Oväntat tufft för Hoyzer Boyz

Det blev en onödigt spännande onsdagskväll då Hoyzer Boyz mötte Panellinios Slim Boys. Trots stort spelövertag dröjde det tills slutminuterna innan Svarta Gamens förkämpar fick hål på Panellinios storspelande målvakt, ett mål som skulle komma att bli omdiskuterat.

Det var full fart framåt från avspark. Med seriesegern utom räckhåll var det seger och bara seger som gällde för att Hoyzer Boyz skulle freda sig från de andra lagen som jagar den andra uppflyttningsplatsen. Panellinios har det tunt på avbytarbänken och hamnar snart i brygga, bombarderade av skott och inlägg från Hoyzerfötter. Slim Boys har dock en mycket duktig målvakt, som håller dem kvar i matchen. Åter helsvarta Hoyzer låter bollen göra jobbet men blir lite stressade då de närmar sig straffområdet och man kunde önska lite mer ur de solklara lägen man ändå har.

Matchbilden håller i sig fram till slutminuterna av första halvlek, då ett högt pressande Hoyzer vid ett par tillfällen tappar markeringen vid omställningar. Avslutningen av första ronden blir den lilla tändvätska motståndarna behöver, samtidigt som Svarta Gamens lag börjar slarva med det enkla spelet. Istället för att ta god tid på sig stressar man iväg passningar, instick och avslut. Panellinios presspel är i det närmaste obefintligt så man kan tycka att detta är helt obefogat.

Detta är också vad som coach Michelle Edgren förmedlar i pausen efter en mållös första halvlek. Hoyzer fortsätter trumma på i inledningen av andra, dock utan att få till avsluten. Tiden går och då motståndarna tillåts maska så fort de får tillfälle utan tillstymmelse till åtgärd från domaren börjar frustrationen komma upp till ytan. Rättskiparen, allmänt känd för att sila mygg och svälja elefanter, gör sig knappast mer populär i Hoyzerlägret när han visar Per Levin av banan efter att han fått bollen på handen.

Tyvärr börjar bägge lagen tappa fokus på det sportsliga och domarens agerande, eller brist på detsamma, hamnar alltmer i fokus då spelet blir tuffare och de tveksamma situationerna allt fler. Hoyzer kan utan större problem reda ut det numerära underläget och försöker lägga in en växel till i jakten på ett mål. Slim Boys fortsätter ligga lågt och kompakt, satsar på att lyfta långt, sänka tempot och maska lite extra så fort tillfälle ges. Ett allt desperatare Hoyzer fortsätter sin kanonad, men avsluten går antingen utanför, räddas av målvakt eller studsar bort via motståndare.

Stämningen blir hätskare efter ett par straffsituationer där först Emil Kaneko Bertz springs omkull av målvakten och Bjornar Berger strax därefter får en närgranskning av grusdubbar storlek 45. Avslutningen av matchen blir minst sagt dramatisk, men Hoyzer ska denna gång dra det längsta strået i den tillställning som känns alltmer slumpmässig, som domaren för länge sen tycks ha tröttnat på att döma och som spelas av ett lag och maskas bort av ett annat.

I en av många röriga situationer i Panellinios straffområde studsar en boll via målvakt ut till Klas ”Frälsaren” Jonsson, som efter mängder med brända chanser äntligen får trycka in bolljäkeln i nätmaskorna. Motståndarna vädjar om hands, men domaren pekar på mittpunkten. Valda delar av Slim Boys vägrar därefter att ställa upp och spela klart matchen, då de menar att domslutet ska ändras och målet strykas. Efter häftiga interna diskussioner kan motståndarna få upp större delen av laget på rätt planhalva, bara för att domaren kort därefter ska blåsa av matchen.

De interna diskussionerna i Slim Boys fortsätter långt efter avtackningen, medan Hoyzer Boyz kan pusta ut och konstatera att segern var rättvis, men extra skön efter en ovanligt stökig tillställning. Inte så mycket för att spelet var fult som att det kändes som domaren för länge sedan tappat kontroll över matchen och skeendet. Hoyzerspelarna valde att tillägna segern deras skadade måltjuv Ola Wiklander, en spelare som verkligen hade älskat såväl utfallet av matchen som det rätt så grisiga segermålet.

Men gav verkligen Klas bollen en hjälpande hand i situationen som föranledde målet? Målskytten själv nekar, men medger också att han inte var hundra procent medveten om skeendet:
– Det var väldigt rörigt och gick fort. Bollen studsar ut från deras målvakt och tar nånstans i axelhöjd. Sedan rullar den ner på fötterna och jag har bara att sätta dit den. Men jag har armen intill kroppen och tycker själv inte att det var hands, säger Klas som åter gjorde skäl för smeknamnet ”Frälsaren”.

Hoyzer kan vara nöjda med de tre poängen, men borde naturligtvis ha vunnit med mer än uddamålet. Slim Boys hade inte mer än ett par kontringslägen som aldrig blev farliga och Niclas Josefsson hade på det hela rätt så lite att göra mellan stolparna denna afton. Återigen en gedigen laginsats men där man har vissa problem med det där sista lilla, samt ett litet frågetecken kring det kollektiva lagpsyket för att man lät sig stressas och lade för mycket energi på annat än det sportsliga. Men det kommer – kanske redan i nästa vecka då VIP Srbija förmodligen kommer att ställa till större problem än såhär för Svarta Gamens lag.