Historisk genomklappning för Hoyzer Boyz

Hoyzer hade chansen att mer eller mindre säkra andraplatsen med en seger mot VIP Srbija. Efter en lovande inledning kraschade dock lagmaskinen totalt till en av lagets största förluster i modern tid. Den svarta höst som från början var en gimmick rörande det nya helsvarta matchstället börjar se rejält mörk ut på riktigt.

Allt verkade så lovande inför matchen. Även om det såg lite tunt ut på backlinjen trodde coach Edgren inför matchen att materialet man hade att tillgå var tillräckligt och mer därtill. Men det skulle visa sig att bli en sådan tillställning där det mesta gick snett för Svarta Gamens lag. Det hade kunnat bli annorlunda, för det började så bra.

Tim Nellfors var tillbaks på Johannesdal för blott andra gången denna säsong. Studier och boende i Uppsala är krävande om man ska pendla till träningar och matcher. Men det dröjer inte länge innan han visar att formen och kunnandet finns kvar. Den regnsjuka planen spelar lagen spratt gång på gång och en uppstannad boll ger Tim ett strålande skottläge. Han drar till med vristen – bollen plöjer fram knappa metern genom vattenmassan. På sin egen andraboll drar Tim istället till med en hederlig tåpaj och Hoyzers ledningsmål är ett faktum.

Underlaget påminner mest om någon sorts lera med grus i, lätt att tappa fästet vilket inledningsvis gör att Hoyzerspelarna trippar runt utan att tordas löpa fullt ut. Men man fortsätter att skapa chanser, även om Srbija kommer in i matchen och har en bra period där Hoyzer tvingas till rensningar i vattenpölen framför Niclas Josefsson. Det känns som att man är på väg att ta tag i taktpinnen igen då motståndarna tilldöms en hörna. Niclas går ut och hänger tvätt, bollen singlar över honom och framstörtande serber, men tar olyckligt på en Hoyzerspelare och studsar retfullt in i mål.

Kanske väckarklockan för Hoyzer Boyz som fortsätter att skapa lägena, men Klas Jonsson på topp hämmas av de nyckfulla vattenansamlingarna och tas hårt av motståndarförsvararna. Hoyzer spelar smånätt och stundtals riktigt bra fotboll, lyckas få upp mycket folk i anfallen, men saknar kyla och flyt i straffområdet. Bra chanser förvandlas bokstavligen och symboliskt till magplask.

VIP Srbija hotar främst med väl avvägda inlägg, men Hoyzers backlinje har fortsatt bra koll på motståndarnas stabbiga men tekniska spelare. Istället kommer nästa kalldusch också via en Hoyzerspelare. Jacob Zocherman sliter förtjänstfullt på mittfältet och täcker ett skott utifrån, dock styrs bollen i en otäck båge som ställer Niclas och seglar otagbart i mål. Srbijas andra mål kommer således också via en Hoyzerspelare. En otäck känsla av att det här inte är Hoyzers kväll börjar sprida sig över Johannesdals vattensjuka grus.

Men man fortsätter att trumma på, dock utan att ha marginalerna med sig och pausvilan kommer inte helt ovälkommet efter en tung första halvlek där Niclas i slutminuten tvingas till en fantomräddning som han styr upp i ribban och ner på mållinjen innan den rensas bort. Coach ser inga större anledningar att ändra på spelet, eftersom man ändå skapar lägen och får med laget i anfallen. Men det efterlyses mer frenesi i närkampsspelet, där det stundtals sett lojt ut. Hoyzerspelarna kliver på igen, beredda att bli lite blöta och blåslagna för att vända 1-2-underläget.

Matchbilden fortsätter tämligen oförändrad. Hoyzer skapar chanser och Srbija sticker upp med farliga inläggslägen. Vattenpölarna skapar en del kaotiska situationer framför bägge målen, men det är serberna som är bäst på att utnyttja dem. Ett inspel fastnar i vattnet och friställer en motståndare som solo med Niclas kan placera trean i mål. ”Äntligen” ett mål från Srbija-fötter. Nu börjar frustrationen märkas i Hoyzer Boyz. Inget går vägen i de avgörande lägena, passningarna blir av allt sämre kvalitet och allt oftare rakt i gapet på motståndare.

En lika hård som onödig utvisning på John Hardy Hollingworth förvärrar läget ytterligare.  Det visar sig dessvärre bli situationen som kanske avgör matchen då Hoyzer visar ovanligt dålig disciplin i numerärt underläge. Det tycks råda total oenighet kring hur laget ska formera sig (2-2-1 eller 2-3?) och positionsspelet rasar som ett korthus. Trots åtskilliga liknande lägen under säsongen har Hoyzer Boyz inte släppt in ett enda mål med en spelare mindre. Nu blir det tre(!) mål inom loppet av fem minuter och fritt fall för Svarta Gamens annars så stolta anhang.

Väl fulltaliga ger Klas dock laget den lilla injektion som krävs för att man inte ska vika ner sig totalt de sista minuterna genom att smeka in ett långskott vid den utmärkte motståndarmålisens högra stolpe. Hoyzer kämpar och sliter men får inte mycket ut för det. Slutresultatet skrivs till 2-6 och man kan föra en av lagets största förluster genom tiderna till historieböckerna. Det är lätt att sett till siffrorna ta fram motorsågen, men denna match hade kunnat se helt annorlunda ut med mindre motflyt och mer medflyt. Spelet var inte så dåligt som resultatet låter påskina, men det var motståndarna som var betydligt effektivare i att utnyttja sina lägen, inte minst som de fick god hjälp av Hoyzerspelare.

Hoyzer Boyz gör nog bäst i att snabbt lägga denna genomklappning bakom sig, sikta framåt och spela hem andraplatsen genom segrar i de två sista omgångarna. Man har fortfarande allt i egna händer och möter bägge jumbolagen. Räkna med att revanschsuget kommer att vara stort!