titta på topplagen och fundera kring löst sammansatta teoretiska scenarion att blanda sig i striden kring det övre strecket. Och nog borde man ha spöat skiten ur Real Hägersten, då det praktiskt taget bara var ett lag på gruset! Två ödesdigra minuter innebar två förlorade poäng. Etter värre i matchen efter då Hoyzer stod för årets fröjdigaste spel, rullade ut Spola Kröken efter instruktionsboken, skapade chanser och vände onödigt underläge till överläge. Men så upprepar sig samma sak som i föregående match och samtliga poäng glider laget ur händerna. Snöpligt för Hoyzer som bara kunde glömma att utmana toppen och istället fick grisspela mot bottenlagen.

… tränare
Bjørnar tog på sig den inte enkom tacksamma uppgiften att vara huvudansvarig för träningarna. Viljan att gnugga teknik, kondition och styrka på andra vis än vid tvåmål eller kvadraten är som bekant varierande i truppen. Men lagets bagge gav inte upp, utan introducerade ett flertal mer eller mindre lekfulla övningar, vilket förtjänar sin uppskattning och ett hedersomnämnande!

Bjørnar visar vart skåpet skall stå

… debut
Vi såg många bra debuter i Hoyzer denna säsong, trots att Marco Ortolani dock var det enda kontrakterade nyförvärv som kom till matchspel. Klubbens italienare behövde bara ett byte i sin debut innan han hamnade i poängprotokollet med en delikat djupledspassning. Andra värda att nämnas är Andrea Dorias grundare P-J Heggelund som var inte så mycket sämre då han stod för en målpass i serieavslutningen, samt Jacob Zocherman gjorde livet surt för motståndarna i sina två matcher och belönades på sitt sätt med en utvisning.

… solist
Då det funkar är det ren fotbollsporr, då det misslyckas gnälls det om egoism eller att lagets spel är för beroende av enstaka spelare. Klas Jonsson är en av få i Hoyzer som har kunnandet att gå på soloräder, vilket givit många sköna mål genom åren och åtminstone ett par denna säsong, både som skarprättare och framspelare. Vederbörandes slalomdribblingar genom Spola Krökens försvar i höstmatchen hade lätt blivit årets mål om bara avslutet suttit.

… mjukis
Planen var till skillnad från Hoyzer Boyz varken särskilt hård eller packad. Framför allt i seriens inledning var det lite beachfotboll över Bredängs grus, rejäla gropar och grushögar som på sina ställen knappt gav något som helst fotfäste.

… skrubbsår
Sårade amerikanska soldater får en medalj. Sårade (åtminstone fysiskt) Hoyzers får skrubbsår som en belöning i sig. Inget slår att vakna bakfull, med benskydden på och lakanen fastklistrade på knäna! Årets skrubbsår tillfaller Per Levin som satte knät i pant för att raka in segermålet i måstematchen mot 116-Södermalm.

… kanonskott
Bollen sitter som en pärla i krysset! Men jublet fastnar i halsen. Jonny Wiederholms hästspark från sidlinjen döms korrekt bort, då den gått rakt i mål utan touch. Snyggt exekverat, men ingen cigarr!

… vändning
Hoyzer vände faktiskt bara en match till seger på hela seriesäsongen och det var den viktigaste i sista omgången. Ett tillbakapressat Yawar Peru utnyttjade ett rätt så onödigt bolltapp och tog ledningen i måstematchen. Hoyzer svarade dock och tog genom Klas Jonssons två strutar tillbaks initiativet och kunde till slut vinna med 3-1!

… våghals
Emil Kaneko Bertz visade en kombination av mod och dumhet då han under Hoyzer Cup firade ett av sina mål med en version av Anja Perssons ”sälen”. På grus. Dumdristigt eller våghalsigt genialiskt? Avgör själv…

Emil Kaneko Bertz firar

… kultlag
Inom klubben har man aldrig tagit ordet i sin mun, inte velat peta på det med en tvåmeterskäpp, skytt stanken av associationerna som hör uttrycket till… Men nu är det kört. Hoyzer Boyz har fått kultstämpel och då icke som ett skällsord av individer, grupper eller korplag som vill oss illa, utan av dom som faktiskt tycks gilla oss. När Hoyzer för några år sedan bestämde sig för att bli störst och bäst (på allt utom fotboll) fanns farhågorna. Nu är de besannade.

… pinsammaste
Här finns som vanligt mycket att ösa ur. En idrottsmässig vederstyggelse som Hoyzer Boyz, bestående av sjaviga individer på avgrundens brant är väl i sig en smula pinsamt, men samtidigt lite charmigt. En livsstil, om man så vill, vilket man inte borde vilja. Värre är dock att laget efter triumfen i avslutningsmatchen inte hade vett att fira på ett så kompromisslöst vis som är brukligt. Istället var det en pinsamt tunn eftertrupp som gjorde sitt bästa för att fira för resten av laget. Skärpning!

… ojämnaste
Planen har redan fått sin avhyvling, så i detta fall tillägnar vi det lagets ryggrad backlinjen. För sällan har det varit så stort avstånd mellan högsta och lägstanivå i Hoyzer Boyz. I sina bästa stunder var man inte bara den stabilaste lagdelen utan bästa backlinje i hela serien. Men väldigt korta, dessvärre avgörande perioder, kläddes backarna av på ett vis som fått Chippendales att rodna, även om man i ärlighetens namn stundtals fick extremt dålig uppbackning från resten av laget. Väldigt hoyzerskt, helt enkelt!

… kapning
När uppemot 100 kg muskler, fett, stripigt hår och polisonger kommer emot en i ett moln av grusdamm borde man ha vett att flytta på sig! Detta gjorde inte den stackars Realspelaren som istället fick sig sitt livs luftfärd och kan vara glad att han inte bröt nåt. Sannum i sin tur ska nog vara nöjd med att kortet bara var gult. Årets klart brutalaste glidtackling! Sannum fick som bekant nöja sig karriärens första(!) gula kort i och med säsongens grymmaste kapning, tillika en av de mest minnesvärda glidtacklingarna.

Sannum synar domarens kort efter kapningen

… stjärnskott
Klas frispark i den avslutande omgången mot Yawar Peru var både hård, välplacerad och fräck. Muren hade inte hunnit ställa upp sig, vilket Klas struntade i då han inte bemödat sig om att be om avstånd. Pang – utjämnat, varpå Hoyzer kunde dominera hem segern i måstematchen. Så levererar en stjärnspelare!

… nykomling
Blandar man humle, korn och malt får man öl. Blandar man Hoyzer Girlz med Hoyzer Boyz får man en Malte. Grattis Sannum och Jenny till det första genetiskt helhoyzerska bidraget till Hoyzer Kidz!

… bragdguld
Årets bragd stod laget för, som aldrig vek ner sig hela vägen, som liksom i fjol snackade och spelade ihop sig efter en katastrofal inledning och slutgiltigen fick skörda en gnutta framgång. Höjdpunkt blev naturligtvis Hoyzer Cup, som utöver en fantastisk upplevelse, fint väder, någorlunda god stämning och storpublik också vart en mycket oväntad sportslig och ekonomisk succé.

… miss
Årets missar var många och märkliga. Antingen har klubbledningens order om trånga skor och pedikyr givit negativ verkan i form av att den där extra centimetern saknats i de avgörande ögonblicken, eller så var det helt enkelt så att 2010 inte var Gamens år enligt den kinesiska almanackan. Den miss vi alla lär minnas med ett leende är den i sista matchens slutskede, då Per ”Den Nye” Levin i helt öppet läge på något vis får bollen över öppet mål från ett par meters avstånd. Oviktigt i sig, varför det mest blev roligt istället för en tragedi. Men vad gör det om vederbörande gjort årets viktigaste mål matchen innan.

Usel pausvits nr 3:
– Vilken svensk fotbollsspelare var bäst på dataprogrammering?
– Pascal Simpson!
… hjälte
Det finns många sorters hjältar och ingenstans är de av mer varierad natur än i Hoyzer Boyz. Klubben är som ett veritabelt Marvel-magasin späckat med superhjältar, alla med olika superhjälteegenskaper. Niclas var förstås stor målvaktshjälte, stabil sisteman med en uppsjö spektakulära räddningar på sin repertoar. Med vissa undantag från seriens inledning agerade backlinjen, främst orkestrerad Wiederholm, Edgren & Berger som återkommande räddare i nöden med långa ben, rensningar på mållinjen och täckta närskott. På topp de ständiga målhjältarna Klas och Ola, understödda av ett mittfält som slet kopiöst, vann boll, slog målpass och gjorde en hel del mål, inte minst genom Pers hjältemål i näst sista matchen. Men titels går ändå kontroversiellt nog till John som dels blev straffhjälte i Hoyzer Cup, dels i sin hybris över hjälterollen brände två straffar samt orsakade motståndarnas enda, som de också missade.

John sätter den avgörande straffen i cupfinalen

… glaslirare
Aldrig har väl skadorna varit så många och så omfattande som detta år. Hoyzer är tveklöst ett åldrande lag och kanske går klubben i graven som ett gäng lytta och halta fotbollsinvalider. Konkurrensen till årets utnämning är därför stenhård. Och orsakerna till frånvaro har varit många: Michelles dåliga fotleder utmanas av Jonnys dåliga självförtroende. Carlis bedagade knä har redan fått en egen utmärkelse, men han deltog åtminstone på sidlinjen. Men traditionens makt är stark, varför utmärkelsen, för tredje året i rad tillfaller glasmästaren Ogge Hallberg, vars frånvaro var total, kantad med dåliga ursäkter och allehanda småskavanker. Grattis till hat-tricket!