Svarta Gamens lag räddar gamen

Den är stor, den är vacker, den gillar döda djur och den är utrotningshotad. Men nu kommer hjälp från kanske inte helt oväntat håll: Svarta Gamens lag Hoyzer Boyz!

Som bekant är för den insatte i grusfotbollens väld har Hoyzer gamen som sitt totemdjur, tillika den praktfulla fågel som pryder klubbmärket. Närmare bestämt är den omtalade Svarta Gamen av arten Aegy’pius mo’nachus, Eurasian Black Vulture i engelskspråkiga sammanhang och på svenska oftast betecknad grågam. Arten är utrotningshotad i stora delar av världen, vilket fått Hoyzer att ta till drastiska medel för att främja gamarnas återväxt.

Man startade helt enkelt en insamling, där 50 öre från varje såld Hoyzerbier skulle gå till att rädda grågamen i närområdet och inofficiellt på sikt för inplantering av den ståtliga fågeln i Sverige. Faktum är att en fullvuxen grågam kan nå tre meters vingspann, vilket gör den till Europas största köttätande fågel. Hoyzers gaminsamling har pågått i flera år och nog har det druckits en hel del Hoyzerbier! En enkel överslagsräkning visar på i runda slängar 4000 sålda öl som nu ska främja uppfödandet av den utrotningshotade grågamen.

Hoyzers totemdjur Aegy’pius mo’nachus

I första hand kommer de 200 Euro som donerats att användas för att utfodra grågamarna på Tallins Zoo, då de praktfulla fåglarna vilka, liksom de flesta Hoyzers, har en förkärlek till kadaver av mindre nogräknad kvalitet. Hoyzers bidrag till gamarna överlämnades av klubbrepresentanten John Hardy Hollingworth, som fick hjälp av tolk att förmedla lagets förkärlek till de bevingade asätarna:

– Den naturliga glädje och nyfikenhet som jag tolkade ur deras kroppsspråk gick inte att ta miste på. De tyckte att det var fantastiskt roligt och beundrade oss mycket för att vi som ”amatörlag” hade ett så otroligt stort medborgaransvar och fokus att genomföra en sådan här insamling och donation. Både de och jag kunde konstatera att något liknande med största sannolikhet aldrig inträffat, inte på deras zoo och antagligen inte någon annanstans heller. Faktum är att de efter det ceremoniella överlämnandet av vår donation tyckte det var ett så fascinerande lag att de bad att få behålla matchtröjan och skulle hänga upp den i kafeterian. Och vem kunde neka dem, det är ju här gamarna bor, det är verkligen Hemma.

John lämnar över donation och matchtröja till gamarnas skötare

Personalen gav John speciellt tillträde till fågelavdelningen, som var stängd för allmänheten pga att fåglarna inte skulle bli störda medan de ruvade på ägg. Hoyzerrepresentanten beskriver sitt möte med gamarna:
– När vi först närmade oss alla burar så var det ju ett otroligt skränande från många olika mindre vackra fåglar som antagligen kände igen lukten av både skötaren men också den extra ranson med mat som de hade med sig. Nu var ju den extra maten enbart avsedd för våra vänner gamarna. Men hur skulle dessa andra dumma fåglar veta det? När maten sen serverades så betedde sig gamarna inte alls olika från hur vi brukar bete oss på Hannas efter Matcherna; de fick sin matbit precis som vi tar vår öl, vände sig osocialt bort och åt i fred. Sedan började de prata med oss och varandra igen, tills nästa matbit kom på plats och hela proceduren upprepades.

Matdags i gamboet! En vuxen grågam kan nå en vingspann på tre meter

– De lite större fåglarna var uppdelade i par och även om inte ruvandet hade startat så berättade personalen att det alldeles strax var dags för dem att värpa nya små vänner till oss. Personalen skulle till och med ta med namnen Robert och Hoyzer som kommande namngivningsförslag.

Hoyzer kommer för sina goda gärningar att föräras ett exklusivt matbord för gamföda, samt en speciell plakett om deras välgörare i Svarta Gamens lag, som ska sättas upp vid gamarnas burar.