Hoyzernytt träffar kapten Petra Åslund

Foto: Micke Ek

Mixlagets kapten och ryggrad är Petra Åslund. Under vinterns inledande seriespel har hon lett sitt lag till sex poäng av sex möjliga och en målskillnad på 12 – 3 i lagets favör. Hoyzernytt sökte upp Petra för ett samtal om sportsliga förväntningar, kaptensansvar och kärleken till fotbollsklubben bortom fotbollen.

När jag träffar Petra haltar hon lite lätt. Något som uppkommit efter en sen fysträning med laget någon dag innan. Men Petra verkar ointresserad av att jämra sig över ”en liten stukning”, som hon beskriver det.

  Det är väl laget vi ska prata om, säger Petra och nickar menande mot mitt anteckningsblock med förberedda frågor.

Jag tittar ner i mina frågor och börjar.

Med sex poäng av sex möjliga, serieledning och 12 – 3 i målskillnad har Hoyzer Mix startat säsongen över all förväntan. Hur känner Petra  för årets uppsättning av Hoyzer Mix?

Årets uppsättning av HoyzerMix känns stabil och bra. Vi har en stark stomme av spelare som nu känner varandra väldigt väl på planen och nya tillskott som tar plats på ett positivt sätt, men också smälter in väl i laget som helhet. Jag tror våra chanser i serien är mycket goda och jag räknar kallt med slutspel framåt våren. De enda som kan stå i vår väg är vi själva.
Vad menar du med att det enda som kan stå i er väg är ni själva?
Hoyzer och HoyzerMix för mig är ett lag som är så mycket mer än bara fotboll. Fotbollen är kärleken vi delar, men laget och klubben är öppen för alla oavsett bakgrund. Det känns viktigt och bra att vi inte är helfokuserade på prestation, utan att vi uppskattar vilja och engagemang precis lika mycket.

Petra pratar lugnt och tydligt utan en tillstymmelse till tveksamhet. Det är som att hon aldrig kliver ur den kaptensroll hon tagit på sig. Som att hon insett att alla ord ur hennes mun är ett redskap att göra laget bättre. Men lika tydligt som det är att Petra tar sin kaptensroll på allvar – lika snabb är hon att tona ner sin egen betydelse. När jag frågor henne hur hon känner för sin lagkaptensroll skrattar hon.

Lagkapten ja… haha. Hm. På planen är mitt största ansvar att se till att vi spelar som ett lag och att stämningen är bra. Jag känner inget behov att styra spel och taktik utan tror att vi alla spelar bättre om lagets spel och taktik är en gemensam ansträngning. Jag tror att vi i grund och botten är överens om hur vi vill spela. Utanför planen känner jag att min främsta uppgift är att uppdatera vår sida med info, samt att se till att vi har tillräckligt med spelare till match. Det är viktigt att också främja det sociala utanför planen och kunna peppa, uppmuntra och stötta spelare i laget som av olika skäl behöver det.
Finns det något du vill utveckla?
Det jag skulle vilja utveckla är sådant vi redan gör väldigt bra. Vi behöver bli ännu bättre på anfall och avslut. Fler av oss måste gå på avslut och göra mål! Vi behöver också fortsätta arbeta med stabilitet i försvaret på olika sätt. Kanske ha ett mer strukturerat sätt att hantera olika slags anfall. Dessutom har vi en tendens att bli stressade och lite förvirrade när motståndarens spel är sämre, vilket är lite onödigt. Allt detta är sådant jag tror kommer att stadigt förbättras av sig självt under säsongen.

Det är som ett mantra för Petra att alltid prata om sitt lag på ett konstruktivt sätt. Varje kritisk tanke har ett redan förberett motargument som grundar sig i det positiva hon redan ser i laget. Det är så självklart att Petra tror på sitt lag, för innan jag ens hinner ställa frågan förekommer hon mig med att prata om det hon redan är nöjd med.

Hittills är jag mest nöjd med samspelet på planen. Jag tycker att vi har blivit mycket duktiga på att använda alla spelare på planen, vilket är avgörande när det bara är fyra utespelare. Alla spelare som är med är engagerade och kämpar. Vi bidrar till och med när vi står vid sidan av planen! Härlig stämning och lagkänsla!

Men bara för att Petra inte ser prestation som det viktigaste området att fokusera på betyder det inte att hon inte har en målsättning för laget.

Målsättningen för Hoyzer Mix denna säsong är dubbel. Vi vill dels gå till slutspel och vinna hela serien såklart. Men målsättningen är också – och den är minst lika viktig – att vi fortsätter att träna och umgås så att vi alltid har roligt när vi spelar. Jag är övertygad om att glädje i spelet och framgång hänger ihop.

När vi avslutat intervjun och Petra börjat halta iväg igen stannar hon plötsligt upp och vänder sig om. Hon tittar på mig lite kort och säger sedan med allvar i rösten.

Det viktigaste för mig som lagkapten är att alla som kommer till match känner att de är lika värdefulla och uppskattade. Det ska vara roligt först och främst.