“Frälsarn” talar ut om Hoyzers succé

Det har nästan gått en vecka sedan Hoyzer Boyz något otippat knep sin andra serieseger någonsin och på måndagsträningen var det därför av naturliga skäl muntra miner. Bland de många som inledde försäsongen 2013 var Klas ”Frälsarn” Jonsson, målkungen som med osannolika 20 fullträffar var högst bidragande till triumfen. Hoyzernytt såg naturligtvis till att ta tempen på guldhjälten.

Stort grattis till seriesegern och skytteligatiteln! Har du hunnit suga på segerkaramellen?
– Tack så mycket! Det känns fantastiskt att vi gjorde en så bra säsong. Jag har njutit varje dag sedan guldet säkrades. Det kändes väldigt skönt att det släppte för mig rent målmässigt också. Det gör att man får bättre självförtroende och vågar spela ut. Men vi får inte glömma att vi bara släppte in 14 mål den här säsongen. Vilket är helt otroligt. Hela laget ska ha en stor eloge för sättet vi agerat under säsongen.

Seriesegern säkrades förvisso i en sällan skådad målsumparkavalkad, men en poäng räckte precis i sista omgången. Beskriv känslan då det blev klart!
– Känslan när domaren blåste slutsignalen var faktiskt en liten besvikelse. Det hade kommit så mycket folk för att se oss spela och vi hade många chanser att göra mål. Känslan förbyttes dock snabbt till en oerhörd glädje då jag såg uttrycket i mina medspelares ansikten. Det var ren lycka över att vi ordnat seriesegern. Det tog bara några sekunder att släppa poängtappet och sedan vällde lyckokänslorna upp även i mig.

Såhär i efterhand kan väl sägas att du avgjorde guldstriden då du tryckte in segermålet i seriefinalen mot Zodiac – en riktig pärla från distans! Det blev också Hoyzers sista mål för säsongen. Har du gjort något viktigare mål i karriären?
– Nej. Det kan jag helt säkert säga att jag inte har gjort. Jag har aldrig gjort målet som avgjort en serie tidigare. Det var också både det finaste och viktigaste målet för säsongen från min fot. En underbar känsla.

Du har inte bara slagit personligt målrekord, stått för drygt halva lagets målskörd, utan även hyllats som en spelare som vuxit och blivit mer av en lagspelare i år. Hur ser du själv på din egen utveckling?
– Jag tror att alla spelares utveckling går hand i hand med varandra. Hela laget har spelat upp sig avsevärt i år. Alla vill vara delaktiga och hjälpa till både i defensiven och offensiven. Jag har fått många fina passningar, vilket kanske inte varit lika vanligt förekommande tidigare år. När man känner att hela laget jobbar tillsammans, så blir det så mycket roligare och enklare att kämpa för sina medspelare. Alla har hjälpts åt för lagets bästa och dragit igång varandra. Det är så en kollektiv maskin som Hoyzer ska fungera.

Hoyzer Boyz tog som bekant dubbeln. Vad är din förklaring till lagets oefterlikneliga framgångar i år?
– Det är svårt att förklara varför ett lag till synes plötsligt har en så väldigt bra kemi på planen. Men dels har vi några spelare som är duktiga på att hålla i bollen och lugna ner spelet i varje lagdel. Anders Gunnarsson i backlinjen har en förmåga att inge laget en behaglig trygghet. Han är tuff att möta och kan behandla bollen bra för att sedan spela den vidare på ett behärskat sätt. På mittfältet har Jacob Zocherman alltid funnits tillgänglig och han är också en spelare som är duktig på att hålla i bollen och hitta ytor. Att han dessutom är en lagspelare som både kan skämta och samtidigt få sina lagkamrater att göra sitt yttersta – två bra egenskaper att ha i ett lag. Sedan får vi inte glömma den hala bollvirtuosen Alex Dita som bidragit väldigt mycket i offensiven. Det har varit jobbigt för motståndarlagen eftersom de har haft så många spelare att hålla reda på när vi kommit i anfall. Det finns betydligt fler spelare jag skulle vilja nämna. Många har tagit stora kliv i sin utveckling i år och det är jätteroligt att se hur alla kämpar för att bli bättre. Dessutom har vi fortsatt att jobba på vårt grundspel. Coach Edgren har ständigt påmint oss om hur vi ska spela och när spelet blir stressigt, så har han alltid haft några väl valda ord som fått oss tillbaka på rätt spår igen.

Hur ska Hoyzer Boyz gå vidare nu? Finns det inte risk för mättnad och lättja till följd av hybrisen efter en sån här säsong?
– Jag tror inte det. Däremot tror jag att nästa säsong kommer bli väldigt tuff. Vi kommer med största sannolikhet att stöta på svårt motstånd och det är upp till bevis om vi kan bibehålla samma glöd som i år, även om vi kanske inte kommer att tillhöra toppskiktet.