Guldvittring efter seger i seriefinalen

Hoyzer ”lite-sämre-när-det-gäller” Boyz står pall och besegrar Zodiac 2 -1 i matchen som kan avgöra hela serien. Matchen som snackats upp sen höstsejouren av division 6b södra drog igång. Matchen med ligans på pappret två bästa lag. Matchen som visade att två Z:n är dubbelt så många som ett.

30 minuter innan match är Hoyzer som vanligt på plats för uppvärmning och taktisk genomgång med Coach Edgren. Spelarna ser stela ut och bollen rullas runt i en allé av hoyzerska träben. Man tar några joggingvändor upp och ner längs sidlinjen av det kommande slagfältets. Lagom till den taktiska genomgången kommer en försenad Knoppen löpandes till samlingen runt Coach. Laget är tyst. Allting och ingenting är som vanligt.

Hoyzer sparkar av, men det är Zodiac som lyckas ta hand om bollen. Motståndarlaget kan enkelt hålla i bollen och har under den första fjärdedelen av matchen ett konstant etablerat tryck på den hoyzerska planhalvan. Hoyzer hittar inte rätt. Plötsligt slinker en boll förbi till en i straffområdet fristående Zodiacanfallare. Anfallaren får till en stenhård macka på halvvolley som flyger två meter och träffar perfekt i ett välplacerat solar plexus tillhörandes en till synes oberörd Hoyzermålvakt.

Fortfarande inga mål gjorda och Hoyzer börjar ta sig in i matchen. Man bygger från backarna och spelar trekant. Det är plötsligt klapp-klapp-spel och så en lobb till Ola Wiklander som står ensam med motståndarmålvakten snett framför målet. Målvakten lägger över vikten på höger fot och Ola lägger över bollen i det långa hörnet. 1 – 0 till Hoyzer.

Zodiac blir om möjligt än mer taggade av baklängesmålet och startar en ursinnig offensiv. Taktiken är enkelt men funktionell: Zodiac överlastar ena sidan med två anfallare som genast slår kross över till en fristående spelare på andra kant när Hoyzerförstärkning väl dyker upp. Backar Fridlund och Gunnarsson fick göra skäl för sina spelarlöner, med hjälp av hårt hemjobb från mittfältaren Jacob Zocherman som glidtacklade sina knän blodiga.

Med bara minuten kvar av första halvlek kommer dock kvitteringen. Det är en markeringsmiss till följd av dålig kommunikation i försvaret som återigen friställer en Zodiacanfallare i straffområdet. Med gott om tid på sig kan han placera in bollen bakom en chanslös Johan ”Graven” Javelius. 1 – 1.

Andra halvlek blåses igång och nu är det motsatta roller. Zodiac sparkar av, men Hoyzer erövrar snabbt bollen. Nu är man plötsligt rätt i positionerna. Hoyzer jobbar hårt, men Hoyzer jobbar också smart. I försvarsarbetet ger man Zodiac den lilla ytan som gör att de får springa, men också göra misstagen. Krossen kan komma – om markeringen är där. Båda lagen vet exakt vad det är som står på spel, men där Zodiacspelarna tycks verka vilja göra allting själva vill Hoyzer Boyz göra allting tillsammans.

Ytor börjar öppnas framför Zodiacs straffområde och så når då bollen ”Frälsarn”. Andreas Backlund löper ner i straffområdet till höger och lyckas locka med sig en försvarare. Så där står han, Klas ”Frälsarn” Jonsson, rättvänd, med sträckt vrist och ögonen riktade mot det högra krysset. Målvakten gör ett tappert försök att slänga sig, men bollen är redan i maskorna när han lyfter från marken. 2 – 1 till Hoyzer Boyz.

Zodiac gör desperata försök att komma tillbaka. Man jobbar hårt med samma taktik – överlasta ena sidan och sedan kross över till andra. Men antingen så kommer aldrig passningar eller så går krossen långt över. Zodiacs spelare vill för mycket själva och Hoyzer kan kapitalisera på misstagen det genererar. Även om det aldrig blir farligare än så vittnar många Hoyzerspelare om nervösa sista minuter. Alex Ditas fyra efter varandra hörnor lagda på första stolpen var därför ett utmärkt taktiskt sätt att spela av de sista minuterna.

Hoyzer Boyz 2 – Zodiac 1. Full tid. Samtliga spelare kunde efter matchen pusta ut Stolta över att vara Hoyzer Boyz idag.

Frågan är nu om Hoyzer kommer kunna använda sig av samma fras nästa vecka. Håll utkik i dina lokala sociala medier efter inbjudan till säsongens sista match och hela seriens avgörande. Hoyzer Boyz kommer visa hur mycket de älskar sina Hoyzer Fanz på fler sätt än på plan.