Hoyzers Frälsare inför ödesmatchen

Sin vana otrogen har Hoyzer Boyz svikit som höstlag denna säsong. Efter sommaruppehållet har man kammat hem blott fyra av nio möjliga poäng och bara producerat tre mål. Guldchansen är borta, men lagets målkung Klas Jonsson tror att laget har tillräcklig ryggrad för att kunna freda andraplatsen.

Förra veckans batalj mot VIP Srbija blev ett veritabelt magplask för Hoyzer Boyz. Inte nog med att man tappade en tidig ledning; man stod för årets genomklappning när man läckte som ett såll bakåt. En del av misären kan tillskrivas en vattensjuk plan och missgynnande domslut, men faktum kvarstår att Hoyzer har haft problem att göra mål efter uppehållet, något som också märkts i poängkolumnen. En uddamålsvinst, en oavgjord och en förlust är ok för ett mittenlag, men inte för Svarta Gamens lag.

Nej, Hoyzer har inte fått mycket gratis under hösten. Trots allt har man stundtals spelat riktigt bra fotboll, har man inte kunnat inkassera särdeles mycket av spelövertag och bra målchanser. Dessutom är man tveklöst det lag i serien som dragit på sig flest kort under säsongen, trots att man inte spelar särskilt fysiskt. Men så länge man fortsätter att spela boll, skapa lägen och har en trygghet i laget finns en känsla av att det snart vänder.

Nu återstår dock blott två omgångar av den lite haltande serien. Åsen FF är redan klara tabellettor och Hoyzer Boyz har fortfarande andraplaceringen i egna händer. Men för att säkra silvret krävs sannolikt segrar i de bägge avslutande matcherna. På onsdag mäter man krafterna mot Långbro IF, ett lag som tycks ha värvat klokt under sommaren. Från ett ynkans mål framåt under våren har de nu två raka segrar, senast mot erkänt starka Ivar Lo Park Rangers.

Underskattning är således en fälla laget inte får gå i och Hoyzer torde knappast sakna revanschlust efter näsknäppen i senaste omgången. Men lagets målkung Klas Jonsson betonar behovet av lugn och tålamod, även nu när laget känner flåset från toppkonkurrenterna.

Har ni kommit över det svidande nederlaget förra veckan?
– Ja, definitivt. På träningen i lördags gick Coach Edgren igenom vad som gick fel senast och alla kom överens om att vi nu bara blickar framåt. I solskenet på Långholmen åtnjöt vi ett avslappnat träningspass som innehöll både fotbollstennisturnering, smålagsspel, straffturnering och sportdryck. Ett mycket bra drag av tränaren för att lätta på eventuella nervknutar inför slutspurten av serien.

Hoyzer såg trots självmålsunderläge ut att kontrollera förlustmatchen i första halvlek. Vad var det egentligen som hände?
– Spelet kändes ju faktiskt ganska bra i början, men vi blev lite stressade när de fick sina mål. Dessutom tycker jag att vi uppträdde för vekt i närkampsspelet. Kanske berodde det på att vi hade lite för mycket respekt för de välbyggda motståndarna. I andra halvlek fick vi en horribel utvisning emot oss och spelet blev ännu mer stressat. De stora vattensamlingarna på planen gjorde det också svårare att spela efter marken och gynnade, kanske lite förvånande, motståndarna mer än oss.

Poäng och målproduktionen har gått lite i stå efter sommaruppehållet. Är Hoyzer Boyz inne i en formsvacka?
– Jag tror att boven i dramat heter brist på träningsnärvaro under sommarmånaderna. Spelet har hackat lite och kombinationerna på planen sitter inte riktigt lika väl som i våras, vilket kanske har satt sig i huvudet på en del spelare. Men samtidigt tycker jag att vi exempelvis förtjänade alla tre poäng i matchen mot Åsen FF. Matchen senast är det bara att glömma. Årets magplask!

Vad är din medicin för att lyfta laget de sista mycket viktiga matcherna?
– Jag skulle vilja lyfta fram Coach Edgren här. Hans intåg som tränare i laget har organiserat upp allt en smula och jag tror han kan vara vår tunga på vågen i de sista matcherna. Spelarna kan koncentrera sig på att spela och slipper tänka på vad de andra gör och hur vi ska spela rent taktiskt.

Du har ju stått för det stora flertalet av lagets mål, även nu i höst. Vad gör dig till en målgörare?
– Svårt att säga. Jag har alltid varit en poängspelare och trivs bäst på offensiv planhalva. Tror jag skulle ha svårare att motivera mig till att spela bra om jag inte hade möjligheten att få göra konstruktiva saker framåt. Det sitter i ryggmärgen.

Alla som sett dig spela tycker ju att du är lite för bra för Korpen. Lockar inte det flärdfulla livet på plastgräs i nån ”riktig” serie?
– Plastgräs? Usch. Men visst, hade Hoyzer spelat i en ”riktig” serie så hade jag inte tvekat en sekund.

Onsdagens motståndare Långbro IF harvar i botten, men har gått mycket starkt på slutet. Vad krävs för att Hoyzer ska ta en livsnödvändig seger?
– Om vi inte hetsar upp oss över att vi måste nå ett bra resultat, så är jag övertygad om att vi har vad som krävs för att slå alla lag i vår serie. Vi måste bara se på matchen som vi ser på matcher vi spelar på våra träningar. Vi ska våga spela vårt spel och inte vara rädda för att kliva på i närkamperna.

Vad sätter du lönen på för slutresultat?
– 4-2 vinner vi med.

Gör du mål?
– Eftersom Ola (Wiklander) numera står på skadelistan så känner jag mig ju så illa tvungen.

Långbro IF vs Hoyzer Boyz
Ons 14/9 kl 19.45
Johannesdals BP, Vårberg