Flashback – Hoyzer Boyz säsong i backspegeln (del 1)

Vi som följt Svarta Gamens lag vet att det allt som oftast kan liknas vid en nyckfull fest med ömsom vin, ömsom vatten, dans på borden versus störningsjouren, berusning omväxlande med bakfylla, eufori som blixtsnabbt går över i djup ångest. Så också denna säsong.

 Som redaktör och skribent på Hoyzernytt torde man vid det här laget vara luttrad, men ska sanningen fram blir man aldrig riktigt klok på denna fotbollsklubb som går under namnet Hoyzer Boyz. Kanske beror det på individernas högst skiftande personligheter och gäckande temperament, kanske är det klubben i sig som ingjuter och uppmuntrar denna odefinierbara, hala, lite sippriga aura av otillräcklighet parad med en manodepressiv konstnärs psyke fast på ett mer kollektivt plan, som dock tar sig olika uttryck i olika spelare.

Det har sagts förr, men tål att poängteras igen: Om Hoyzer Boyz var en person skulle den behöva decennier av terapi – neurotisk, bortskämd, tvångsmässig, självförnekande och narcissistisk i en färgstark men besk cocktail av personlighetsstörningar. Som kollektiv är man en dysfunktionell familj som hålls samman av lika delar kärlek som missunnsamhet, barnsligt gränslös glädje och ilska.

Till skillnad från de flesta i dagens halvmåttligt intoleranta Sverige ser vi på Redaktionen med någon sorts tillförsikt på lagets vara och värk. Trots allt håller man hårt på en grundfilosofi som utgår ifrån att börja på botten och metodiskt arbeta sig neråt. Tills man möter berggrund, sakteligen börjar jobba sig upp mot ytan och i slutänden kanske överträffar sina lågt ställda förväntningar. Vår första återblick denna säsong tar således kort och gott avstamp i de spelade matcherna!

27 apr: FC Bärsilåda – Hoyzer Boyz 0-3 (0-2)
Målsättningen för säsongen var att prestera något bättre än året innan. Mot Bärsilåda fick man bra motstånd, påhejat av domaren som visade ostskivan hela tre gånger mot Hoyzerspelare, som trots detta visade karaktär och med lite tur kunde vinna med klara 3-0. En lovande start på säsongen, åtminstone vad gäller inställning, vilja att offra sig för laget och utnyttja de chanser som gavs. Intressant att Anders inte inkasserade rött kort efter två gula, vilket å andra sidan kompenserades i och med att matchen i slutänden blev betydelselös med tanke på att det förväntade topplaget Bärsilåda till slut kastade in handduken och lämnade serien.

4 maj: Hoyzer Boyz – Ivar Lo Park Rangers 1-1 (0-0)
Det här var en riktigt sömnig tillställning, där Hoyzer Boyz vittnade om att försäsongen varit väl kort, att laget var dåligt samspelt och tämligen darrigt i samtliga lagdelar. Ett lågt liggande och frenetiskt kämpande ILPR var nära att komma undan med alla poäng, men ett underpresterande Hoyzer kunde glädja sig åt en sen kvittering signerad Ola Wiklanders tå.

11 maj: Åsen FF – Hoyzer Boyz 0-1 (0-1)
Redan inför tredje omgången började man få onda aningar om att detta skulle bli en vattendelare för säsongen. Motståndet i serien var klart hanterbart utöver de lag Hoyzer redan avverkat, men träningsmotståndarna Åsen var fortfarande att gäng man haft svårt att bemästra. Skadesituationen i Hoyzer var på en deprimerande nivå då man tvingades låna in hela fyra legoknäktar, varav två från damlaget Hoyzer Girlz. Uddlösheten framåt var påtaglig då man föll på ett tämligen amatörmässigt markeringsmisstag på hörna, men Åsen visade med detta att man var i serieledningen för att stanna.

18 maj: Panellinios Slim Boys – Hoyzer Boyz 2-3 (0-3)
En rätt så fånig tillställning, där Hoyzer var det spelande laget och borde ha fortsatt att ösa på framåt efter en solklar tremålsledning i paus. Istället står Hoyzer åter för en backtavla som för in Slim Boys i målprotokollet. Därefter är det domarens tur att visa på bristande kompetens genom att uppenbart favorisera de utspelade och bjöd in dem in matchen med en fullkomligt regelvidrig straff. Lyckligtvis blev det inte avgörande för poängfördelningen, även om tabellplaceringen till slut skulle avgöras på just målskillnad.

25 maj: Hoyzer Boyz – VIP Srbija 3-0 (2-0)
Svarta Gamens förkämpar var medvetna om att det nu var dags att sätta ner foten och visa om man ville tillhöra toppen i tabellen. Srbija hade övertygat tidigare men hade inte mycket att sätta emot den hoyzerska lagmaskinen då den börjar mala på med en gemensam sörja av hybris som drivmedel. Klas Jonsson målar i sin årsdebut och laget drabbas av kollektiv målkåthet efter att Bjornar Berger skruvat in trean, som trots detta blir matchens sista mål. Säsongens så långt stabilaste insats av Hoyzer Boyz.

1 jun: Hoyzer Boyz – Långbro IF 2-0 (1-0)
Uppsvinget i föregående match visar sig ha varit av det tillfälliga slaget. Hoyzer fortsätter att underprestera mot svaga lag och första halvleken räddas egentligen enbart av Olas ledningsmål. En bättre fortsättning på matchen gör Hoyzers andra mål fullt motiverat, men man saknar förmågan att skapa och ta tillvara på chanser. Man vinner utan att varken förta sig eller imponera.

8 jun: Hoyzer Boyz – Pojkar Blir Män 2-0 (2-0)
Seriedebuten för andremålvakten Marcus Hedman skulle bli lyckad, då denne fick hålla nollan. Dock utan att ställas på hårdare prov. Hoyzer står för en klart bättre insats än föregående vecka, skapar massor med chanser, bl a fyra träffar i målvirket. 2-0-segern är rejält i underkant, men kul för Albin Hagberg att få göra sitt första mål i Hoyzertröjan, samt att Ola gör något så ovanligt som ett vackert mål!

22 jun: Ivar Lo Park Rangers – Hoyzer Boyz 1-3 (1-2)
ILPR stod för motståndet i sista matchen innan sommaruppehållet och kunde också ta ledningen. Klas vänder mer eller mindre på egen hand matchen, John Hardy Hollingworth kliver in onödigt sent ett par gånger, men får nöja sig med ett gult kort. Niclas Josefsson storspelar och räddar Svarta Gamens lag i denna täta och underhållande match. Hoyzer har med segern en fast grepp om andraplatsen.

24 aug: Hoyzer Boyz – Åsen FF 0-0 (0-0)
Förutsättningarna i omstarten var sådana att Hoyzer var tvungna att vinna mot tabellettorna ÅFF för att kunna utmana om seriesegern. Och man kan tycka att Hoyzer Boyz med Klas Jonsson på topp borde ha begagnat några av sina fina lägen. Klas snackar till sig ett kort, men åter fulltaliga öser Svarta Gamens förkämpar på med allt framåt för att nå ett avgörande. Dock förgäves. En mållös tillställning i toppmötet var lite av ett antiklimax på säsongen även om matchen i sig stundtals var välspelad.

31 aug: Hoyzer Boyz – Panellinios Slim Boys 1-0 (0-0)
Slim Boys målvakt står i princip ensam mot ett Hoyzer som präglat av ineffektivitet och frustration får vänta på utdelning tills slutminuterna. Motståndarna vill ogiltigförklara målet efter en påstådd hands, men såväl Hoyzer som domaren är oförstående. Kanske borde det goda greklaget ha diskvalificerats efter att ha vägrat ställa spelarna på banan efter ledningsmålet, men domaren väljer istället att blåsa av matchen direkt på avspark.

7 sep 18.15 : VIP Srbija – Hoyzer Boyz 6-2 (2-1)
Matchen får en märklig inledning där Hoyzer först tar ledningen på det träsk som höstregnet förvandlat grusplanen till. Därefter vänder Srbija efter att Hoyzerspelare två gånger om styrt bollen i eget mål. Hoyzer tror sig likväl ha matchen i egna händer, men slarvar i backlinjen vilket först leder till ett 1-3-underläge och sedan en lika dum som hård utvisning på John. Motståndarna utnyttjar överläget mot ett oorganiserat Hoyzer genom att trycka in tre mål på fem minuter, innan Hoyzer reser sig något från förnedringen i slutet och kan reducera genom Klas. En direkt usel andra halvlek sabbade festen denna afton.

14 sep: Långbro IF – Hoyzer Boyz 1-1 (0-1)
Lågvattenmärket mot VIP Srbija visade sig inte vara ett isolerat olycksfall. Ett Hoyzer utan självförtroende var piskat att vinna för att behålla andraplaceringen, men misslyckas med det mesta. Långbro slår undan och Hoyzer kan inte dra nytta av sina många fasta situationer. Detta gör istället motståndarna desto bättre när de ostörda tillåts nicka in kvitteringen på en markeringsmiss som bara kan tävla med de i matchen mot Srbija. Hoyzers vinstchanser skjuts därefter i sank efter en onödig utvisning och man kan konstatera ytterligare ett poängtapp i en match präglad av kollektiv underprestation.

21 sep: Pojkar Blir Män – Hoyzer Boyz 0-8 (0-6)
Hoyzer hade egentligen inget kvar att förlora inför sista omgången. Vid en storseger kunde man sätta press på VIP Srbija och nog fick man en smakstart! Plötsligt fanns spelglädjen där igen, det ofta slarviga och krampaktiga spelet som följt laget under hösten var som bortblåst och sex olika målskyttar såg till att man ledde med klara 6-0 i halvtid. Tyvärr var effektiviteten inte lika hög i den andra halvleken, vilket krävts då det visade sig att VIP Srbija mötte ett Slim Boys som visade på en sällsynt osportslig långsinthet och lät sig spelas ut efter konstens alla regler. Således halkade Hoyzer Boyz ner på en slutlig tredjeplats i tabellen, men avslutade ändå seriespelet med flaggan i topp.

I del 2 tittar vi närmare på de spelare som representerat Hoyzer under årets seriespel.