Öppet brev: Vad händer med Grusplan?

2007 var ett stort år för internet! Äntligen initierades en överskådlig, lättnavigerad, välskött och användarvänlig nyhetssajt för fotbollens trasproletariat i detta avlånga land. Men fyra år senare är Grusplan bara skuggan av sitt forna jag, lämnat vind för våg. Hoyzers grusplansredaktion reflekterar kring det sorgliga faktum att man kan tvingas lämna detta en gång så lovande projekt.

När Svenska Fans 2007 inledde en satsning på att ge amatörfotbollen större utrymme hade det inte kunnat komma mer lägligt för Hoyzer Boyz. Klubben hade beslutat sig för att i så hög grad som möjligt utnyttja Internets potential för kommunikation såväl inåt som utåt. Vi var allt annat än ensamma; många såg behållningen med och potentialen i detta och hoppade på tåget. Resultatet gjorde Grusplan till en succé, med många gånger både välskrivna och roliga artiklar, som spred kännedom om lokalrivalerna i fotbollsvärldens skumma hamnkvarter och gav klubbarna en möjlighet att profilera sig utåt.

Bland de som utmärkte sig för att göra Grusplan till Sveriges största sajt också för lag i Korpen och de lägre divisionerna stod Christoffer Kviborg. Han följdes av nya, ambitiösa redaktörer och för drygt något år sedan genomfördes en stor strukturell omdaning med ett sprillans nytt publiceringsverktyg. Men i samma veva hände något. För oss som skriver frekvent och engagerat på Grusplan blev det tydligt att ingen riktigt tog hand om sidan längre. Alltmer har den levt en tynande tillvaro, bortglömd, lämnad att självdö. Tillförordad redaktör har inte ens bemödat sig med att byta ”ettan” på cirkus ett halvår. Ja, det har mer eller mindre varit fritt fall.

Den senaste tiden har det blott varit en handfull klubbar, varav vi gärna betonar att Hoyzer Boyz är en, som tycker det är värt att hålla sina Grusplanssidor uppdaterad och ge sajten ett svagt sken av någon sorts liv. Det är djupt sorgligt. Grusplan var, och har fortfarande potential att bli, landets bästa, mest intressanta, kompletta och uppdaterade samlingssida för nyheter om amatörfotboll. Vi förstår att jobbet som redaktör för Grusplan förmodligen är otacksamt och obetalt, men handen på hjärtat – det är det och har alltid varit för oss som träget skriver artiklar och notiser, publicerar bilder och texter av uppfriskande varierande kvalitet på olika lagsidor.

Vi förtjänar faktiskt något bättre! För oss som klassar oss som användare, som levererar innehållet känns det tämligen hopplöst i nuläget. Även om det kan vara lite si och så med lönsamheten för en sajt kan man fråga sig hur svårt det kan vara att slå mynt av en aktiv läskrets kring hundratals klubbar, deras fans och utövare. Hoyzer har tyvärr kommit till den punkt där vi förvissade om att Grusplan är ett i nuläget sjunkande skepp ser oss om efter alternativa sätt att sprida vårt grusevangelium. Förmodligen blir det på en egen sida, men halva behållningen med Grusplan har just varit att det är en potentiellt suverän samlingsplats för amatörfotboll på idrottsligt riktigt låg nivå, men rent publicistiskt, om inte världsklass, så åtminstone stundtals förvånande hög nivå. Vi hoppas förstås ha fel och att Svenska Fans kan skaka liv i Grusplan, som trots allt har alla förutsättningar att fylla ett behov hos många amatörklubbar.

Högaktningsfullt
/ITAR-TASS & Svarta Gamen (redaktörer på Hoyzernytt sedan 2007)