Årskrönika, del 1

Hoyzer Boyz kan förnöjt blicka bakåt på ett år kantat av sportsliga framgångar. Laget har fortsatt att utvecklas, utan att för den delen förlora sin identitet, vilket är farhågor som rests under resans gång. När vi inför 2013 summerar den gångna säsongen är det svårt att komma till en annan slutsats än att 2012 har varit Gamens år!

En tämligen segdragen vinter gjorde att försäsongen mest präglades i det sociala spelet utan boll, inte sällan med en öl i var hand och ett fånigt leende på läpparna. Men dessa stunder av lagharmoni skulle visa sig vara en viktig bas när det i vanlig ordning stormat på grusplanen i klubben som lider av en tydlig borderlinepersonlighet. Redan under de första träningsmatcherna luftades högljudda meningsskiljaktigheter inom laget och det var nog inte helt fel att säga att stämningen stundtals var infekterad.

Vi på redaktionen var nog inte ensamma om att skaka på huvudet och undra hur det skulle gå att få alla dessa spretiga karaktärer att dra åt samma håll, hur Hoyzer Boyz skulle uppnå det ständiga målet att trots ojämnheter inom lagbygget få till den där malande lagmaskinen där alla sliter för varandra, där helheten blir större än summan av delarna. Det var knappast någon i klubben som kan ha suttit på ett vettigt svar på frågan, för den delen.

En stor förändring inför året var att Hoyzer Boyz beslutat sig för att flytta tillbaks till gröna linjens seriespel där man en gång i tidernas begynnelse började spela korpfotboll. I samma veva, delvis som ett resultat av fjolårets relativt starka resultat, blev man uppflyttade flera divisioner. Ängslan var således inte bara obefogad hur man stod inom laget, utan även hur man skulle stå upp i en ny miljö, bland helt oprövat motstånd.

Ett ytterligare hårt slag under försäsongen var att man tvingades kasta in handduken till den klassiska Ålandsturneringen Skrubbsår pga spelarbrist. Med seriepremiären runt hörnet hade man blott mäktat med två träningsmatcher, en klar seger mot OneBoys och en spelmässigt lika klar förlust mot Fiumelago. Således ett frågetecknen kring hur samspelta man var. Stommen av laget var dock intakt, kryddat med de spännande nyförvärven Björn Blomberg och Alex Dita.

Men när det väl var dags för premiär mot FC Anonymous tog det bara en dryg halvlek innan Hoyzer Boyz började hitta varandra. Efter ett par missar som ledde till försmädliga baklängesmål och en målmässigt jämn första halva av matchen startade lagets målspottare Klas Jonsson sin show och tecknades för sju av målen i Hoyzers 8-2-triumf. Utklassningen följdes upp av en stark 5-1-viktoria mot Hönsängen. Niclas Josefsson i Hoyzermålet blev stor matchvinnare efter att ha räddat två straffar. Drömstarten på serien till trots vet spelarna med sig att de måste höja sig till senare matcher, där man efter intensiv scouting hittat ett par riktigt vassa kandidater som håller en helt annan nivå än de två inledande motståndarna.

I den tredje omgången ställdes Hoyzer Boyz mot San Marino; en mycket tät match i vätan på Hökarängens grus. Marco Ortolani spräcker nollan med sitt första mål i Hoyzertröjan och Per Levin utökade innan San Marino fick kontakt efter en tämligen billigt dömd straff orsakad av 1-0-skytten Marco. Tack vare en stark kämparinsats red man ut anstormningen och tog med detta den tredje raka segern i seriespelet. Dessutom börjar man skönja linjerna i laget och det grundspel man strävar efter.

Första poängtappet kom i den fjärde matchen, där eftersnacket mest kom att handla om domarens direkt avgörande roll. I den kvalmiga vårvärmen hade Hoyzer svårt att riktigt fortsätta med det vinnande spelet och matchinledningen var direkt dålig. Matchens avslutning blev dock händelserik. Motståndarna 128 Underdogz tog ledningen på nick innan Klas Jonsson på egen hand vände matchen med två mål och bara ett par minuter kvar på klockan. På övertid kunde dock Underdogz kvittera på en ytterst tveksam straff, ett domslut som fick Hoyzerspelarna att rasa, då man tyckte sig styvmoderligt behandlade med fyra straffar mot sig de tre senaste matcherna, varav flertalet högst tveksamma.

GorgonZola var första lag att besegra Hoyzer Boyz i 2012 års tävlingsspel. Denna match fick man klara sig utan sina två bästa målskyttar, vilket märktes tydligt på uddlösheten framför offensivt mål. GorgonZola kunde utnyttja en omställning efter en misslyckad Hoyzerinspark och satte matchens enda mål. Jacob Zocherman gör en mycket stark första match för säsongen, men laget drabbades dubbelt av förlusten då lagets så långt bästa yttermittfältare Marco Ortolani drog på sig av den knäskada som spolierade resten av hans säsong. Hoyzer knuffades ner på tredjeplatsen med både GorgonZola och Zodiac framför sig.

Just tabellettorna Zodiac stod för motståndet i nästkommande match. Det märktes att mycket stod på spel och matchen inleddes med ett ställningskrig där Hoyzer tog över allt eftersom. Man kostar på sig att bränna en straff, men fortsatte att trumma på i inledningen av andra halvlek. Klas visade åter klass då han med sitt trettonde mål för säsongen lirkar in ledningsbollen. Trots ett rejält försök till forcering från Zodiacs sida kan Svarta Gamens förkämpar åter manövrera hem tre pinnar i toppmötet.

I sista omgången innan sommaruppehållet mötte man bottenlaget Vorsprung durch Technik i en match som blev onödigt spännande. En bjudning i backlinjen leder till ett friläge för motståndarna som med lite tur tack vare en lurig felträff lyckas tunnla Niclas i Hoyzermålet. Ska man klaga på något i årets upplaga av Hoyzer Boys så var det hur beroende man är av Klas Jonsson i målskyttet. Också denna match saknades målkungen och det märktes. Trots total spelmässig dominans hade man svårt att skapa något på den sista tredjedelen av planen. Andra halvlek pressade man på än hårdare och till sist kom kvitteringen genom en välplacerad frispark från Björnar Bergers vänsterfot. Det förlösande 2-1-målet kom också det på en frispark, men denna gång är det Jacob som går på kraft och får se bollen toucha John Hollingworth i röran framför mål innan den hittade in i nätmaskorna och man får avsluta seriens första halva med en ny vinst.

Hoyzer Boyz låg i perfekt slagläge efter en stark vår, blott en poäng efter GorgonZola i tabellens täta toppskiktet. Redaktionen är lyrisk och vi skriver en hyllningskrönika och drömmer drömmar av guld. Men det fanns orosmoln. Skadeläget var inte helt angenämt, fler målskyttar måste kliva fram och målvaktsfrågan måste lösas, då legenden Niclas Josefsson redan var förlorad till Finland. Till råga på allt står Idrottsförvaltningen för sommarens stora skandal då man helt cyniskt upplåter Hoyzers träningsplan till husbilskamping vilket sätter käppar i hjulen för sommarens ambitiösa träningsupplägg, tillika en förutsättning för att man ska kunna fortsätta på det vinnande spåret.

Sommarens stora höjdpunkt var dock den tredje upplagan av Hoyzer Cup, en turnering som spelas jämna år och där Hoyzer Boyz var titelförsvarare. Men dagarna innan cupen var det omstart i serien, där Hoyzer tämligen enkelt kunde manövrera ut FC Anonymous med segersiffrorna 3-0, ett slutresultat som var rejält i underkant. Hoyzer Cup blev ett storartat farväl för Niclas Josefsson. Man ställde ett starkt lag på Tantos grus och kunde förvånansvärt enkelt ta sig vidare från gruppspelet. I semifinalen sålde sig utropstecknet från den andra gruppen, OneBoys, dyrt, men fick se sig utslagna av ett Hoyzer Boyz på spelhumör. I Svarta Gamens lag glänste Alex Dita och visade med både mål och briljanta framspelningar vilken lirare han är då han är i balans och slipper skadekänningar. I finalen ställdes man mot 2011 års serievinnare Åsen FF, ett lag man aldrig vunnit mot. Men det fanns inget som kunde stoppa Hoyzer Boyz denna vackra sommardag i augusti. Tim Nellfors blev matchvinnare med finalens enda mål och Hoyzer hade försvarat cuptiteln.

Allt verkade lovande inför fortsättningen av serien, men olyckskorparna kraxade om att man sålt guldet då man släppt Niclas Josefsson till Finland. Skulle den relativt oprövade ersättaren mellan stolparna, Johan Javelius, hålla måttet? Skulle Klas Jonsson fortsätta att dominera skytteligan och hålla uppe Hoyzers offensiv? Skulle lagmaskinen kunna fortsätta med det vägvinnande spelet? Faktorer som krävde jakande svar för att Hoyzer skulle kunna utmana om serieguldet i slutet av säsongen…

Fortsättning följer…