Hoyzer sörjer nedlagd Grusplan

Efter fem år som ett av Grusplans mest dedikerade lag kom chockbeskedet för grusälskande korpklubben Hoyzer. Svenska Fans satsning på fotbollens trasproletariat läggs ner och man tvingas flytta till det anstötliga underlaget Gräsplan.

– Det är en epok som går i graven. Hoyzer har byggt en stor del av sin identitet i symbios med Grusplan, men det är inte som att vi kommer att lägga av eller börja spela på gröna underlag bara för det. Hoyzer är vana vid att kämpa i underläge, uppförsbacke och motvind.

Hoyzer Boyz lagkapten Carlis Fridlund vittnar om sorgestämningen i Svarta Gamens lag. Inte nog med att träningsgruset ligger under ett rejält snötäcke. Nästa hårda slag mot den anrika korpklubben är att Svenska Fans i dagarna beslutat att lägga ner Grusplan. När Hoyzer inledde sin storsatsning 2007 var nystartade Grusplan ett givet media att hänga på. Man satte snart sin egen prägel på sidan och utnämndes inte helt oväntat till årets lag i hård konkurrens med de hundratals amatörklubbar som då huserade på sidan.

Ett par år senare knoppade Grusplan av sig i lillsyskonet Gräsplan, främst för klubbar i seriesystemet som spelade på gräs. Korplag och andra som liksom Hoyzer föredrog grus började leva ett alltmer medialt marginaliserat liv, samtidigt såväl underhåll av som intresset för Grusplan minskade för att till slut bokstavligen rinna ut i sanden. Beskedet att sajten som startade den mediala amatörlagsrevolutionen i Sverige skulle läggas ner kom inte helt oväntat, om än lika sorgligt för oss som levt och andats Grusplan sedan starten.

Men Svarta Gamens lag tillhör inte de som lägger sig ner och dör. I alla fall inte särskilt länge! När Redaktionen nåddes av beskedet hade vi att välja mellan att avveckla närvaron på Svenska Fans eller att flytta verksamheten till Gräsplans ”Övriga lag”. Man kan tycka att det är en struntsak, en självutplånande princip, eller att vi tenderar att göra en gam av en fjäder. Men för en klubb som så starkt identifierar sig med det mjälla gruset var det inte ett helt lätt val.

Efter noggranna överväganden av alternativen gick vi på linjen att hellre påverka inifrån än att ställa sig i mediaskuggan och gnälla. Hoyzernytt kommer därför, så länge det inte finns ett dedikerat forum för lag som värderar fotboll i dess mest nakna, råa och ädla form (dvs på grus, att verka för att göra Gräsplan till en grusigare plats! Vi tackar Svenska Fans för möjligheten och fortsätter som vanligt, dock kanske ännu lite mer bittra, luttrade och mot strömmen av gängse gräs/plastförespråkare än tidigare.

Grusplan – vila i frid.
Gräsplan – vi är
Hoyzer!