Coach Edgren kommenterar seriesegern

Efter en stark vår av Hoyzer kraxade olyckskorparna om att Svarta Gamens lag liksom i fjol skulle få problem med kontinuiteten och tappa kontakten med guldstriden under hösten. Och visst har det stundtals sett knackigt ut, men över lag har den tidigare notoriskt låga lägstanivån höjts avsevärt i år, något som också räckte till serieseger. En starkt bidragande orsak till detta är lagets coach Mikael Edgrens framgångsrika arbete med grundspelet.

Serieguldet har måhända börjat sätta sig i det hoyzerska medvetandet. Men vilka är de avgörande orsakerna till att Hoyzer Boyz vann serien?
– Den tydligaste faktorn måste vara att vi har lyckats etablerat ett väl fungerande grundspel. Att lägstanivån i vårt spel därmed har varit högre. Vår spelidé har gett oss en stabilitet och pålitlighet defensivt samtidigt som vi förvaltat bollinnehavet mycket smartare än vi gjort tidigare säsonger. Det är det otroliga engagemang och hängivenhet hos alla spelare som har gjort det möjligt att bibehålla det spelet i nästan alla matcher. Lägg därtill några riktigt duktiga nyförvärv och, vad jag tycker, att alla spelare höjt sig några snäpp såväl tekniskt som taktiskt. Kort och gott: vi var lite bättre på allt i år.

Det blev inte så många matcher som spelare för dig i år heller, men desto fler som coach. Vilka är dina starkaste minnen från säsongen bortsett från då guldet säkrades?
– Ska jag välja ut ett enskilt tillfälle som coach så ligger nog 2-1-segern mot Zodiac i näst sista matchen högst. En enastående disciplinerad kämparinsats. Och när Klas satte det avgörande 2-1-målet… Vilken känsla! Som spelare slår självklart cup-segern högst. Jag minns också Hoyzerveckan i början på säsongen, som på ett sätt symboliserade vad Hoyzer står för även utanför planen.

Du klev in som coach i ett känsligt läge av säsongen då Hoyzer hade vissa problem att få spelet att stämma, det ryktades om schismer och slitningar i truppen, samtidigt alla visste att seriesegern fanns inom räckhåll. Vad har din främsta uppgift som coach varit?
– Att få laget att komma ihåg grunderna. Det enkla i spelet. Det är lätt att man försöker för mycket när det börjar gå tungt. Att vara hundra procent i de enkla momenten ger en helt annan möjlighet att få till de avgörande prestationerna.

Det har stundom varit tunt på backplats i din frånvaro och vi hoppas förstås på comeback för dig till nästa säsong. Men ur ett lagledarperspektiv – vad ska man göra för att höja ribban och motivera laget efter en säsong där man vunnit allt?
– Jag hoppas förstås själv på att jag kan vara med när nästa säsong börjar! Och jag vill passa på att ge en eloge till de försvarare som har spelat under säsongen. Det har varit ett otroligt stabilt backspel, speciellt med tanke på de stundom bristande spelarresurserna. Vad gäller motivationen så tror jag inte att det kommer vara något problem alls. Troligtvis – och förhoppningsvis – kommer nästa säsong vara ännu tuffare. Jag hoppas framför allt att den högre divisionen kommer innebära en jämnare serie, där alla motståndarna har kapaciteten att vinna serien. Det tror jag kommer peppa oss väldigt mycket. Förutom det så tror jag att kontinuerliga träningar under försäsongen, där alla känner att de utvecklas ytterligare som spelare, kommer ge alla spelare nytt bränsle för att ta sig an en ny säsong. Försäsongen är inte alltid det roligaste, men en väl genomförd sådan ger garanterat väldigt mycket tillbaka!

Vad tror du om Hoyzer Boyz framtid?
– Hoyzers framtid är mycket lovande. Stommen i laget har växt i år och den positiva utvecklingen från förra säsongen är tydlig. Utvecklas vi ens hälften så mycket varje säsong så kan vi nå hur långt som helst!

– Jag vill också passa på att tacka för förtroendet. Det är med stor tacksamhet som jag tagit emot rollen som coach. Det har gjort att jag fått känna mig inblandad i säsongen även när skadorna hindrat mig från att spela. Jag skulle självfallet stå i hejarklacken om så inte var fallet, men att få vara med i surret i halvtid, ge några ryggdunk efter starka byten, ta en Hoyzer Bier tillsammans med laget efter slutsignalen etc, gör att skadorna inte känts lika tunga! Hoyzer. Bäst. Alltid.