Hoyzerdrömmen blev till guld

Förutsättningarna var enkla då serieledarna Hoyzer Boyz ställdes mot tabelljumbon Vorsprung durch Technik (Audi AIK). Allt annat än förlust och Hoyzer Boyz skulle kunna pryda sitt stolta gamemblem med ytterligare en stjärna för att markera det stolta lagets andra serieguld genom historien. Men det var ett Hoyzer Boyz som kom undan med blotta förskräckelsen.

Det är både helt naturligt och paradoxalt att säsongens sista och publikmässigt mest välbesökta match börjar i något slags andakt. För aldrig har väl Hökarängens bollplan och tillika fotbollsarena varit så tyst och så fylld av förväntan som när Hoyzer Boyz sparkar av den 14:e och sista omgången av säsongens upplaga av division 6b södra.

Men publiken liksom Hoyzers spelare kommer snabbt igång och bollen rullar runt mellan de svartgula i takt med ivriga hejarop. Alla får känna på bollen och man etablerar ett spel som till stora delar utspelar sig på motståndarlagets planhalva. Det märks dock vad som står på spel och det blir ofta en passning för mycket istället för avslut på mål.

Audi – något decimerade till antalet spelare – spelade smart utifrån förutsättningarna. Man satsade på en trygg defensiv och långa utsparkar från en trygg förstemålvakt – en förstemålvakt som faktiskt bara spelade sin tredje match för säsongen på grund av skadebekymmer. Anfallen resulterade dock inte i mer än några höga inlägg som 204 cm Hoyzer-målvakt inte hade särskilt många bekymmer med att plocka ner.

Avsluten åt båda håll kan efter första halvlek räknas utan att ens ta ena handens fingrar till hjälp och domaren kan blåsa av för halvtidsvila.

Andra halvlek drar igång och matchbilden är inte märkbart förändrad. Hoyzer håller mest i bollen och det kommer en och annan fruktlös långboll mot det egna målet. Lika mycket som Hoyzer-spelarna vill få in ett mål för att kunna andas lite är man livrädd för eventuella kontringar och spelar hellre säkert än kreativt.

När chanserna väl kommer är det som att det eventuella Korpen-guldet är med som en extra vikt i fotens pendelrörelse och förorsakar skott bredvid, över eller rätt på försvarande Audi-spelare. Den vanligtvis så målfarlige Klas ”Frälsarn” Jonsson nickar bollen utanför ett öppet mål på en perfekt smekning till inlägg från Andreas ”Andy” Backlund. Och inte ens när Hoyzer, två meter från mållinjen, får fyra på retur efter varandra löpande chanser att rulla in bollen går det. Motståndarmålvakten tillsammans med backkollegornas ben hade likt Gandalf gjort det klart och tydligt för bollen att här skulle den inte skulle passera.

0 – 0 står sig. Men så händer det som inte får hända. Med tre minuter kvar och till en fond av hoyzerska bengaler slår mittfältare Anton ”Knoppen” Knopff en nonchalant passning som plockas upp av en påpasslig Audi-anfallare som plötsligt är ensam med Hoyzermålvakten. Johan ”Graven” Javelius, som under andra halvleken inte fått ett enda skott på sig, reagerar sent och hinner inte ut för att bryta bollen utan hänvisas istället till ingensmansland mitt emellan anfallare och det egna målet. Men ett sjumannamål är litet och Hoyzers målvakt är stor, varför skottet förpassas till, och omfamnas i, Hoyzer-målvaktens mage. Ett moln av grus dammar upp när Hoyzer-klacken drar en gemensam suck av lättnad vid sidlinjen.

Efter det kan matchen spelas av på Audis planhalva och när ytterligare ett av Hoyzers alla avslut flyger långt över Bollplanens inhägnande stängsel blåser domaren av och jublet kan utbryta. Hoyzer gör vad som krävs och är inte sämst, utan bara precis lagom bra, när det gäller.