Hoyzerkapten talar ut om ”domarskandal”

Det var inga glada miner i Hoyzer Boyz efter den oavgjorda tillställningen mot 128 Underdogz. En mycket tveksamt dömd straff spolierade segerfesten och det som efter en sen vändning såg ut att bli lagets fjärde raka seger. Bland de många deppiga spelarna fanns lagkapten Carlis Fridlund som delade med sig av sina tankar kring matchen och fortsättningen i en intervju för Hoyzernytt.

Ni var rejält irriterade efter slutsignalen och många i spelarled pratade om att domaren kategoriskt dömer emot Hoyzer. Hur ser du på det?
– Jag ogillar att skylla på domaren, men man börjar ju nästan undra litegrann. Vi har fått fyra straffar mot oss, men ingen med oss. De flesta har varit av karaktären ”billig”, så det är klart att man blir lite skeptisk. Det här är dock enda gången det blivit matchavgörande, vilket jag tror fick det att rinna över för oss. Resultatet var väl egentligen inget att orda om, eftersom vi gjorde en ganska dålig match, men det är alltid surt att tappa poäng efter en vändning så nära på slutsignalen.

Du var en av många som pratade med domaren efter matchen. Vad sades?
– Vi undrade mest vad han har för kriterier för en straff om han hittar en matchavgörande sådan på en skitsak så långt ifrån spelet. När jag påpekade för Jalil (domaren) att vi fått så pass många straffar mot oss menade han att han ”måste” blåsa för de straffsituationer som uppstår, oavsett om det är fyra eller tio. Men nu råkar det ju vara så att det bara är vi som drabbats, trots att vi i mitt subjektiva tycke absolut inte spelar fulare, knuffas mer eller har mer tjuvnyp för oss än andra lag – tvärtom. Situationerna har ju inte saknats och om domarna skulle blåsa för varje liten puff i straffområdet skulle bägge lagen få ett dussin straffar per match. Vi kan ju självklart inte påverka resultatet i matchen genom att gnälla, men det kändes för en gångs skull viktigt att markera och säga att det inte kändes ok för oss. Jag är inte domare, men i mitt tycke ska det vara ett jäkligt uppenbart regelbrott för att man ska blåsa straff i slutminuten.

Sura miner i Hoyzer Boyz

Det var ju ingen höjdarmatch på det hela taget, trots att ni i princip hade samma laguppställning som förra matchen mot San Marino. Hur kan det vara så stor skillnad på Hoyzers nivå?
– Vi kommer helt enkelt inte upp i vår normala standard. Jag vet inte varför, men vi var liksom inte “där”. Jag är grymt missnöjd med min egen insats; det kändes som att jag var trög, feltajmad och inte kom in i matchen riktigt. Tror inte att jag var ensam om den känslan. Vi börjar matchen riktigt virrigt och det känns som att allt vi pratat om och byggt upp rasar ihop. Ingen gör sitt jobb ordentligt och vi drabbas av nån sorts kollektivt tunnelseende, tappar mittfältet totalt, rör oss för dåligt, stressar och gör det svårt för oss. Jag är ändå nöjd med hur vi knyter nävarna, jobbar oss in i matchen och succesivt spelar upp oss, egentligen mer på kampvilja än kvalitetsmässigt. Men på det hela var det en match där vi inte lyckades sammanfoga lagdelarna till den välkända hoyzerska lagmaskinen.

Klas Jonsson fortsätter att ösa in mål. Elfte och tolfte målet från lagets tia gav sånär en ny trepoängare. Hur viktig är Klas för Hoyzer Boyz?
– Mycket viktig! Det är självklart fantastiskt att ha en sån spelare i laget som kan avgöra matcher mer eller mindre på egen hand. Det ger oss en vass spets, men gör oss även sårbara. Vi måste få igång lagets andra målskyttar också. Vi kan inte bara passa Klas och hoppas att han ska fixa tre poäng, för det kommer att komma matcher då vi måste klara oss utan hans spetskvaliteter. Jag tror och hoppas att vi växer med uppgiften, för vi har många som kan kliva fram och bli matchvinnare!

Bakom Klas ser det ju tunnare ut med målskyttet. Just nu är Per Levin tvåa i skytteligan. Förvånad?
– Egentligen inte. Det är glädjande, extra kul för Per och väldigt bra för laget! Man behöver inte vara laget bollvirtuos för att göra mål och Per har istället en förmåga att nosa upp de där lägena ett par gånger per match, vilket gör att han faktiskt gjort en del viktiga strutar genom åren. Det visar på vikten av att springa mycket, ta sig in i boxen och hela tiden söka lägena som uppstår lite oväntat.

Hoyzer har ju haft fördelen av att kunna fasa in sig mot lite svagare motstånd för att i de sista matcherna fått lite mer att tugga på. Nu nalkas två raka toppmöten. Hur ser du på Hoyzers chanser?
– Spelprogrammet har som sagt passat oss bra – vi har fått höja vårt självförtroende och spelat in oss på positionerna successivt, haft råd att göra misstag. Men vi måste självklart ta jobbet och spela på topp för att rå på toppkonkurrenterna. Det får inte se ut som mot Underdogz, för då kommer vi bli straffade! Men vi brukar spela bättre mot bra motståndare, så jag tror definitivt att vi kommer att kunna rå på dem. Träningarna innan matcherna kommer att bli lite extra viktiga. Just nu vill jag bara glömma senaste insatsen för vi kan så mycket bättre individuellt och som lag. Det blir två roliga matcher att se fram emot!