Hoyzer Boyz uppköpta av öljätte

Korplaget Hoyzer Boyz överraskar med att gå i bräschen då föreningsdemokratin sätts åt sidan till fördel för kapitalets makt, genom att kringgå den sk 51%-regeln. Säkra källor inom klubbledningen uppger att Svarta Gamens lag Hoyzer, så fort allt juridiska är ordnat, kommer ägas till 100% av ett ännu ej offentliggjort bryggeri.

Det kan knappast ha frångått någon att Hoyzer Boyz på senare år seglat upp som något av en storklubb inom amatörfotbollen. Frågan är hur det blir med detta framöver, då den tidigare helt ideella klubben hamnar i storkapitalets ägor, passande nog ett av landets största ölbryggerier. De demokratiska principer för medbestämmande som klubben alltid strävat efter kommer sannolikt att hamna i andra hand, då större beslut och strukturella förändringar i framtiden kommer ske bakom lyckta dörrar i företagets styrelserum.

Sedan en längre tid har det tisslats och tasslats om en ny storsponsor och spelarna själva har sagt att man är bra på att både dricka och marknadsföra öl; en win-win-situation för vilket ölmärke som helst då Hoyzerspelarna själva i princip förbrukar öl i pariteten motsvarande driftkostnaden för klubbar på halvprofessionell nivå.

Ändå är nog många tagna på sängen då det står klart att sponsorn vill ha mer än reklamtryck på tröjorna; ja, rentav hela ”varumärket” Hoyzer! Klubbens omåttliga popularitet och kultstatus har alltså nått näringslivets korridorer, där en uppsjö bryggerier kapprustar om lynniga målgrupper som de vill ska köpa just deras produkter. Frågan är om detta kan leda till en ny trend inom klubbfotboll också på korpnivå, där Norrlands Guld sedan tidigare är en storsponsor.

Hoyzerbier ett minne blott?

En anonym källa med god insyn i klubbens ledning uppger att man inte hade råd att säga nej till erbjudandet, som kom både oväntat och plötsligt.
– Jag fick reda på det då jag mötte några av de klubbansvariga tidigare i veckan. Förslaget var i form av ”take-it-or-leave-it”, men med sådana pengar var det knappast läge att be om mer betänketid. Det är nog bara att finna sig i att dagens fotboll styrs av förmågan att ta snabba beslut och att ekonomisk konkurrenskraft är viktigare än medbestämmande och idealistiska föreställningar. Förr eller senare skulle väl näringslivets satsningar på profilering gentemot kapitalstarka målgrupper rinna över också på amatörklubbarna, vilket jag ser detta som ett exempel på.

Beslutet skall ha tagits utan spelarnas vetskap och det finns i skrivande stund inga uppgifter om ifall den nye ägaren kommer att göra ändringar i truppen eller riva de spelarkontrakt och klubbstadgar som truppen skrivit under på.
– Vi har fått en begäran att inte uttala oss om detaljer, vilket den nya ägaren istället själv kommer att göra i ett offentligt uttalande inom kort. Det finns en uppsjö detaljer deras jurister jobbar med, som jag varken kan eller vill uttala mig om.

Spelarna sägs vara förvånade men försiktigt förväntansfulla, även om röster inte helt oväntat ska ha höjts om att Hoyzer säljer sin själ och farhågor om att spelarrådet och dess medlemmar kommer bli maktlöst i den nya ägarstrukturen. Men vår källa viftar bort sådana stämningar som ett reflexmässigt och naivt motstånd mot allt som är nytt och modernt:
– Min personliga reflektion är att det känns spännande, fräscht och helt i enlighet med den marknadsliberala tidsandan. Dessutom har det ju blivit vanligare att använda sig av korplag i reklamsammanhang, då det uppenbarligen går att slå mynt av det mytologiska skimret av mindre talangfulla halvgubbar och damer som spelar fotboll på dammiga grusplaner. Det är liksom kärlek till sporten i dess enklaste, renaste, men samtidigt smutsigaste form. Och av någon anledning ofta förknippat med öl.

Spekulationerna om vilka Hoyzer Boyz nya ägare är kom naturligtvis igång omgående på klubbens forum och facebook, där ett frekvent nämnt namn är bryggeriet Arboga, vars logotyp föreställande en skadeskjuten(?) fågel tidigare har jämförts med Hoyzers svarta gam. Om Arbogas sprattlande kråka kommer att ersätta den traditionsenliga Gamen, eller huruvida bryggerijätten på annat vis kommer ändra lagnamn eller klubbfärgerna återstår alltså att se.  Allt tyder på att damlaget Hoyzer Girlz kommer att ingå i köpet, då ägarbytet inkluderar allt som har med varumärket att göra. Vad detta innebär för tjejerna är oklart.
– Ägaren kommer efter det formella övertagandet naturligtvis ha rätt att göra erforderliga ändringar i och kring klubben, avslutar Hoyzernytts källa.

Redaktionen vet heller inte vad som kommer att hända med oss på Hoyzernytt, Svarta Gamens tillhåll på Grusplan sedan 2007. Vi lovar däremot att på ett eller annat vis hålla er uppdaterade om vad som händer i (nya) Hoyzer då den nya ägaren offentliggjort sina intentioner, men vi fruktar att ägarna bara är ute efter att exploatera målgruppen kring ”varumärket”, att det på sikt nalkas plastgräs och elvamanna, reklamplottriga matchtröjor och shorts med tryck på stjärten, att många av trotjänarna i laget får ge plats åt unga nyförvärv och att tiden då klubbens själ andades humanism, rock’n’roll och lika mängder fotboll som öl är ett minne blott.