Guld eller grus för Hoyzer Boyz

Det är dags att avrunda säsongen med den fjortonde och sista omgången. För Hoyzers del kan det bli antingen guldfest eller praktfiasko. Man har kämpat sig till ett drömläge där laget har allt i egna händer då de ställs mot svårbedömt, formstarkt motstånd. Redaktionen drar sig till minnes Hoyzers historiska första serieseger, där man hade snarlika förutsättningar men nästan lyckades slarva bort guldet i den sista högdramatiska omgången.

Förra veckan bjöd på stor dramatik, då Hoyzer Boyz var piskade att vinna mot serieledarna Zodiac för att koppla greppet om ligaguldet. Det var ingen tvekan om att det var seriens två bästa lag som drabbade samman i en tät och spännande seriefinal, där Hoyzer tog ledningen men fick se den kvitterad innan halvtid. I andra halvlek var det nerv och kamp in i det sista, men efter att Klas ”Frälsarn” Jonsson gjort skäl för öknamnet med sitt ledningsmål kunde man behärskat spela av matchen och ta de sjukt viktiga tre poängen som krävdes för att passera motståndarna i guldstriden.

På torsdag avrundas således säsongen och Hoyzer har drömläge att ta hem hela grejen: det räcker med en poäng mot formstarka tabelljumbon Vorsprung durch Technik för att säkra seriesegern på egen hand. Vid förlust måste man hålla tummarna för att San Marino ska sno poäng av Zodiac. Är det någon kalenderbitare som förnimmer en var känsla av deja vu? Inte så konstigt i så fall; sist Hoyzer Boyz hade chansen att ta hem serien, närmare bestämt 2008, var upplägget i det närmaste identiskt.

2008 var året då Hoyzer Boyz lämnade de bottenskikt man huserat i under de första levnadsåren och istället radade upp seger på seger. Inför sista omgången hade man guldläge och chansen att avgöra genom att ta poäng av Älvsjölaget Fiumelago, ett lag som gått starkt på hösten man som man utklassat med 6-1 i vårmötet. Då var det enda guldhotet toppkonkurrenterna, tillika ärkerivalerna Countryside Alliance. Men som sagt, man hade bara att göra processen kort med ynglingarna från Älvsjö för att säkra seriesegern.

Nu bjussade man istället på en lagkollaps av sällan skådade mått på den parodiskt regnsjuka planen i Gubbängen. 2-6 skrevs förlustsiffrorna till i matchen som stundtals var mer badboll än fotboll. Hoyzer såg ut att ha slarvat bort titeln, men räddades av ett ineffektivt Countryside Alliance, som också tycktes ha drabbats av guldfrossa. Samt förstås ett furiöst kämpande FC Vantör, som påhejade av Hoyzer besegrade CA som både tappade ledning och missade en straff. Seriesegern hamnade på så vis trots allt hos Hoyzer Boyz efter en osannolikt dramatisk slutomgång där bägge guldkonkurrenterna klappade igenom.

Guldfirande Hoyzerhjältar 2008

Låt oss hoppas slippa den nervpinan nu på torsdag, för Hoyzer har som sagt allt i egna händer mot det sista gäckande hindret Vorsprung durch Technik (AKA Audi AIK). De har på pappret sedan länge varit ett hopplöst jumbolag i serien, men har värvat smart under sommaren och sakteligen börjat stjäla poäng också mot topplagen, dock haft stora problem att ta fullpoängare. Förra veckan tog de så sin första seger; en imponerande 3-0-viktoria mot starka GorgonZola FC som var enda lag att slå Hoyzer under vårsäsongen. Hoyer Boyz får därför på inga villkor gå i underskattningens klavertramp. I vårmötet var det nära att prestationsångesten gjorde att man trillade dit mot just dessa, men man lyckades tack vare två frisparksmål i andra halvlek vända underläge till seger.

Hoyzer Boyz har för en gångs skull visat att man inte är ”lite sämre när det gäller” som mottot säger, utan har tagit tunga uddamålssegrar mot toppkonkurrenterna de senaste omgångarna. Även då spelet hackat har man kavlat upp ärmarna och kämpat helhjärtat, vilket räckt långt med denna upplaga av Svarta Gamens lag. Man har stått upp tillsammans, hjälpt varandra att reparera misstag, inte vikit en tum för motståndarna även då de spelat grisigt och samtidigt själva spelat på gränsen då det krävts. Och dessutom har man spetskompetensen att, som senast mot Zodiac, avgöra täta matcher på små marginaler. Tro inte att annat krävs på torsdag!

Lagmaskinen har rullat på även då den drabbats av motorhaveri, överhettning och soppatorsk. Förhoppningsvis gör den också det då den ställs mot sterilt lyxig ingenjörskonst á la Audi. Hoyzer har hjärta, smärta, lidelse och karaktär som inte går att köpa för pengar, något som talar för en efterlängtad andra serieseger och guldfest på torsdag.

Cupsegrare 2012 – kan Hoyzer Boyz vinna dubbeln på torsdag?

Det var fyra år sedan sist och det halvdussin spelare som är kvar ur guldtruppen 2008 har förmodligen de av tiden urkalkade minnena av segerruset försänkt i ett töcken av alkoholdimma och veteranernas senildemens. Missa till varje pris inte chansen att fira en historisk titel på plats med Svarta Gamens lag Hoyzer Boyz – garanterat ett fotbollsminne för livet! För att motivera supportrarna att trotsa höstrusket lockar man dessutom med gratis Hoyzer Sport, klubbens alkoholhaltiga maltbrygd. Detta som ett tack för allt stöd i vått och torrt! Spara istället pengarna till de mystuffa Hoyzerhalsdukar som kommer att finnas till försäljning. Efter avgörandet bär det av till varmare breddgrader, närmare bestämt ett välkänt men icke namngivet, handplockat och alltid lika välkomnande Hoyzerhak i Hökarängens omnejd!

Allt eller inget! Guld eller grus! Se avgörandet live på torsdag!

Hoyzer Boyz vs. Vorsprung durch Technik
Tor 27 sep 18.15
Hökarängens BP