Girlzen föll i premiären

Ett Hoyzer Girlz med flera tunga återbud gjorde på onsdagskvällen säsongsdebut i seriespelet. Matchen var tät, lite rörig och ganska typisk för en premiär. Tyvärr fick Svarta Gamens damer gå hem utan poäng från denna regnruskiga afton i Kärrtorp.

Väntan har varit lång och när det väl var dags att sparka igång säsongen å Hoyzers sida föll regnet tungt över Kärrtorps i övrigt utmärkta grusplaner. Motståndarna Sju Sorters Kakor hade två fulla lag till sitt förfogande, medan ett redan inför match åderlåtet Hoyzer Girlz vid matchstart bara hade en avbytare. Lyckligtvis tillkom kvällens lagkapten Petra Åslund tidigt i den första halvleken.

De första fem minuterna av matchen går knappast till historien som välspelade. Mer vilja än samspel och struktur, vilket förvisso är tämligen vanligt i början av säsongen på alla nivåer i detta avlånga land. Tyvärr är det motståndarna som först verkar få lite ordning på huvud och fötter. Resultatet låter inte vänta på sig – Hoyzers backlinje står lite på hälarna och Sju Sorters Kakor kan trä in ledningsbollen från nära håll.

Hoyzer Girlz letar linjer i laget men har svårt att få till längre spel. Motståndarna spelar ofta enklare och ställer om snabbt. Oftast är Hoyzers defensiv på hugget och kan avvärja anfallen relativt högt upp i planen, men avståndet mellan lagdelarna är för stort då Sju Sorters Kakor får anfalla tre mot två, Girlzen missar en markering och tvåan sitter vid Lollo Jonssons bortre stolpe, ett mål Lollo uppenbart inte var nöjd med att släppa in.

Men Hoyzer blixtrar till emellanåt, inte minst då lagets playmaker Anna Fernlund får komma med fart mot motståndarmålet. Rutinerade Maria Holmgren är stabil bollvinnare på mitten och visar på fina intentioner. Tjejerna krigar sig in i matchen och reduceringen kommer som ett rent viljemål efter att man satt hög press på motståndarna som via ett motlägg på egen rensning friställer Sofie Jacobsson som rullar in Hoyzer Girlz första mål säsongen 2012. Ett psykologiskt mycket viktigt mål precis innan halvtidsvilan.

Petra försöker i pausen gjuta mod i laget, manar till lugn och enklare spel. Tyvärr hinner knappt andra halvlek starta innan ett hårt långskott tvingar fram en retur från Lollo där motståndaranfallaren är först på bollen och sätter 3-1. Oerhört tungt för Hoyzer som börjar försöka spela mer organiserat. Dessvärre tycks Sju Sorters Kakor ha kommit igång ordentligt, men Lollo och backlinjen har stängt butiken för kvällen.

Matchen får en mer böljande karaktär där lagen byter anfall med varandra. Anna har ett par bra lägen men sätter avsluten över mål. Helena Malm sätter motståndarmålvakten på prov med ett fint långskott och burväktaren står för ytterligare fina parader då Anna provar att placera bollen istället för att gå på kraft. Slutskedet av bataljen är mer målvakternas match och det är deras förtjänst att det inte blir fler mål, för tillfällen saknas inte.

Domaren konstaterar dock snart att det är slutspelat för ikväll och låter slutsignalen ljuda. Trots förlusten borde inte Hoyzerspelarna vara allt för nedstämda. Visst, spelet lämnade en del att önska, men det var trots allt premiär och det tar ett tag att spela ihop ett lag. Viljan var det inget fel på, Svarta Gamens damer visade över lag på föredömlig kampvilja och jämfört med förra säsongens extremt tröga start var det här ändå ett fall framåt.

Lollo är stabil och växer ju längre matchen lider. Nyförvärvet Tara Svensson var spelsugen och stod för flera bra prestationer. Helena och Lina gör ett bra jobb i backlinjen men saknar stundtals stöd från fallande mittfältare, Sofia, Petra, Sofia och Maria kämpade, slet och stressade motståndarna över hela banan och Anna är som alltid livsfarlig när hon får bollen under kontroll. Som helhet en godkänd premiär, där några smärre korrigeringar, lite mer lugn och bättre snack kommer lyfta laget, kanske redan till nästa vecka, då man ställs mot Tillsammans med Bättre förr.