Uddlöst Hoyzer kryssade

Hoyzer Boyz stod för en högst medioker insats då man tappade viktiga poäng mot Långbro IF. Som vi vant oss vid lyckades man inte alls att konvertera spelövertag till mål och Svarta Gamens lag petades med detta ner från den uppflyttningsplats som såg given ut inför höstsäsongen.

Hoyzer Boyz svarta höst fortsatte på onsdagskvällen, med ytterligare ett poängtapp, denna gång mot vårens stryklag Långbro IF. Långbro mönstrade i princip samma manskap som i matchen Hoyzer lekte hem i juni, men för tillfället saknar Svarta Gamens lag den spets som krävs för att vinna matcher mot sämre motstånd.

Ändå börjar det ganska bra. Trots patetiskt lågt tempo kan Hoyzer Boyz ta ledningen efter att Bjornar Berger stött upp från backposition och fått till en fösning mot mål, som motståndarkeepern av allt att döma tror ska gå utanför. Istället sitter den perfekt intill stolpen och man förväntar sig att eventuella nervknutar och blockeringar efter den senaste tidens motgångar ska lösas upp.

Förvisso fortsätter man att föra spelet i första halvlek, men allt för ofta rinner situationerna ut i gruset. Precisionen på uppspel och framför allt fasta situationer lämnar en hel de att önska, och de bägge målvakterna har ytterst lite att göra utöver enstaka ofarliga långbollar som rinner igenom. Liksom i de tidigare matcherna denna mörka höst springer Hoyzer kopiöst, har en del snygga kombinationer och goda initiativ, men får ytterst lite ut av det.

Istället för att utnyttja spelövertaget till att utöka ledningen blir resten av halvleken en orgie i dåligt avvägda insparkar och hörnor, en hel del letande efter bortsparkade bollar, samt en massa nästan-chanser som för ett lag med självförtroende åtminstone mynnat ut i avslut mot mål. Halvtid kommer och regnet över Johannesdals grus tilltar.

Matchbilden ändras icke nämnvärt efter paus. Hoyzer försöker spela bollen genom laget, medan Långbro förlitar sig på långbollar och kontringar. Tempot är fortsatt lågt och spelsekvenserna korta, då Långbro tvingas till en hel del rensningar. Men med den bristfälliga kvaliteten i de hoyzerska inspelen på liggande boll förlorar de knappast något på att ta det säkra före det osäkra.

Istället tar matchen en ur gamperspektiv olustig vändning då Långbro visar just de kvaliteter Hoyzer för kvällen saknar. En perfekt inspark möts av en otäckt ouppvaktad Långbrospelare som med pannan kan trycka in kvitteringen bakom utmärkte andremålvakten Markus Hedman i Hoyzermålet.

Hoyzer Boyz har återigen tappat en ledning i en match man borde kunna bemästra. Kanske är lagpsyket härjat av en motig höst, kanske är man dåligt tränade, kanske har de andra lagen höjt sig samtidigt som Hoyzer gått i stå. Men känslan efter målet är att inte mycket förbättras. Man fortsätter med diverse chansbollar, tittar ner i gruset och släpper boll i fel lägen. Matchen är fortsatt kliniskt befriad från klara målchanser.

Mitt i den desperata jakten på ett vinnande spel och ett ledningsmål drabbas Micke Ek av hjärnsläpp och fäller en motspelare helt onödigt långt ute där långsida möter kortsida. Kortet är odiskutabelt och Hoyzer tvingas spela fem av de sex avslutande minuterna med en spelare mindre. Långbro skapar inte mycket och ett omotiverat lågt Hoyzer fortsätter trots numerärt underläge att skapa halvchanser och slå bort hörnor.

Men det vill sig bara inte. Man misslyckas att komma upp i sin i våras så framgångsrika höga press och utnyttja den stundtals stabbiga backlinjen i Långbro. Matchen rinner ifrån de bägge lagen utan att de skapar några fler målchanser och 1-1 får sett till det klena spelet ses som relativt rättvist. Hoyzers signum denna höst tycks hålla i sig, där spelmässigt övertag inte resulterar i mål, denna gång knappt ens farliga målchanser.

Om plattmatchen mot VIP Srbija i förra omgången kändes som en olycklig engångsföreteelse är det svårare att förklara bort poängtappet i denna tillställning. Hoyzer saknade spets och de flesta avsluten togs faktiskt av defensiva spelare, allt som oftast högt över och/eller långt utanför. Nej, man kan så mycket bättre än så! Det går knappast att mörka att Hoyzer Boyz är inne i en formsvacka.

Efter fyra spelade höstomgångar har man producerat ett mål i snitt per match, har kammat hem blott fem av tolv tillgängliga poäng, vilket torde göra Hoyzer Boyz till höstens stora flopplag. Resultatet innebar också att man detroniserades från den andraplacering som tycktes bergsäker inför sommaruppehållet. Med en omgång kvar av säsongen 2011 måste man knappa in rejält med målskillnad gentemot nya tvåorna VIP Srbija för att kunna knipa uppflyttningsplatsen, vilket knappast känns troligt sett till lagets bedrövliga målskörd på sistone.