Hjälten tog storartat farväl av Hoyzer

Vissa spelare blir ikoner, för evigt förknippade med en klubb. Hoyzers burväktare Niclas Josefsson är en sådan, som trots att han nu efter fyra och ett halvt år i Svarta Gamens lag blivit proffs i Finland alltid kommer stå inskriven i guldskrift i de hoyzerska historieböckerna.


Mycket kan sägas och har sagts om målvakter. Att de är halva laget, ett lagbygges nyckelsten och den mest utsatte spelaren som antingen blir hjälte eller syndabock. Det sägs att det krävs en speciell personlighet för att stå pall att vara målvakt, ett speciellt psyke och en karaktär som är få förunnad. Niclas Josef Josefsson är helt klart en av de största personligheter som spelat i Hoyzer Boyz och det säger inte så lite. I en så karaktärsstark klubb har Niclas stora hjärta gjort lika stort avtryck som de sportsliga framgångar som såtts i spåren av hans fotbollsskor.

Därför var det aningen sorgligt då Niclas i helgen med största sannolikhet gjorde sina sista insatser i Hoyzermålet. Men  det hade knappast kunnat bli en snyggare sorti, då han förde sitt lag till andra raka titeln i Hoyzer Cup. Hoyzernytt passade på att göra en kort intervju med målvaktshjälten under hans Sverigebesök lagom till cupen, där han berättar om sitt nya liv som fotbollsproffs i vårt östliga grannland.

– Flytten har gått bra. Jag har börjat komma in i vardagen i Helsingfors och har känt på det röda finska gruset. Jag har skrivit på för anrika grusklubben HePa som bildades 1999 på Helsingforsuniversitet. Utan att nämna några övergångssummor, tror jag den kan röra sig om bland de högsta i klubbens historia.

Du lämnar ett Hoyzer Boyz som med sin andraplacering har perfekt slagläge inför hösten, en ynklig poäng bakom serieledarna. Dina känslor kring flytten och att inte få spela klart säsongen?
– Det var grymt jobbigt att lämna klubben i det här skedet när vi började få igång grusmaskinen. Men om jag inte hade gått nu hade jag troligtvis aldrig blivit utlandsproffs. Men på sikt tror jag att klubben behöver detta för att utvecklas och släppa fram de yngre förmågorna.

Niclas fick avrunda sin sejour med Hoyzer Boyz som cupvinnare

Hur ser du annars på årets upplaga av Hoyzer Boyz såhär långt?
– Som jag tidigare sagt har vi nog på pappret den bästa truppen någonsin, men jag tror inte vi har mönstrat det laget på gruset en enda gång. Det är mer lagmaskinen som har tagit laget dit det är idag. Sedan har ju en ”Frälsarn” (Klas Jonsson) i målform kryddat årets seriespel.

Vad är ditt bästa minne från åren i klubben?
– Seriesegern 2008 och alla oförglömliga minnen utanför gruset. Värmen i laget kalla höstkvällar efter träning och alla varma eller blöta stunder på gruset.

Vad, om något, kommer du att sakna mest med Hoyzer?
– Allt och alla. Ingen nämnd och ingen glömd. De finns ingen klubb som Hoyzer!

Något annat du vill hälsa fansen och lagkamraterna?
– Ei sa peittää! Nähdään Helsingissä!

Redaktionen önskar naturligtvis Niclas lycka till i sin proffskarriär och sitt nya liv i Finland. Självklart hoppas vi få se mer av honom både på sidan av gruset och i Hoyzer i framtiden! Redan på torsdagskvällen fortsätter Hoyzer jakten på sin efterlängtade andra serieseger någonsin, dock utan Niclas Josefsson mellan stolparna.

Hoyzer Boyz vs. Hönsängen IF
Tor 23 aug 19.00
Hökarängens BP