Delad pott i toppmötet

Peppen var på topp bland publik och spelare inför seriefinalen, där Hoyzer Boyz hade en liten chans att utmana Åsen FF om seriesegern. Åsen, som ännu inte förlorat en ynka poäng, var också enda lag att ha slagit Hoyzer då lagen möttes i våras.

Redan timmarna innan matchstart var psykkriget igång, efter att Hoyzer Boyz envist deklamerat att man ämnade bära sitt nya helsvarta matchställ. Problematiskt för Åsen som normalt spelar i svart och saknade tröjor eller ens västar till det obligatoriska andrastället. Hoyzer visade sin storsinta sida genom att låna ut sina otvättade träningsvästar till motståndarna.

Förutsättningarna var minst sagt raffinerade. Åsen visste inför toppmötet inte hur det kändes att tappa poäng i seriespelet och hade hela åtta poäng ner till jagande Hoyzer Boyz, dock med en match mer spelad. Hoyzers chans att skapa nerv i tabelltoppen stavades seger – alla andra resultat skulle gynna Åsen. Svarta Gamen börjar också matchen klart bäst. Målkungen Klas Jonsson lyckas tämligen omgående skapa ett par farligheter och Åsen tvingas till rensningar.

Hoyzer spelar kompakt presspel över hela banan, men har vissa problem att få längd i anfallen där Klas tvingas operera mer eller mindre ensam. Åsen sticker emellan med en farlighet som Niclas Josefsson tillsammans med backlinjen lyckas avvärja, tillika Hägerstensgängets enda riktiga farlighet i första halvlek. Matchen har mer karaktären av ett ställningskrig där de bägge lagen spelar för att undvika misstag, på bekostnad av frejdigt anfallsspel. Hoyzer har ett visst spelövertag och skapar mest i chansväg, dock utan att få avsluten på mål. Således mållöst i halvtid.

Hoyzers ambition att hålla uppe pressen kommer på skam i inledningen av andra halvlek och Åsen kommer in i matchen på ett annat sätt än i första halvlek. Man testar Niclas med ett par pressade distansskott, men Hoyzerkeepern står rätt och bereds inga större bekymmer. Matchen böljar och lagen byter halvchanser med varandra. Dock drabbas Svarta Gamens förkämpar av ett numerärt underläge efter att Klas synat ostskivan. Detta efter att ha vädrat sitt missnöje med en situation där slitvargen Jacob Zocherman gått i gruset.

Åsen ligger på för ett ledningsmål, men uppoffrande spel från Hoyzer gör att de hela tiden tvingas till avslut långt utifrån. De svarta gamarna reder ut situationen med bravur och väl fulltaliga kan man åter ta över taktpinnen. Matchens avslutande fem minuter blir dramatiska där Hoyzer Boyz satsar allt framåt för att få till ett segermål. John Hardy Hollingworth serverar Klas med en delikat passning, där skyttekungen elegant vrickar den mot målvaktens burgavel. Men Åsens Fredrik Atterfelt lyckas med något av matchens prestation reflexrädda det väl avvägda avslutet. Marco Ortolani har också ett fint dubbelläge i slutminuten, men bollen vill helt enkelt inte in i maskorna denna afton.

Domaren blåser av den mållösa drabbningen och det var efter slutsignalen uppenbart att Hoyzer Boyz var det lag som var mest besvikna med resultatet. Att man var första lag att lura seriesuveränerna Åsen på en poäng var en klen tröst då man sannolikt missat guldtåget. Sammanlagt kan sägas att Hoyzer var närmast en seger genom att ha skapat de bästa målchanserna, men Åsen var bättre på att få avsluten på mål och behöver på inget sätt skämmas för den poäng som sannolikt borgar för seriesegern. För Hoyzers del återstår att vinna de fyra avslutande matcherna, säkra uppflyttningen och hoppas på en högst osannolik genomklappning och guldfrossa hos Åsen FF